Κατέληξαν σε έναν πίνακα με τις τριάντα οκτώ χώρες που βρίσκονται στην κορυφή. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει για εμάς το Τop 10 των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την κορυφή. «Πρωταθλήτρια» είναι η Τουρκία με ποσοστό 8,34. Ακολουθεί δεύτερη η Ουγγαρία με 8,29. Εξι από τις δέκα πρώτες χώρες προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ: Ουγγαρία, Σλοβακία (3η), Πολωνία (5η), Λετονία (6η), Τσεχία (7η) και Λιθουανία (8η).
Στην 4η θέση βρίσκεται το Μεξικό, στην 9η θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες και «ουραγός», στη 10η θέση, η Ελλάδα, με ποσοστό 5,90.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ναι μεν η Τουρκία έχει αυτή την αρνητική πρωτιά αλλά, π.χ., στους θανάτους από καρκίνους δεν είναι πρώτη. Το ποσοστό της σε αυτή την κατηγορία είναι 138,22, ενώ της δεύτερης Ουγγαρίας στο 162,44 και της τρίτης Σλοβακίας στο 157,25. Την ξεπερνούν επίσης οι Πολωνία (147,81), Λετονία (144, 34) και Λιθουανία (141,51). Η χώρα μας έχει ένα 118,37.
Γενικά, η χώρα μας δεν παρουσιάζει σε κάποια από τις κατηγορίες υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες χώρες. Η Λετονία είναι πρώτη σε θανάτους από εγκεφαλικά, η Λιθουανία είναι πρώτη στους θανάτους από καρδιακά νοσήματα, η Ουγγαρία στους θανάτους από αναπνευστική ανεπάρκεια, το Μεξικό στις ασθένειες του ήπατος και στους θανάτους από νεφρική ανεπάρκεια.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται, έστω και τελευταία, μέσα στις δέκα πρώτες χώρες με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και αυτό μπορεί να πει πολλά είτε για τον τρόπο ζωής του Ελληνα είτε για την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και, εντέλει, για την ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής στην Ελλάδα.
Στον «πάτο» της λίστας βρίσκονται οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά. Τελευταία (38η) είναι η Ελβετία (ποσοστό 2,03). Από πάνω της βρίσκονται οι Αυστραλία, Ισραήλ, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Σουηδία, Νότιος Κορέα, Καναδάς.
Καλό είναι κάθε τόσο να κοιτάζουμε τέτοιες έρευνες και νούμερα, ώστε να θυμόμαστε τι είναι αναγκαίο και ουσιαστικό για τις ζωές μας σε αυτήν τη χώρα, για το πώς θα αλλάξουν νοοτροπίες και υποδομές και μηχανισμοί προς το καλύτερο. Και να μην περιμένουμε «μεσσίες» μέσω του TikTok.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562653487/oi-deka-protes-chores-se-thanatoys/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου