Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

«Ιερός πόλεμος» κυβέρνησης – Εκκλησίας για τον γάμο ομοφύλων: Οργή στο Μαξίμου για το «απαγορευτικό» στην Κυριακή της Ορθοδοξίας

Μπροστά στο χειρότερο σενάριο, αυτό του «ιερού πολέμου» βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αποκλείσει ουσιαστικά την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου από την κορυφαίας σημασίας θρησκευτική εκδήλωση της Κυριακής της Ορθοδοξίας «ως αντίποινα» για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενημερωμένο εδώ και αρκετές μέρες ότι η Εκκλησία ετοίμαζε μία κίνηση που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και την κυβέρνηση και την ΝΔ .

Έτσι, όταν χθες ανακοινώθηκε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου- που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν επίσημες προσκλήσεις, ούτε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ αποκλείονται πρέσβεις, καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καν η απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αιφνιδιάστηκαν .

Δεν έκρυβαν, ωστόσο, την οργή τους για την κίνηση της Εκκλησίας καθώς, παρά τις αρχικές τους εκτιμήσεις, όλα δείχνουν ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την κόντρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι κινήσεις της.

Πέρα από τις εντυπώσεις που αφήνει αυτή η κίνηση στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς αντιλαμβάνεται ότι δυόμιση μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δημιουργείται ένα κλίμα, το οποίο ευνοεί στην πραγματικότητα μόνο τα μικρότερα κόμματα, δεξιότερα της ΝΔ .

Όπως σημείωναν, μάλιστα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά από αυτό το γεγονός ότι η εκκλησία δεν θα δράσει με τον ίδιο τρόπο και τις ημέρες του Πάσχα, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την απόφαση της πολιτείας.


Όλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη για το κυβερνών κόμμα, καθώς ο μοναδικός ενισχυμένος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη, που έχουν επενδύσει σε αυτό το θέμα υιοθετώντας το αφήγημα της εκκλησίας.

Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν για έμμεση παρέμβαση της Εκκλησίας στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν παραβλέπουν, άλλωστε, ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να ανεβαίνει και ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ να βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη, εξ αιτίας της ψήφισης του νομοσχεδίου, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα άσχημα τα πράγματα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα, οι ίδιοι άνθρωποι αφήνοντας μία έμμεση απειλή λένε ότι με αυτή την στάση της – τον διαφορετικό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας- η Εκκλησία βάζει τα θεμέλια για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση εμφανιζόταν να κρατά στάση ουδετερότητας.

Η κίνηση της Εκκλησίας έχει προφανώς ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα και εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία θεωρεί ότι δεν τήρησε ίσες αποστάσεις- όπως νομίζει ότι θα έπρεπε- για ένα θέμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την διδασκαλία της.

Αντιθέτως πήρε ανοικτά θέση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ + και το ίδιο βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος, πανηγύρισε μαζί τους.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, επισημαίνουν σήμερα ότι περίμεναν την αντίδραση της Εκκλησίας και ότι είχαν προειδοποιήσει αρμοδίως την Πειραιώς.

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ΝΔ και να της στοιχίσει μία αξιοπρεπή παρουσία στις ευρωεκλογές.
https://www.topontiki.gr/2024/03/06/ieros-polemos-kivernisis-ekklisias-gia-ton-gamo-omofilon-orgi-sto-maximou-gia-to-apagoreftiko-stin-kiriaki-tis-orthodoxias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...