Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλοι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές – Οι «πρωτοκλασάτοι» του ευρωψηφοδελτίου

Μετ’ εμποδίων προχωρά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ορθοποδήσει μετά το μακρύ διάστημα εσωκομματικών αναταράξεων με αποκορύφωμα το πρόσφατο συνέδριο.

Η αντιπολιτευτική ατζέντα συνεχώς διευρύνεται ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, παρουσιάζεται στη Σπάρτη για την 20ήμερη στρατιωτική του θητεία, διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσουν να οργώνουν τη χώρα.

Ωστόσο, οι σκοτούρες συνεχίζονται.

Η υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη από την οποία χορήγησε δάνειο στην Left Media, για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των ΜΜΕ του κόμματος, προφανώς έφερε παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλώ δε μάλλον που ήρθε σε συνέχεια της κόντρας που άνοιξε η ηγεσία με τον απολυθέντα οικονομικό διευθυντή Θύμιο Γεωργόπουλο, στο πλαίσιο της οποίας η Κουμουνδούρου δημοσιοποίησε έγγραφα με την επωνυμία και την έδρα της εταιρείας, τα οποία προκάλεσαν και την εισαγγελική παρέμβαση.


Εκ των πραγμάτων, με βάση την απαγόρευση του νόμου για κατοχή εταιρειών στο εξωτερικό αρχηγών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται έκνομος. Η παράβαση, δε, επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, καθώς και χρηματική ποινή, ενώ υπάρχει και αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναστολής. Και δεν αλλάζει κάτι, ακόμα και αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κινήσει, εκ των υστέρων, τη διαδικασία πώλησης των μετοχών.

Πολλοί δείχνουν να θεωρούν ότι πρόκειται για «αβλεψία» του προέδρου, καθότι ήρθε από μια άλλη οικονομική και νομική πραγματικότητα στην Ελλάδα και σε έναν νέο ρόλο, διερωτώνται όμως πώς υπήρξε μια τόσο σοβαρή παράλειψη από μέρους των νομικών συμβούλων του προέδρου και του κόμματος, οι οποίοι γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Ερώτημα είναι επίσης γιατί ενώ δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της εταιρείας εδώ και πέντε μήνες, αυτή αναδείχθηκε και μέσα από τη διαρροή στα τέλη Δεκεμβρίου της ιστορίας της δανειοδότησης στα κομματικά ΜΜΕ.


Την ίδια ώρα, η κόντρα με τον Θύμιο Γεωργόπουλο, που ζητεί να ενημερώσει την Π.Γ. και την Κ.Ε. για τα οικονομικά του κόμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εξόχως ανησυχητικά γεγονότα», είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί και κατ’ επέκταση είναι άγνωστο και το κατά πόσο θα απασχολήσουν την επικαιρότητα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα οικονομικά του κόμματος.

Όπως επίσης και το αν θα καταστεί εφικτό να διαλυθούν οι όποιες σκιές, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαία του τη «διαφάνεια» ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης συχνά πυκνά αναφέρεται σε «καθαρά χέρια» και τονίζει ότι «δεν με κρατάνε από πουθενά».


Με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως έχει εταιρεία (ή εταιρείες), αλλά και πως δεν γνώριζε τον νόμο, κι εφόσον υπάρχει πρόβλημα είναι πρόθυμος να πουλήσει τις μετοχές του, θεωρείται κάπως υπερβολική η αντίδρασή του με επίθεση στη Δικαιοσύνη και δηλώσεις περί στοχοποίησής του.


Κάποιοι, δε, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πολύ άστοχη την αναφορά στα Τέμπη στο πλαίσιο της αντίδρασής του για την προσωπική του υπόθεση, για την οποία ουσιαστικά έχει παραδεχτεί το λάθος του (στη δήλωσή του αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη έχει αργά αντανακλαστικά όταν πρόκειται για τα Τέμπη ή το Predator, αλλά γρήγορα στην περίπτωσή του).

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η αντίδραση Κασσελάκη με όρους επίθεσης στη Δικαιοσύνη, και κατηγορίες για δύο μέτρα και σταθμά, συμψηφισμούς και πολύ υψηλούς τόνους, ήδη έχει προκαλέσει την υιοθέτηση αντίστοιχα υψηλών τόνων από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ., καθώς εξαπολύουν κατηγορίες για «πολακισμό», «τοξικότητα» και «αντιθεσμικότητα».

