Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

KKE: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τα Τέμπη

Ικανοποίηση για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη εξέφρασε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συζήτηση για το πόρισμα στην ολομέλεια, με το σκεπτικό ότι το μαχαίρι μπορεί να μην έφτασε στο κόκκαλο κατά το γνωστό κλισέ, ωστόσο στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα αναδείχθηκαν παρά την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ καταλόγισε την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση συνολικά βγήκε βαριά εκτεθειμένη από την Εξεταστική.

Ειδικότερα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών από την Εξεταστική Επιτροπή της οποίας τον έλεγχο είχε η κυβερνητική πλειοψηφία είχε όρια, για τα οποία το ΚΚΕ είχε επίγνωση.

Αυτά τα όρια, είπε, «φάνηκαν με τη συνολική προσπάθεια συγκάλυψης, τη μη κλήτευση ουσιαστικών μαρτύρων, με την προκλητική συμπεριφορά του απαράδεκτου προέδρου που όρισε η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Επιτροπή και με τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις της με άλλα κόμματα». Αλλά και «με το βίαιο κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ν.Δ., πριν ακόμα έρθει η δικογραφία από τη Δικαιοσύνη και πριν εξεταστούν πλευρές, όπως η αιτία της έκρηξης και το μπάζωμα του χώρου, που οδήγησε στην καταστροφή σημαντικών στοιχείων».


Από την άλλη είχε και σημαντική συμβολή, «άσχετα από το προκλητικό πόρισμα της συγκάλυψης» καθώς συνέβαλε «στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, να παραμένει ψηλά στη δημόσια συζήτηση» και «έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών (…) συνέβαλε και βοήθησε ή προέτρεψε τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα ή και με άλλους μάρτυρες».

Συνολικά, είπε ο γενικός γραμματέας, «η κυβέρνηση βγαίνει από την Εξεταστική Επιτροπή βαριά εκτεθειμένη, τόσο λόγω της προσπάθειάς της να υπονομεύσει τις εργασίες της, όσο και από την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και άλλων μαρτύρων». Υπογράμμισε πως «η στάση της ήταν από την αρχή ώς το τέλος ενοχική και αυτό κάτι δείχνει» επισημαίνοντας πως «αυτό δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ. Το λέει και η πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων, η κυρία Καρυστιανού, που σε πρόσφατη συνέντευξή της σημειώνει πως η εξεταστική επιτροπή “δεν πήγε ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί” στην κυβερνητική πλειοψηφία. “Ήταν αποκαλυπτική και αυτό για εμάς λειτούργησε βοηθητικά”».


Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, σημείωσε ότι αναδείχθηκαν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων, οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της Ε.Ε., και φυσικά οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Όσο για τις ποινικές ευθύνες ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέμεινε ότι αυτές αφορούν τους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών της τελευταίας 15ετίας δηλαδή Καραμανλή, Σπίρτζη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη, Βορίδη, Ραγκούση και Ρέππα.
https://www.topontiki.gr/2024/03/22/kke-varia-ektethimeni-i-kivernisi-gia-ta-tempi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...