Πολλοί ωστόσο περίμεναν ότι οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που οδήγησαν σε νεκρούς πολίτες και τεράστιες υλικές ζημιές και οικολογικές καταστροφές σε συνδυασμό με την κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των δύο συγκεκριμένων περιφερειών.
Τα αρνητικά αυτά μηνύματα δεν επιβεβαιώθηκαν. Γιατί τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, όσο και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρ. Μέτιος, λίγο έλειψε να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κοντά στο 42%. Κάτι που δείχνει ότι οι καταστροφές δεν είχαν πραγματικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Δεν χρεώθηκαν πολιτικά στην κυβερνητική διαχείριση.
Οπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο, η Ν.Δ. να κερδίσει μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η Ν.Δ. πήρε τις 7 περιφέρειες (τη μία σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στην Κρήτη). Σε δεύτερο γύρο πάνε έξι περιφέρειες όπου αντίπαλοι των γαλάζιων υποψηφίων δεν βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά «γαλάζιοι αντάρτες» προερχόμενοι από τη Ν.Δ.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της κυβερνώσας παράταξης, ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. με ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ στις περιφερειακές εκλογές και δημοτικές και καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την εκλογή του κ. Κασσελάκη έδειξε να συνεχίζει τη μεγάλη πτώση της σε όλη τη χώρα. Με εξαίρεση τη Θεσσαλία όπου στήριξε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Κουρέτα (ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερος) ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε παντού στην τρίτη ή χαμηλότερη θέση.
Πάντως, η ενισχυμένη παρουσία γαλάζιων αντάρτικων ψηφοδελτίων δείχνει λανθασμένες επιλογές και κακή διαχείριση προσώπων από το Μαξίμου. Κάτι που επισημάνθηκε, επίσης, και στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης, η οποία αντί να οικοδομηθεί με βάση τις δεξιότητες και την εμπειρία του κάθε υπουργού σε κάποιο τομέα, βασίστηκε στο πρωτόγνωρο «rotation» – κυκλική εναλλαγή. Με λογικό επακόλουθο να υπάρχουν ακατάλληλοι άνθρωποι σε καίριες θέσεις.
Κάτι που έγινε απολύτως σαφές πολύ γρήγορα καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στην απομάκρυνση δύο υπουργών και την παραλίγο μετακίνηση και τρίτου, μέσα στο καλοκαίρι.
Συμπέρασμα: Η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη πολιτικά και μετά τις 100 πρώτες μέρες που φάνηκαν χίλιες στον πρωθυπουργό είναι καιρός να προχωρήσει με σοβαρότητα και χωρίς ακροβασίες στις τοποθετήσεις στελεχών, απερίσπαστη, για να βάλει μπρος όλες εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να προχωρήσει την πρώτη τετραετία.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562660915/antexe-tis-plimmyres-kai-tis-pyrkagies-i-n-d/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου