Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Συμμαχίες, αλλά στην κοινωνία…

Μπορεί οι ηγεσίες των δύο χώρων να προσπαθούν να κλείσουν το θέμα, η συζήτηση όμως έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σε επίπεδο στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δημοσίως. Ο λόγος για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, ή ακόμα και κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές, όπως πρώτος πρότεινε ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης χθες, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης προχθές από τη συχνότητα του ΟΡΕΝ και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του καναλιού, επιχείρησαν να προσδιορίσουν τους χώρους και τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν τα δύο κόμματα να βρουν κοινό βηματισμό, αποκλείοντας πάντως συμφωνίες κορυφής. Την ίδια ώρα ωστόσο, στελέχη του κόμματός τους, συντηρούσαν την συζήτηση, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές.

«Συμμαχίες χρειάζονται στη βάση προγραμμάτων», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που τάχθηκε όμως σαφώς κατά της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπέρ της συγχώνευσης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η πρόταση Σπίρτζη βοηθάει τον Νίκο Ανδρουλάκη που τρεις μήνες νωρίτερα, ναρκοθέτησε την όποια συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που ενώ πρώτος βγήκε δημόσια και στήριξε στον ΄β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας, με ευτυχή μάλιστα εξέλιξη, σημείωσε μιλώντας στο Attica ότι δεν βρίσκει απολύτως κανέναν λόγο να προτείνουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ αυτό που απέρριψε πριν από 100 μέρες, ενόψει εθνικών εκλογών και μάλιστα με την ευκαιρία της απλής αναλογικής. Ο ίδιος αρνήθηκε να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ζήτησε αντίστοιχα να τον κάνουν ξανά μεγάλο κόμμα. Θυμίζοντας δε, με νόημα, ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο περιφέρειες ανά την χώρα, τη μία σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη σε συνεργασία με τη ΝΔ, απέδωσε στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη κρίση ταυτότητας.

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριζε ότι το κόμμα του έχει ήδη κάνει δύο βήματα, το πρώτο στις εθνικές και το δεύτερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπονοώντας ότι μπροστά του έχει ακόμα τις ευρωεκλογές, με στόχο να είναι δεύτερο κόμμα και τελικά τις εθνικές εκλογές, όπου και στοχεύει στο να αναδειχθεί το πολιτικό του πρόγραμμα σε κυβερνητικό σχέδιο για την χώρα. «Αυτό που απαιτεί η κοινωνία, είναι να γίνονται συμμαχίες στη βάση, όχι να μαζευόμαστε κάποιοι στα κομματικά γραφεία για συμμαχίες κορυφής», είπε αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών, για να καταλήξει ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να ενισχύσει τα ποσοστά της με κοινωνικές συμμαχίες, προβάλλοντας το πρόγραμμά της ως την εναλλακτική λύση για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη συνάντησή του με τα προοδευτικά στρώματα της κοινωνίας, απέναντι στην κυβέρνηση, εξήγησε από την πλευρά της και η βουλευτής του κόμματος Μιλένα Αποστολάκη.
https://www.matrix24.gr/2023/10/simmachies-alla-stin-kinonia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...