Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Η Νέα Αριστερά σώζει τον… Κασσελάκη;

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βυθιζόταν στην κρίση του, με αποκορύφωμα τη διάσπαση, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στις ευρωεκλογές οι αποχωρήσαντες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον πιο σκληρό τους αντίπαλο: τον Κασσελάκη. Γιατί και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ιδού το – ομολογουμένως – προβοκατόρικο σενάριο:

Όσο η Νέα Αριστερά ήταν ανέτοιμη και ανοργάνωτη, το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε απευθείας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και φιγουράριζε ως φαβορί για τη δεύτερη θέση. Ως γνωστόν, η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων είναι ζημιά επί δύο γι’ αυτόν που τους χάνει και κέρδος επί δύο γι’ αυτόν που τους υποδέχεται. Αυτή η μετακίνηση γίνεται πολύ πιο σημαντική όταν δύο κόμματα έχουν ευθύ ανταγωνισμό και κινούνται στα ίδια περίπου ποσοστά.

Αφότου όμως η Νέα Αριστερά έβαλε πιο γερές οργανωτικές βάσεις, αύξησε τη συχνότητα και την ένταση των παρεμβάσεών της και μπήκε γερά στο πολιτικό και δημοσκοπικό παιχνίδι, άρχισε να λειτουργεί ως ανάχωμα που εμποδίζει αυτή τη μετακίνηση, εισπράττοντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εαυτό της.

Αυτή η εξέλιξη ήδη επηρεάζει αρνητικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχασε την αρχική του ορμή, και πλέον στις έρευνες βρίσκεται ίσα βάρκα ίσα γιαλό με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας δημοσκοπική «κόπωση» και ελαφρά μείωση.


Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι η Νέα Αριστερά πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 3%, αυτό θα αφαιρεθεί μεν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα τροφοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει κέρδη από αλλού για να πάρει τη δεύτερη θέση.

Για να κάνει πραγματική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ (στον ανταγωνισμό του με το ΠΑΣΟΚ) η Νέα Αριστερά, θα πρέπει είτε η ίδια να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από το 3% – κάτι που είναι νωρίς ακόμη για να το προβλέψει κάποιος με ασφάλεια – είτε αυτό που θα πάρει να αποτελέσει, σε συνδυασμό με άλλες απώλειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη… χαριστική βολή για τον Κασσελάκη.


Μια άλλη παράμετρος του υποθετικού 3% της Νέας Αριστεράς είναι επίσης αρνητική για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έβλεπε το εν λόγω κόμμα ως εύκολη λεία και ως πιθανό εταίρο σε μια μετεκλογική προσπάθεια ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς με πρωταγωνιστή τον Ανδρουλάκη.

Εάν όμως η Νέα Αριστερά καταγράψει στην ευρωκάλπη ποσοστό που δημιουργεί δυναμική εισόδου στο εθνικό κοινοβούλιο, δεν θα έχει λόγο να αποτελέσει συμπλήρωμα και «μικρό εταίρο κανενός». Άλλη μια ζημιά για το ΠΑΣΟΚ, άλλο ένα κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Όποιος πάντως διαμόρφωνε πριν από ελάχιστους μήνες ένα σενάριο όπως το παραπάνω, μάλλον θα κινδύνευε να τον πάρουν για τρελό. Όχι ότι τώρα είναι εύκολο να χωνέψει ο Κασσελάκης πως ενδέχεται μετεκλογικά να… χρωστάει στους «υπονομευτές» της Νέας Αριστεράς – πόσο μάλλον να το χωνέψουν οι αποχωρήσαντες…
https://www.topontiki.gr/2024/03/16/i-nea-aristera-sozi-ton-kasselaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...