Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο κρας τεστ για Κασσελάκη η ομιλία στην ΚΟ

«Πρεμιέρα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει σήμερα ο νέος πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 4.30 το απόγευμα και θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου προς τους βουλευτές.

Θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τον Στέφανο Κασσελάκη, αν και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μάλλον η πιο «βατή» περίπτωση όσον αφορά τα όργανα στα οποία καλείται να δώσει το «παρών». Τα δύσκολα είναι η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα έχει την στήριξη της πλειονότητας των βουλευτών ενώ και οι προσκείμενοι στην εσωκομματική αντιπολίτευση βουλευτές δεν είναι από τους «θορυβώδεις». Όσοι λίγοι εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί δημόσια αυτές τις ημέρες, δεν σηκώνουν τους τόνους με τον τρόπο που το κάνουν κεντρικά πρόσωπα της Ομπρέλας. Μένει να φανεί πάντως αν κάποιοι εξ αυτών που μέχρι στιγμής τηρούν σιγής ιχθύος για τα εσωκομματικά δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: θα ανοίξουν κάπως τα χαρτιά τους και θα τοποθετηθούν ή απλώς θα ακούσουν τι έχει να πει ο νέος πρόεδρος τόσο στην ανοιχτή ομιλία του όσο και στην κλειστή συνεδρίαση που αναμένεται να ακολουθήσει και όπου θα έχει ουσιαστικά μια πρώτη γνωριμία με το σύνολο των 47 βουλευτών.

Πέρα όμως από το πολιτικό στίγμα που θα δώσει ο ίδιος -και πολλοί περιμένουν να ακούσουν αν θα παραμείνει αόριστο και με συνθήματα, σύμφωνα με την κριτική που του έχει ασκηθεί, ή θα αρχίσει να γίνεται πιο συγκεκριμένο – είναι με ερωτηματικό αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει το πλήρες οργανόγραμμα της κοινοβουλευτικής ομάδας: προεδρείο, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τομεάρχες.



Συνεργάτες του προέδρου διαβεβαιώνουν ότι σήμερα θα κλείσει και το θέμα του προεδρείου για το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί το όνομα του Γιώργου Τσίπρα στη θέση του Διευθυντή της ΚΟ ενώ για τη θέση της Γραμματέως αναμένεται να προταθεί η Θεοδώρα Τζάκρη. Στη θέση του προέδρου παραμένει ως γνωστόν ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο γρίφος του τι θα γίνει με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, παρέμενε έως χθες το απόγευμα. Ως γνωστόν ο μόνος σίγουρος εκ των τριών εκπροσώπων είναι ο Νίκος Παππάς ο οποίος κατέχει αυτή τη θέση από τις εκλογές και μετά. Στη θέση της Θεοδώρας Τζάκρη, εφόσον αναλάβει Γραμματέας της ΚΟ πιθανόν να μετακινηθεί ο Διονύσης Καλαματιανός. Δεν είναι σαφές όμως τι θα γίνει με τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του δημόσια, ενώ δείχνει να αναμένει κάποια «εχέγγυα» από την πλευρά Κασσελάκη.


Σε ό,τι αφορά τους τομεάρχες χθες το κλίμα που έδιναν συνεργάτες του προέδρου για τις σχετικές ανακοινώσεις ήταν πως «μάλλον θα γίνουν» όμως και αυτό δείχνει να μην είναι σίγουρο. Η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι να αξιοποιήσει όσους περισσότερους βουλευτές μπορεί και από εκείνους που τον στήριξαν σε πρώτη ή δεύτερη φάση, αλλά και από εκείνους που δεν στήριξαν αλλά δεν ήταν απέναντι, ενώ έχει διαφανεί ότι επιθυμεί γέφυρες και με την εσωκομματική αντιπολίτευση και από τις πρώτες συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα ήταν αυτή με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν δέχτηκε να αναλάβει κάποιο ρόλο αυτή τη στιγμή.

Τέλος ο Παύλος Πολάκης δε φαίνεται τελικά να αναλαμβάνει το ρόλο του «υπερσυντονιστή» των κοινοβουλευτικών τομέων.


Πολλά τα ερωτηματικά μέχρι τελευταία στιγμή, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του.


Μπορεί η εκλογή του να ήταν άνετη και θεαματική, με δεδομένο ότι εμφανίστηκε στην κούρσα διαδοχής τελευταία στιγμή και προσπέρασε το «φαβορί», ωστόσο η επόμενη μέρα όπως αποδεικνύεται δεν είναι περίπατος.
«Ανώμαλη προσγείωση»

Δεν είναι μόνο οι υψηλών τόνων αντιδράσεις και επιθέσεις από τους «σκληρούς» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος έρχεται να προσγειωθεί στην δύσκολη πραγματικότητα, ένα σύνθετο πολιτικό περιβάλλον με θεσμικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, με μια σειρά από ζητήματα για τα οποία καλείται να ενημερωθεί σε βάθος. Κορυφαίος σκόπελος της επόμενης ημέρας είναι για το νέο πρόεδρο αποδεικνύεται η στελέχωση ενός ολόκληρου μηχανισμού σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα, την ώρα που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και είναι σε φάση εξοικείωσης, πραγματοποιώντας κατά μόνας επαφές.



