Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Π. Μαρινάκης: Οι πρωτοβουλίες μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι διαρκείς και μακρόπνοες

Στις Βρυξέλλες μετέβη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όπου πραγματοποίησε συνάντηση γνωριμίας και εργασίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα.

Ως αρμόδιος για τον Τύπο και τα ΜΜΕ ο Υφυπουργός κ. Μαρινάκης ζήτησε αυτήν την συνάντηση για να επαναβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» (European Media Freedom Act -EMFA) τον Κανονισμό-ορόσημο, ο οποίος τις προσεχείς εβδομάδες θα λάβει την τελική έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε, ότι πολλές από τις πρόνοιες της EMFA αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, δίνοντας σαφή παραδείγματα μέσα από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της χώρας για τα ΜΜΕ, εστιάζοντας ειδικότερα:

- στις ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, ως προς το διορισμό των επικεφαλής και των μελών των ΔΣ, στα δημόσια μέσα ενημέρωσης

- στη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσα από τη δημιουργία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου

- στους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην κατανομή των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων και κρατικής διαφήμισης

- στην προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, μέσω νομοθετικών και μη νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Πρέσβης κ. Ιωάννης Βράιλας και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Υφυπουργός παρουσίασε την σημαντική πρόοδο που έχουν επιφέρει οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης από το 2019 μέχρι σήμερα, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, που συνθέτουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος Δικαίου.

Στην Ελλάδα έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου και συνιστούν άσκηση μιας αληθινά προοδευτικής πολιτικής για τους πολίτες, όπως είναι -μεταξύ άλλων- η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς που ζουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, η θέσπιση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το 2019, η οποία εκδικάζει υποθέσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εκκαθαρίζοντας εκκρεμότητες ετών, η ενίσχυση και η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και - πρόσφατα- η νομοθετική καθιέρωση της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πώς άμεσα η Κυβέρνηση θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την περαιτέρω εναρμόνιση - όπου απαιτείται - του εθνικού Δικαίου με την EMFA. «Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα προβεί στην ολοκλήρωση των διαδικασιών εναρμόνισης». Παράλληλα, δεσμεύτηκε επίσης ότι μέσω της Task Force, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ελλάδας, θα γίνει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης για τις ευεργετικές για τους ίδιους προβλέψεις της EMFA.

Ο Υφυπουργός δήλωσε πώς: «Είναι εξαιρετική συγκυρία για τη συνάντησή μας το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα η EMFA εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σύντομα σε ισχύ ύστερα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων». Τόνισε μάλιστα πως: «Οι πρωτοβουλίες μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι διαρκείς και μακρόπνοες, δεν σταματούν στην εφαρμογή των σχετικών Συστάσεων προς όλα τα κράτη-μέλη που αποτελούν τη δέσμη πρωτοβουλιών της Επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Χαιρετίσαμε την EMFA από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή παρουσίασε την Πρόταση Κανονισμού και ιδίως τις πρόνοιες για δημόσια μέσα ενημέρωσης, τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την κρατική διαφήμιση, την ισχυρή εθνική ρυθμιστική αρχή, τα δικαιώματα και την προστασία των υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και των επαγγελματιών τους κ.ά.»

Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα σε ανάρτησή της μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε: «Συνάντησα τον Υφυπουργό Π. Μαρινάκη για να συζητήσουμε για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ΕΕ. Χαιρετίζω την υποστήριξη της Ελλάδας για τον Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συστάσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες θα είναι η συγκεκριμένη επί τόπου βελτίωση».

Κατόπιν, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Αντιπρόεδρος και ο Υφυπουργός είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα ζητήματα των ΜΜΕ, καθώς και κατευθύνσεις και προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ένωση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την προώθηση της ευημερίας και της ενότητας των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Αντιπρόεδρος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Φιλική συνάντηση με τον Παύλο Μαρινάκη σήμερα στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την λειτουργία των ΜΜΕ και τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας. Η απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η πολυφωνία και η ελευθερία του Τύπου πυλώνες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Συνάντηση Γιούροβα - Π. Μαρινάκη στις Βρυξέλλες: Η Γιούροβα χαιρέτισε την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τα βήματα που έχουν γίνει από τις ελληνικές αρχές

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα είχε σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Παύλο Μαρινάκη στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η Βιέρα Γιούροβα, ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας για ένα κοινό πλαίσιο και δράση σε επίπεδο ΕΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, την Οδηγία κατά των SLAPPs, τη Σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων καθώς και την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και επίσης τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνει ότι αμφότεροι αναγνώρισαν ότι ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ορόσημο που θα φέρει σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ, προσθέτει.

Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε λεπτομερώς τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση των συστάσεων της Επιτροπής, για παράδειγμα για την αύξηση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Ανέφερε επίσης την αφαίρεση του άρθρου 362 που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμιση από τον ποινικό κώδικα.

Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα αναλύσει διεξοδικά τις πληροφορίες που παρέχονται ως μέρος της προετοιμασίας για την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2024. Εξήγησε ότι η έκθεση για το κράτος δικαίου βασίζεται σε μια σειρά πληροφοριών και υπογράμμισε ιδιαίτερα το Παρατηρητήριο για τον Πλουραλισμό των Μέσων. Υπενθύμισε ότι τόσο η έκθεση για το κράτος δικαίου όσο και το Media Pluralism Monitor για την Ελλάδα τονίζουν μια σειρά ανησυχιών και κινδύνων σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, την ασφάλειά τους και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

Εξήγησε ότι συζήτησε αυτά τα θέματα με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται τώρα για τη διευκρίνιση σε επίπεδο ΕΕ της αλληλεπίδρασης μεταξύ της προστασίας δεδομένων και του κεκτημένου της ιδιωτικής ζωής, και της εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα συμπεράσματα της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus.

Τέλος, Βιέρα Γιούροβα εξέφρασε την προθυμία της να συζητήσει περαιτέρω όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα και να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Συνάντηση Μ. Σχοινά - Π. Μαρινάκη στις Βρυξέλλες -Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Συζήτηση για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Παύλο Μαρινάκη στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Φιλική συνάντηση με Παύλο Μαρινάκη σήμερα στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας. Η απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης, η πολυφωνία και η ελευθερία του Τύπου πυλώνες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
https://www.matrix24.gr/2024/03/p-marinakis-i-protovoulies-mas-gia-tin-asfalia-ton-dimosiografon-ine-diarkis-ke-makropnoes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...