Έρχονται, δε, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο της «Καθημερινής», ο οποίος πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς που υπήρξαν στην υπόθεση Novartis αλλά και στις τηλεοπτικές άδειες, δείχνοντας εκ των υστέρων να κάνει αυτοκριτική (και κριτική στα στελέχη που εισηγήθηκαν τις αντίστοιχες στρατηγικές, τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη) για έλλειμα θεσμικής συμπεριφοράς.


«Γκρίνια» για το πολύ λάιφ στάιλ

Στελέχη πάντως εκτιμούν ότι δεν θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο αυτή η υπόθεση (κάτι που μένει να φανεί) όσο άλλες επιλογές του προέδρου: το ότι τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές επιμένει σε επιλογές λάιφ στάιλ (η είδηση για τον γάμο στην Κρήτη, το πολύ ακριβό διαμέρισμα στο Κολωνάκι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, η ανάπαυλα επί μία ολόκληρη εβδομάδα σε ακριβό ξενοδοχείο στην Αρκαδία, κ.ο.κ.).

Υπενθυμίζεται ότι σχετική «γκρίνια» είχε «βγάλει» ο Παύλος Πολάκης με τη «φεϊσμπουκική» τοποθέτησή του εν μέσω συνεδρίου (αλλά όχι από το βήμα του Τάε Κβον Ντο). Χρειάζεται, είχε γράψει, «συλλογική πολιτική λειτουργία και λιγότερη έκθεση των προσωπικών μας επιλογών», προσθέτοντας πως «η πολιτική δεν παίζεται με όρους ατομικής απόφασης ,ούτε μόνο με όρους social media».

«Είναι πολύ σημαντικό το λάιφ στάιλ να υπάρχει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» αντέτεινε ο ίδιος μιλώντας την Παρασκευή στον Γιώργο Λιάγκα, διότι «άμα δεν έχεις ηρεμία στο σπίτι σου μέσα, πώς ζητάς από τον κόσμο να διοικήσεις τη ζωή του».
Πρώτες υποψηφιότητες

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη διαδικασία της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές και την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές σε ειδική εκδήλωση. Οι προκριματικές εκλογές αναμένονται στις αρχές Απριλίου, ωστόσο μια βασική ομάδα «πρωτοκλασάτων» που θα μπουν στη διαδικασία για υποψηφιότητα έχουν εδώ και καιρό καταγραφεί: Αφενός οι νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, αφετέρου οι Νικόλας Φαραντούρης, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Νίκος Παππάς (ο μπασκετμπολίστας), αλλά και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, που ανακοίνωσε την πρόθεσή της προ λίγων ημερών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον εκλογικό πήχη αυτή τη φορά στο 17% και άνω, λέγοντας πως θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει, και μάλιστα αρκετά, αυτό το ποσοστό, που είναι ουσιαστικά το ποσοστό των εθνικών εκλογών.

Μετά και τη δημοσκόπηση της Pulse, που έδειξε άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή μονάδα και ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση (το οποίο μέτρησε απώλειες μισής μονάδας αντίστοιχα), από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκαν δηλώσεις αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την κάθε στιγμή και από εδώ και πέρα κάθε στιγμή που θα μετρούν θα βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ανεβασμένο». Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, «ότι το εκλογικό σώμα δείχνει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρό μας, τον Στέφανο Κασσελάκη, και ότι οι προτάσεις που καταθέτει καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. απαντούν στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο νέος συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος ανέλαβε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού στην Κ.Ο. τα νέα του καθήκοντα, στη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά την παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας, διά της αποχής, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ο ίδιος πάντως μετακινήθηκε σε οικείο αντικείμενο, τον τομέα Διαφάνειας, που κατείχε στο πρόσφατο παρελθόν, επομένως η μεταχείρισή του μάλλον δεν ήταν «τιμωρητική» τελικά.

Την ίδια ώρα, το Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο μάλλον είναι το όργανο που ουσιαστικά θα λειτουργεί ως τις ευρωεκλογές, είναι ουσιαστικά ένα όργανο ελεγχόμενο, με πρόσωπα ως επί το πλείστον της εμπιστοσύνης του προέδρου. Προστίθεται, δε, ένα νέο πρόσωπο στην επικοινωνιακή εικόνα, αυτό της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά. Κοινώς, σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, οι τόνοι φαίνεται να πέφτουν.
https://www.topontiki.gr/2024/03/07/siriza-ponokefali-stin-poria-pros-tis-evroekloges-i-protoklasati-tou-evropsifodeltiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...