Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα και υψηλοί τόνοι για το συνέδριο – «Δεν προλαβαίνουμε τον Νοέμβριο» λέει ο Αποστολάκης

Υπέρ της μετάθεσης του συνεδρίου μετά τον Νοέμβριο, τάχθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι «χρειάζεται χρόνος και κινήσεις με τη σειρά που πρέπει. Απαιτείται προετοιμασία. Το να επικαλούμαστε το συνέδριο ως σημειο αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα. Ο Κασσελάκης δεν φοβάται τις διαδικασίες» είπε απαντώντας σε ερώτηση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ γιατί δεν έχει ξεκινήσει από το νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, διάλογος στα όργανα του κόμματος για τη σύγκληση οργάνων και συνεδρίου.
Ειδικότερα ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα. Θεωρώ πάντως ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη που έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα, την οποία και ο ίδιος επέτρεψε, λέγοντας ότι «Να σεβόμαστε την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα και να μην τον χρεώνουμε με πράγματα που δεν έχουν αξία».
Ερωτηθείς για τους φόβους που έχουν εκφραστεί περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αποστολάκης ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι κανείς δεν περισσεύει, διαμηνύοντας ωστόσο αν και οι αντιδράσεις έχουν μια φυσιολογική υπόσταση, πλέον έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το φυσιολογικό».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή νέου αρχηγού, είπε: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε σοβαρά τις αποδόσεις και τα μεγέθη των δημοσκοπήσεων. Αυτή τη στιγμή το κόμμα είναι σωστό στο να πατήσει τα πόδια του, στο να απαριθμήσει τα αρχικά στοιχεία που πρέπει να ρυθμιστούν».


Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στο ταξίδι στην Κύπρο που έχει προαναγγείλει ο κ. Κασσελάκης και εξήγησε ότι «Ο στόχος είναι να ενημερωθεί απευθείας από την Κύπρο, να κουβεντιάσει τα θέματα που υπάρχουν με τους αντίστοιχους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου, με τον κ. Χριστοδουλίδη, να δει από κοντά όλη αυτή την ιστορία που πρέπει να δούμε, να επισκεφθεί τους χώρους, τους ιερούς και τους συμβολικούς της Κύπρου»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Κοτζιά, ο κ. Αποστολάκης είπε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι όλα είναι ανοιχτά. Γιατί όχι;».














Σκουρλέτης: «Ολέθριο» το ενδεχόμενο να μην γίνει συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο

Με «καρφιά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ως «ολέθριο» το ενδεχόμενο να μην γίνει συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο όπως είχε αποφασιστεί.


Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε, μεταξύ άλλων, «απορώ με την ευκολία που κεντρικά πολιτικά στελέχη – αναφέρατε τον Νίκο Παππά – λένε “τι να κάνουμε; ας μην κάνουμε συνέδριο”. Θεωρούμε ότι με την ανάδειξη Κασσελάκη λύθηκαν τα προβλήματα; Δεν υπάρχουν τρέχοντα ζητήματα; Η πολιτική γραμματεία πρέπει να τοποθετηθεί σε θέματα πολιτικών κατευθύνσεων».

«Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδροεντρικό και προσωποπαγές κόμμα ίσως να μην χρειάζεται (σ.σ. να συγκληθούν τα όργανα) αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε «χρεώσεις κρίσιμων θέσεων μέσω ανακοινώσεων του γραφείου τύπου και χωρίς να συζητήσουμε», λέγοντας ότι «αυτά δεν είναι ούτε στις παραδόσεις ούτε συνάδουν με δημοκρατική λειτορυγία. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο πάρε τον ΣΥΡΖΙΑ στα χέρια σου και έλα να ψηφίσεις, να τον κοροϊδεύουμε ότι αυτός καθορίζει τις τύχες του κόμματος και να του αρνούμαστε να συμμετέχει σε ζητήματα καθημερινής πολιτικής έστω και δια οργάνων».

Και συμπλήρωσε: «Δεν αντιλαμβάνομαι στην πράξη το “αδιαμεσολάβητα”. Έχει άλλου είδους στοιχεία μεταπολιτικής και μεταδημοκρατίας».

Όσον αφορά στην πανελλαδική συζήτηση των μελών της «Ομπρέλας» το Σαββατοκύριακο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «κατατέθηκε η αγωνία για την προοπτική του τόπου. Αν έβαζα τίτλο θα ήταν “κραυγή αγωνίας για την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά”».

Και συμπλήρωσε: «Εκείνο που οι περισσότεροι συμφώνησαν ήταν ότι πρέπει να συγκλιθούν τα όργανα, πρέπει να γίνει το συνέδριο στην ώρα του και μέσα από ψύχραιμη θεώρηση προέκυψε το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον αυτού του χώρου. Υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις για έναν μετασχηματισμό – λέγεται – του χώρου σε μια δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν ήταν κανενός εντολή και ούτε το συμφωνήσαμε πριν από έναν χρόνο».

Τέλος, ερωτηθείς εάν πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «σωστά με βάση τις υποψηφιότητες επέλεξε να μην τοποθετηθεί πριν τις εκλογές αλλά δεν θεωρώ σωστό ότι επέτρεψε να μιλήσει για τα γεγονότα με διαρροές και μετά τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ονόματός του».
https://www.topontiki.gr/2023/10/02/siriza-kontra-ke-ipsili-toni-gia-to-sinedrio-den-prolavenoume-ton-noemvrio-lei-o-apostolakis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...