Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Κυβέρνηση: Πώς η παρατεταμένη πολιτική ευφορία οδηγεί σε αδράνεια – Ακρίβεια, Υγεία, ενεργειακά και… Θεσσαλία στην τύχη τους

Τελικά η έλλειψη αντιπολίτευσης, αλλά και τα υψηλά ποσοστά που πήρε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές μάλλον έχουν αποδιοργανώσει το κυβερνητικό σχήμα, παρά το έχουν απελευθερώσει για να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα στην επανεκκίνηση του επιτελικού κράτους.

Δημοσίως υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχονται ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να διορθωθούν αβλεψίες του παρελθόντος (στις μεταφορές, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κλπ), που στοίχησαν στην εικόνα της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία, στην πραγματικότητα ωστόσο υπάρχει η απόλυτη ακινησία από τα κυβερνητικά στελέχη.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία παρατεταμένη πολιτική ευφορία. Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εκλείψουν τα φαινόμενα αλαζονείας και οι υπουργοί να ασχοληθούν επισταμένως με το αντικείμενο τους, τίποτα ωστόσο δεν φαίνεται πάντως να έχει αλλάξει.

Την ώρα που η κοινωνία συσσωρεύει θυμό για τη δύσκολη καθημερινότητα της, η κυβέρνηση κάνει απλώς ασκήσεις επί χάρτου επιχαίροντας για την επενδυτική βαθμίδα, τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να περάσει ένα μεγάλο διάστημα για να τα δούμε.

Η ακρίβεια κι άλλα τρία μέτωπα ανοιχτά

Η ακρίβεια είναι προφανώς το σοβαρότερο από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η μέση οικογένεια.

Το σούπερ μάρκετ έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης, ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν με ασπιρίνες. Το επιχείρημα, που λένε δημοσίως τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι ότι η ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα πρέπει να πορευθούμε όλοι με την ίδια τακτική.
Μόνο που όπως φαίνεται ξεχνούν ότι στην Ελλάδα υπήρξαν και δέκα χρόνια σκληρού μνημονίου με ό,τι σημαίνει αυτό. Με φτώχεια, ανεργία και αβεβαιότητα.


Αλλά υπάρχουν κι άλλα τρία πεδία, όπου παρατηρούνται προβλήματα:

• Τα σενάρια για την αύξηση της τιμής στην ενέργεια πληθαίνουν και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μέσα στον χειμώνα.
• Στα θέματα της υγείας τα πράγματα είναι τραγικά αφού – παρά τις φιλότιμες προσπαθείς του αρμόδιου υπουργού – καθημερινά υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Να κλείσουν ραντεβού σε εύλογο χρονικό διάστημα για τις εξετάσεις τους, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία η κατάσταση είναι τραγική.
• Παράλληλα οι μετακινήσεις των πολιτών στο κέντρο και πέριξ της Αθήνας είναι καθημερινά ένα πραγματικό μαρτύριο. Το αρμόδιο υπουργείο δίνει διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Την ίδια στιγμή και τα θέματα της ασφαλείας που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης δεν πάνε καλύτερα.

Η Θεσσαλία στην τύχη της

Μείζον θέμα στην κυβερνητική ατζέντα παραμείνει η Θεσσαλία μόνο που και εκεί τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά.


Οι καταγγελίες ότι δεν προχωρούν οι αποζημιώσεις στην περιοχή είναι πλέον καθημερινές. Κάτοικοι ισχυρίζονται ότι, παρά τα όσα έχει υποσχεθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ροή του χρήματος δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν διαμαρτυρίες για επιλεκτικές συμπεριφορές. Δηλαδή ότι τα χρήματα δίνονται στοχευμένα ενώ άλλοι περιμένουν ακόμα τους εκτιμητές.
Προβληματισμός για τη Γάζα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διαχείριση του θέματος της Γάζας από την κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι οι έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους και υπέρ της Παλαιστίνης και παράλληλα φοβούνται ότι μία τόσο έντονη εμπλοκή της χώρας στο ζήτημα αυτό μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στη χώρα.
https://www.topontiki.gr/2023/10/30/kivernisi-pos-i-paratetameni-politiki-efforia-odigi-se-adrania-akrivia-igia-energiaka-ke-thessalia-stin-tichi-tous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...