Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει στις πιέσεις και να πάρει πίσω την απόφασή του για τις διαγραφές των 4 στελεχών, που παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας.
Η συγκεκριμένη επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.
Η παραπομπή αυτή έγινε με ψήφους 10 υπέρ και 5 κατά, κάτι που ανταποκρίνεται στην καταστατική απαίτηση ότι οι αποφάσεις της πρέπει να λαμβάνονται με τα 2/3 των μελών της.
Η δε απόφαση σημαίνει ότι οι Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης παραπέμπονται στην κεντρική επιτροπή με το ερώτημα της αναστολή του μέλους για ένα χρόνο ή διαγραφή.
Δηλαδή η παραπομπή δεν είναι ούτε τυπική, ούτε σημαίνει απλώς μετάθεση της ευθύνης σε ανώτερο όργανο.
Πρόκειται καθαρά για πρόθεση της επιτροπής δεοντολογίας να υπάρξουν ποινές στους «4» και ζητάει την γνωμοδότηση της κεντρικής επιτροπής, όπως ορίζει το καταστατικό. Αλλά και πάλι η ίδια η επιτροπή δεοντολογίας θα λάβει την τελική απόφαση, έστω κι αν θεωρείται δεδομένο με βάση τις προθέσεις των περισσότερων μελών της να ληφθεί υπόψη η γνώμη της κεντρικής επιτροπής σε σημαντικό βαθμό.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 19 του καταστατικού είναι σαφής:
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:
(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος».
Άρα, από τη στιγμή που παραπέμπει το θέμα στην ΚΕ, το κάνει επειδή θεωρεί ότι υπάρχει θέμα επιβολής ποινών. Διαφορετικά δεν προσφεύγει στο «όργανο που συμμετέχει ο ελεγχόμενος».
Σύμφωνα δε τον άρθρο 5 του καταστατικού «η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της».
Όπερ σημαίνει πως τυπικά ό,τι κι αν αποφασίσει η κεντρική επιτροπή, αυτή της δεοντολογίας μπορεί να πάρει τη δική της απόφαση, η οποία και θα ισχύσει.
Φαίνεται όμως από την χθεσινή απόφαση ότι η προεδρική πτέρυγα διαθέτει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για τις διαγραφές – έστω και ενός χρόνου, αν όχι την οριστική διαγραφή.
Από τη στιγμή δε που, παρά την απαίτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή την παραίνεση του Γιάννη Δραγασάκη να ανακοπεί η διαδικασία, συνήλθε η επιτροπή δεοντολογίας και έλαβε την απόφαση παραπομπής, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που κάνει η Κουμουνδούρου, πλειοψηφία για την επιβολή των διαγραφών υπάρχει και στην κεντρική επιτροπή.
Απομένει πλέον να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της «Ομπρέλας», η οποία φάνηκε διατεθειμένη να κάνει μορατόριουμ στις επιθέσεις εναντίον του κ. Κασσελάκη έως ότου διαφανούν οι οριστικές του προθέσεις.
Από τη στιγμή που πάει το θέμα όμως στην κεντρική επιτροπή, πιθανόν να επανεξετάσει αυτή τη στάση.
Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν χθες αργά το βράδυ ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.
https://www.topontiki.gr/2023/10/28/siriza-o-kasselakis-pai-mechri-telous-tis-diagrafes-ton-4-epivoli-pinon-dichni-i-epitropi-deontologias/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου