Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Συμπεράσματα από τις εκλογές

Mερικές επισηµάνσεις και κάποια συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

– Ισχυρή Ν.Δ.: Τεσσεράμισι χρόνια μετά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές, το κυβερνών κόμμα παραμένει ισχυρό με υψηλά ποσοστά. Η καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών γίνεται την πρώτη Κυριακή, όπου μετέχουν όλα τα κόμματα, και πρωτίστως στις περιφέρειες. Κτύπησε καμπανάκι, αλλά δεν υπήρξε ήττα.
– Αντισυσπείρωση: Οι ψηφοφόροι που δεν υποστηρίζουν τη Ν.Δ. είναι λογικό στον β΄ γύρο να μην ψηφίζουν τους υποψηφίους της και συχνά να στηρίζουν την όποια εναλλακτική. Αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως κάποια συνολική ήττα της κυβέρνησης.

– Κεντροδεξιά: Πολλά στελέχη της Ν.Δ., χαρακτηριζόμενα από πολλούς ως «αντάρτες», κέρδισαν τους υποψηφίους που είχε επιλέξει η ηγεσία. Ηταν γνωστό, και επιβεβαιώθηκε, ότι η Ν.Δ. είναι δύο κόσμοι, η φιλελεύθερη και η λαϊκή Δεξιά, και μόνο η έστω και δύσκολη συνύπαρξή τους μπορεί να διασφαλίσει νίκες.


Η καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών γίνεται την πρώτη Κυριακή.

– Κεντροαριστερά: Σε ανάλογο, αν και σαφώς όχι ίδιο, πλαίσιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε νέα μείωση δυνάμεων, και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να επανέλθουν σε τροχιά εξουσίας, είναι καταδικασμένοι να συμπορευθούν. Πώς θα γίνει αυτό, με ποιους όρους και υπό ποιους συσχετισμούς, είναι προς διερεύνηση. Το βέβαιο είναι πως αν αλληλοσφάζονται θα απομακρύνονται από την εξουσία.

– Αλαζονεία: Η έπαρση και οι αλαζονικές συμπεριφορές ενοχλούν την κοινωνία. Ηταν λάθος η υπερβολική υπερπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών (μπλε και οι 13 περιφέρειες), με αποτέλεσμα μια νίκη με πληγές να ερμηνεύεται από πολλούς ως ήττα. Τα περί αλαζονείας αφορούν και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έσπευσε να πανηγυρίσει σαν να είχε σαρώσει σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους.

– Πολιτικός πολιτισμός: Στην Αθήνα η αντιπαράθεση εξέπεμψε πολιτικό πολιτισμό και σε αυτό συνέβαλαν και οι δύο υποψήφιοι. Με την αποδοχή του ντιμπέιτ ο Κώστας Μπακογιάννης πρόσφερε ένα σημαντικό βήμα προβολής που βοήθησε τον αντίπαλο. Επραξε, όμως, το σωστό. Η ποιότητα της συγκεκριμένης τηλεμαχίας τιμά και τους δύο συμμετέχοντες και ήδη αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον.

– Χάρης Δούκας: Είναι θετικό ότι στην πρωτεύουσα οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν έναν χαμηλών τόνων τεχνοκράτη. Οι ανούσιες κοκορομαχίες και φωνασκίες έχουν κουράσει και είναι επιβλαβείς. Χρειάζονται άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους, γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι να εκπέμπουν έναν νηφάλιο και τεκμηριωμένο λόγο που μπορεί να ακουστεί και από την «άλλη πλευρά».

– Αποχή: Η τεράστια αποχή πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Η κοινωνία αντιδρά. Η αποχή είναι η πιο ήπια, παθητική μορφή αντίδρασης. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος το επόμενο βήμα να είναι μια πιο ενεργή αντισυστημική ψήφος, αν όχι γενικότερη συμπεριφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
https://www.protagon.gr/apopseis/w-ti-kosmos-baba-44342811664

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...