Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ εν όψει β’ γύρου, με στόχο μία «μεγάλη προοδευτική παράταξη» – Πού ποντάρει

Η δυνατότητα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάγκη ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά από σήμερα ήταν τα στοιχεία που τόνισε στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης, θυμίζοντας κάτι από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωσή του επιχείρησε να εστιάσει στα όποια θετικά από ένα συνολικά κακό πανελλαδικό αποτέλεσμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις μήνες μετά την συντριβή των εθνικών εκλογών σημειώνει νέα υποχώρηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την εικόνα του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρά τις κρίσεις που έχουν μεσολαβήσει όλο το καλοκαίρι, πλήττοντας χιλιάδες κατοίκους της Περιφέρειας, η γαλάζια κυριαρχία επιβεβαιώνεται και στην Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «σοκ» ηγεσίας με την αλλαγή αρχηγού και με τους προβολείς στραμμένους στον Στέφανο Κασσελάκη όλο το τελευταίο διάστημα δε στάθηκε δυνατό να αποτρέψει σημαντικές απώλειες πολλώ δε μάλλον να γυρίσει το παιχνίδι.

Στην Αττική και στον Δήμο της Αθήνας, δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών (στην Αθήνα εμφανίζεται 4 μονάδες κάτω από τις βουλευτικές εκλογές) και σε κάποιες περιφέρειες πέφτει ακόμη και κάτω από το διψήφιο νούμερο (πχ Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία).

Όταν ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση θα προκύψει και μια πιο καθαρή εικόνα ως προς τις συγκρίσεις με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου πάντως χθες έσπευσε να δηλώσει πως είναι το δεύτερο κόμμα στην Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη ξεκάθαρα ωφελημένο σε αυτές τις εκλογές δείχνει να είναι το ΚΚΕ.



Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε έτσι μια φυγή προς τα μπρος εστιάζοντας σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξει μια θετική προοπτική σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες συνεργασίες και μέτωπα μπορούν να αποτελέσουν πρόπλασμα και για συνεργασία στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Σήμερα δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας λίγο παρακάτω στη δήλωσή του πως «υπάρχουν ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία θα κυβερνήσει τον τόπο μας» αλλά για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί «ανανέωση χθες». Κατά τα λοιπά ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τον «κοινωνικό ιστό» της χώρας, τονίζοντας πως ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη ώστε από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγαλύτερη παρουσία στην κοινωνία.


Έδειξε λοιπόν:

-Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Αγγελούδη, μπορεί να αφήσει εκτός θώκου τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (27,39%) που ήρθε πρώτος αλλά με μικρή απόσταση από τον δεύτερο Αγγελούδη (25,69% στο περίπου 86% της ενσωμάτωσης) Ο Σπύρος Πέγκας τον οποίο στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπέρασε το 20% αλλά ήρθε τρίτος.


-Στην Αθήνα, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Χάρη Δούκα κάνοντας λόγο για «αγώνα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη» στον δεύτερο γύρο. Προεκλογικά και ο Κώστας Ζαχαριάδης είχε διαμηνύσει ότι αν δεν μπει ο ίδιος στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα, μιλώντας γενικότερα για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.


-Στη Θεσσαλία, όπου με την κοινή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας μπαίνει στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Κώστα Αγοραστό. Βέβαια εδώ δεδομένης της αποχής στην οποία καλεί ουσιαστικά το ΚΚΕ, και του αντάρτικου ψηφοδελτίου από το οποίο μπορεί να τραβήξει ψηφοφόρους ο Κ. Αγοραστός, μένει να φανεί αν ο κ. Κουρέτας έχει αξιώσεις για την ανατροπή των περίπου 7 μονάδων που τον χωρίζουν από τον εκλεκτό της ΝΔ.

Όσον αφορά τις κοινές στηρίξεις με ΠΑΣΟΚ, εκτός από αυτή του Δημήτρη Κουρέτα, σχετικά καλά σε επίδοση τα πήγε η υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία, καθώς ξεπέρασε το 20%, όμως ήρθε τρίτη, με το ντέρμπι τη δεύτερη Κυριακή να εκτυλίσσεται μεταξύ του γαλάζιου αντάρτη Γ. Αμανατίδη και του νεοδημοκράτη υποψηφίου Γ. Κασαπίδη. Ωστόσο στο Βόρειο Αιγαίο δεν έφερε καρπούς η στήριξη στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Βάσω Χοχλάκα, η οποία κινήθηκε στο πανελλαδικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Μέσα σε μια γενική εικόνα κατάρρευσης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ανάσα από την επανεκλογή για τρίτη φορά του Χρήστου Βρεττάκου στην Δραπετσώνα και από τον Σίμο Ρούσσο στο Χαλάνδρι που φλέρταρε με την εκλογή από τον πρώτο γύρο (42,94%, στο 93,46% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων).
https://www.topontiki.gr/2023/10/09/siriza-anigma-kasselaki-se-pasok-en-opsi-v-girou-me-stocho-mia-megali-proodeftiki-parataxi-pou-pontari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...