Γνωρίζοντες, αναφερόμενοι στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για εικόνα διάλυσης, καθώς πρόσωπα που στελέχωναν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον 3ο αλλά και το γραφείο Τύπου του Προέδρου, γραμματείες, κλπ στον 7ο, έχουν αποχωρήσει χωρίς να έχουν αντικατασταθεί (ή υπάρχουν κάποιες προσωρινές λύσεις), καθώς υπάρχει μια δυσκολία εξεύρεσης νέων συνεργατών και προσώπων που θα στελεχώσουν γραφεία και θα πλαισιώσουν βασικά στελέχη.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε φάση αξιολόγησης όσων τον περιστοιχίζουν και δύσκολα εμπιστεύεται εισηγήσεις που του γίνονται εκτός αν προέρχονται από το πολύ στενό του περιβάλλον.

Μάλιστα, η δυσκολία να βρει πρόσωπα σε ρόλους κλειδιά ακόμη και στα μετόπισθεν που όμως θα παρέχουν μια στιβαρή τεκμηρίωση και υποστήριξη είναι τόσο έντονη που φαίνεται να την εκφράζει σε συνομιλητές του με κάθε ευκαιρία.

Επιπλέον, δεν έχει ακόμη συγκροτήσει έναν «πρωινό καφέ» με βασικούς συνεργάτες ώστε να συζητούνται στα στοιχειώδη σε αυτή τη φάση, η επικαιρότητα και η αντίδραση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, η ημερήσια πολιτική ατζέντα δηλαδή.
Διαχείριση μετώπων

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν και τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και όσοι τον συμβουλεύουν επιθυμούν το συνέδριο να πάει πιο πέρα. Αν δεν έχει επιλυθεί η αλφαβήτα της καθημερινότητας του προέδρου ώστε να ρολάρει η νέα κατάσταση πώς θα πάει να δώσει μια μάχη συσχετισμών όπου είναι πιθανόν να απαιτηθούν και σκληρές συγκρούσεις ή αντιθέτως ελιγμοί και τακτικισμοί για να αποφύγει να χρεωθεί τυχόν ρήξη (αν φτάσουν εκεί τα πράγματα). Όλα αυτά μοιάζει να έχουν πολύ δρόμο από τη φάση στην οποία βρίσκονται τα πράγματα σήμερα.

Και εξηγούν γιατί ο ίδιος αυτή τη στιγμή δείχνει να θέλει να κλείσει ή να διαχειριστεί με κατευναστικό τρόπο μέτωπα που έχουν ανοίξει, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Από αυτό το πρίσμα μπορεί να δει κανείς και τις «συγνώμες» του διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Μανώλη Καπνισάκη προς τους Στέργιο Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο την προηγούμενη εβδομάδα, η αντικατάσταση των οποίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κόμμα για τον τρόπο που έγινε. Εξηγεί επίσης και την πρόσκληση στον πιο σφοδρό «πολέμιό» του Νίκο Φίλη με τον οποίο συνομίλησαν στη Βουλή κατ’ ιδίαν επί μία ώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «τα βρήκαν» με τον Νίκο Φίλη ή την Ομπρέλα, ή ότι υποχώρησε η καχυποψία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, η τελευταία φοβάται υποβάθμιση και παραμερισμό του κόμματος, κάτι που αν όντως συμβεί δεν θα έχει πατήματα για να μείνει και να παλέψει την επόμενη μέρα, ενώ ήδη παρουσιάζει διαρροές που δεν γνωρίζει αν θα μπορεί να συγκρατήσει για πολύ.

Καταγράφηκε όμως και από την πλευρά του προέδρου διάθεση για «ενότητα» και «συναινέσεις» ακόμη και αν, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις από όλους για να θεωρηθούν οι διαθέσεις ειλικρινείς.

Μέσα σε όλα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να αντιμετωπίσει και την επιφυλακτική υποδοχή από το ευρύ ακροατήριο καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα έως και τάση για υποχώρηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν οι προσδοκίες των ομάδων που τον στήριξαν (Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, κ.ά.) ότι η παρουσία ενός φρέσκου προσώπου θα εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματος και θα το θέσει ξανά σε τροχιά εξουσίας.
Θεσμικό προφίλ και «πατριωτική αριστερά»

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να θεωρεί προτεραιότητα την εμπέδωση της φυσιογνωμίας της «πατριωτικής αριστεράς», εξ ου και εν μέσω μιας σειρά κρίσιμων εκκρεμοτήτων επέλεξε λίγες μέρες από την εκλογή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Στόχος εκτός των άλλων να διορθώσει και τις εντυπώσεις από την δήλωσή του λίγο πριν τις εκλογές περί «τουρκικού κρατιδίου».

Εξερχόμενος χθες της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη σημείωσε έγινε «μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση» και εξέφρασε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Κυπριακό, είχε άλλωστε στο πλευρό του και στην προετοιμασία του ταξιδιού τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραμένει διπλωματικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σημασία της επανεκκίνησης των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Τάχθηκε υπέρ της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Τόνισε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει «και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωτουρκικές σχέσεις επισημαίνοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια περνά και μέσα από το σχήμα «3+1» αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Πρόσθεσε πως στο θέμα του συντονισμού, ρόλο πολύ σημαντικό έχει η ελληνική ομογένεια, προαναγγέλλοντας επίσκεψη στις ΗΠΑ και με την θεσμική του ιδιότητα.
https://www.topontiki.gr/2023/10/05/siriza-proto-kras-test-gia-kasselaki-i-omilia-stin-ko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...