Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Η χλωμή υποψηφιότητα της Άννας Ασημακοπούλου, η επιστροφή της Μαρίας Σπυράκη και η αναμονή του Φαήλου Κρανιδιώτη

Όταν στις 30 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε στο υπουργικό συμβούλιο την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές κάνοντας λόγο για ιστορική τομή και μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγους μήνες αργότερα αφορμή για να θαμπώσει έστω και προσωρινά το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου θα έδινε ένα στέλεχος της Nέας Δημοκρατίας και μάλιστα μία ευρωβουλευτής του κόμματος.

Τα όσα συνέβησαν με τα e-mails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Ελληνες που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, τις καταγγελίες που έκαναν στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς, η εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών που διέταξε εσωτερικό έλεγχο, της δικαιοσύνης αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκανα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υψώσουν τους τόνους της κριτικής και ούτε λίγο ούτε πολύ να αμφισβητήσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου.

Όλα αυτά κατά κάποιο τρόπο πλήττουν την ίδια την μεταρρύθμιση που ο πρωθυπουργός έφερε μετά βαΐων και κλάδων και αυτό το γνωρίζει καλά και ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο μέγαρο Μαξίμου.

Γι’ αυτό και η χθεσινή του αναφορά στο θέμα, σε ερώτηση που του έγινε στην εκπομπή Αταίριαστοι του Σκάι όπου έδωσε συνέντευξη, είναι σημαντική για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα με τη συμμετοχή ή όχι της κ. Ασημακοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.


Και δεν είναι σημαντικά μόνο όσα είπε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα είπε.

Το ύφος του πρωθυπουργού έδειχνε εμφανή ενόχληση και προβληματισμό για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα η φράση του «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, κάνει και το γραφείο μου την έρευνα του εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών» δείχνουν τον βαθμό της ενόχλησης αλλά και της κατανόησης του πόσο πλήττει αυτό το θέμα την ιστορία της επιστολικής ψήφου.


Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να δηλώσει για το αν η κ.Ασημακοπούλου θα είναι εκ νέου υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο δείχνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναλόγως του αποτελέσματος των ερευνών που διεξάγονται.

Χωρίς αμφιβολία η κ Ασημακόπουλου ήταν μία δραστήρια ευρωβουλευτής τα προηγούμενα πέντε χρόνια, βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις τη χώρα και τη Νέα Δημοκρατία με τις παρεμβάσεις της στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ απευθύνεται και σε δεξιά κοινά που το κόμμα έχει ανάγκη σε αυτές τις ευρωεκλογές.


Από την άλλη όμως υπάρχει ο προβληματισμός τι θα γίνει εάν μέχρι τις 19 Απριλίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα τόσο από πλευράς δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και πολύ περισσότερο τι θα γίνει αν μετά την συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο η απόφαση και της δικαιοσύνης και της αρχής είναι αρνητική για εκείνη . Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα το εκμεταλλευτούν και θα ζητούν από τον κ.Μητσοτάκη να την αποπέμψει κάτι που φυσικά θα λειτουργήσει εξόχως αρνητικά για την προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας.


Αυτά ζυγίζει ο πρωθυπουργός περιμένοντας και την έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και αυτή που διεξάγει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασίσει τις τελικές του κινήσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως η υποψηφιότητα της κ. Ασημακοπούλου φαίνεται να είναι χλωμή. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο Στρασβούργο και μέχρι στιγμής κράτα χαμηλούς τόνους και είναι εμφανώς προβληματισμένη για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Τα γκάλοπ του προηγούμενου διαστήματος που είχε στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου την έδειχναν στις πρώτες τρεις θέσεις εκλογής και τώρα υπάρχει πιθανότητα οι δικές τις πράξεις να την οδηγήσουν εκτός της εκλογικής μάχης.



Και ενώ η κ. Ασημακόπουλου είναι με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός του ευρωψηφοδελτίου εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές θα είναι η Μαρία Σπυράκη αφού έληξε η δικαστική εμπλοκή που είχε στις Βρυξέλλες .

Το θέμα είχε ανακύψει τον περασμένο Δεκέμβριο με το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την άρση της ασυλίας της. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απεφάνθη τον Ιανουάριο απαλλακτικά και ζήτησε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Η απόφαση για επιστροφή της Μαρίας Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος σφραγίστηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Βουκουρέστι όπου και είχε τετ-α-τετ με την ευρωβουλευτή και πρώην εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Σε αυτή τη συνάντηση η Μαρία Σπυράκη έλαβε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Την ίδια ώρα τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος κυρίως στην βόρειο Ελλάδα καθιστούν αναγκαία την συμμετοχή και ενός υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέα Δημοκρατία που θα εκφράζει τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι εκτός από στρατιωτικούς εν αποστρατεία είναι κι αυτό του Φαήλου Κρανιδιώτη ως μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει απογοητευμένος δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν ενοχληθεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Η Υποψηφιότητα έχει συν και πλην και όσοι εκφράζονται αρνητικά επιχειρηματολογούν για τα όσα έχει γράψει τα προηγούμενα χρόνια στα social media ο κ. Κρανιδιώτης και τα οποία η αντιπολίτευση θα προβάλλει και θα αξιοποιήσει μόλις ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του. Μάλιστα πολλά από τα σχόλια του παρελθόντος έχουν έντονο ομοφοβικό χαρακτήρα και εκεί θα υπάρξει θέμα σύγκρουσης με την επιλογή της κυβέρνησης υπέρ μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας.
https://www.topontiki.gr/2024/03/13/i-chlomi-ipopsifiotita-tis-annas-asimakopoulou-i-epistrofi-tis-marias-spiraki-ke-i-anamoni-tou-failou-kranidioti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...