Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Προσωπική έκκληση - Λούλα άσκησε βέτο!

Είναι συγκλονιστικό. Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε το νομοσχέδιο 2903 (πρώην νομοσχέδιο 490/2023). Έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει σε εταιρείες εξορύξεων κι υλοτομίας να επιτίθενται στο δάσος και στα πολύτιμα εδάφη των αυτοχθόνων! Υπάρχει ακόμα χρόνος να σταματήσουμε αυτό το αίσχος, καθώς ο Πρόεδρος Λούλα μπορεί να ασκήσει βέτο στον νόμο. Βοήθησέ με να συγκεντρώσω 1 εκατομμύριο φωνές, ώστε ο Πρόεδρος να μην μπορεί να μας αγνοήσει. Υπόγραψε και διάδωσέ το σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες και φίλοι, Σας γράφω ως η μόνη αυτόχθων βουλευτής του Κογκρέσου της Βραζιλίας. Και μόνο που σας στέλνω αυτό το email μπορεί να μου προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, αλλά τα δάση μας δέχονται επίθεση στο Κογκρέσο αυτή τη στιγμή... οπότε αξίζει τον κίνδυνο.

Πριν λίγες μέρες, η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σε εταιρείες εξορύξεων κι υλοτομίας να επιστρέψουν στα δάση και τα ιερά εδάφη μας, καταπατώντας τα δικαιώματα των αυτοχθόνων όπως εγώ.

Η χώρα μας είναι τόσο διχασμένη που χρειαζόμαστε πραγματικά μια κατακραυγή από πολίτες της Βραζιλίας και απ’ όλο τον κόσμο για να σταματήσουμε αυτό τον νόμο. Η Βραζιλία πρέπει να βρεθεί αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο προσκήνιο για να νιώσει την πίεση!

Τώρα είναι στο χέρι του Προέδρου Λούλα να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στον νόμο ή όχι! Και χρειάζομαι τη βοήθειά σου για να τον πείσω.

Χωρίς τον Αμαζόνιο κι άλλα μεγάλα οικοσυστήματα, και χωρίς την προστασία που προσφέρουν τα εδάφη των αυτοχθόνων λαών στα δάση, τα ποτάμια και τη βιοποικιλότητα, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την τεράστια παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

Παρακαλώ υπόγραψε αυτή την επείγουσα έκκληση για απόλυτο βέτο στο νομοσχέδιο 2903/2023 ώστε να σταματήσουμε την επίθεση στα δάση και τους αυτόχθονες λαούς. Μόλις οι φωνές μας φτάσουν το ένα εκατομμύριο θα τις στείλω αυτοπροσώπως στο Κογκρέσο της Βραζιλίας και στον ίδιο τον Πρόεδρο Λούλα:

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Εμείς, οι αυτόχθονες λαοί, προστατεύουμε το 80% της βιοποικιλότητας της Γης, παρά το ότι αποτελούμε μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη Βραζιλία βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυτοχθόνων λαών στον Αμαζόνιο και το μεγαλύτερο μέρος των οικοσυστημάτων του Αμαζονίου. Οι περιοχές των αυτοχθόνων σ’ όλη τη χώρα μας έχουν κρατήσει τα δάση και τα οικοσυστήματα ζωντανά, παρά τις συνεχείς επιθέσεις.

Αλλά αν οι εξορύξεις η βιομηχανική γεωργία και το λόμπι πετρελαίου νικήσουν αυτή τη νέα νομοθετική μάχη, όλη αυτή η προστασία μπορεί να χαθεί. Κι αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικά καθοριστικό για το μέλλον του πλανήτη μας.

Χωρίς τον Αμαζόνιο, και τα εδάφη των αυτοχθόνων σ’ όλη τη Βραζιλία, ο πλανήτης δεν μπορεί να διατηρήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση υπό έλεγχο. Έτσι, θα επηρεαστούμε όλες κι όλοι από αυτό που θα συμβεί εδώ τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν δεν ζούμε στη Βραζιλία!

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας θα αποφασίσει σε λίγες μέρες αν θα ασκήσει βέτο σ’ αυτό το εξωφρενικό νομοσχέδιο ή όχι. Γι’ αυτό βοήθησέ με να συγκεντρώσω 1 εκατομμύριο φωνές απ’ τη Βραζιλία κι απ’ όλο τον κόσμο, για να προστατέψουν τις αυτόχθονες κοινότητες από αυτή την επίθεση.

Υπόγραψε την έκκληση τώρα και διάδωσέ τη παντού. Κάθε φωνή μετράει:

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Το κίνημα του Avaaz αγωνίζεται στο πλευρό των αυτοχθόνων λαών για την προστασία του Αμαζονίου κι όλων των οικοσυστημάτων στη Βραζιλία, και σ’ όλο τον κόσμο. Αλλά είμαστε αντιμέτωποι με τεράστια πίεση -- κι η πιο πρόσφατη επίθεση ήταν αιφνιδιαστική. Αν χάσουμε αυτή τη μάχη τώρα, τόσα πολλά από όσα διεκδικήσαμε κινδυνεύουν. Το κίνημα του Avaaz υπερασπίζεται τους αυτόχθονες λαούς εδώ και δεκαετίες. Ας μην το αφήσουμε να συμβεί!

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Η βουλευτής του Κογκρέσου Σέλια Ζακριαμπά, εκ μέρους του μετώπου άμυνας των Αυτοχθόνων στο Κογκρέσο, μαζί με την ομάδα Avaaz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...