Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

«Εμφύλιος» ως τις Ευρωεκλογές και μετά, βλέπουμε...

Επί ξυρού ακμής για τουλάχιστον οκτώ ακόμη μήνες θα παραμείνουν οι σχέσεις ΣυΡιζΑ – ΠΑΣΟΚ, καθώς οι ανατροπές στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν πυροδότησαν μόνο φωνές υπέρ της συνεννόησης των δύο δυνάμεων, αλλά ταυτοχρόνως ενίσχυσαν την αίσθηση ότι οι ευρωκάλπες θα είναι η τελική αναμέτρηση για το ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ως μείζονος πολιτικής σημασίας τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, που έσπευσε να ανοίξει τα χαρτιά του και να υπογραμμίσει την ανάγκη προγραμματικής συμπόρευσης μεταξύ τους Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, πυροδοτώντας μία συζήτηση που ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΣυΡιζΑ αποφεύγουν να ανοίξουν. Συν τοις άλλοις, πέραν του Γιώργου Παπανδρέου που λειτούργησε σαν καταλύτης, ταυτόχρονα στο δημόσιο διάλογο κατατέθηκαν απόψεις που συγκλίνουν με τη λογική της ευρύτερης συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων και από τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά και από τον Χρήστο Σπίρτζη, όπως και από τον Κώστα Ζαχαριάδη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι όσο κι αν έχει ξεκινήσει η άκρατη σεναριολογία για το θέμα, η συγκροτημένη συζήτηση μπορεί να περιμένει.

Σύγχυση

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα τόσο στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και της διαρροής από την Χαριλάου Τρικούπη, με την οποία το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να βάλει φρένο σε οποιοδήποτε σενάριο για οτιδήποτε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεύτερες σκέψεις υπήρξαν και στην Κουμουνδούρου, καθώς αν συγκρίνει κανείς την αρχική αποτίμηση από πηγές του ΣυΡιζΑ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με την αποτίμηση στην οποία προέβησαν οι ίδιες πηγές την επόμενη μέρα, θα διαπιστώσει ότι απουσιάζουν οι τολμηρές διατυπώσεις περί συνένωσης των δύο κομμάτων, και απλώς υπογραμμίζεται η ανάγκη για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Με άλλα λόγια, και στον ΣυΡιζΑ επικράτησαν δεύτερες σκέψεις ότι η γραμμή τις προσκλήσεις προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, συμπόρευση και ίσως συνένωση λειτουργεί με τρόπο πολιτικά αυτοκτονικό για τον ΣυΡιζΑ. Εξάλλου, αυτό το απέδειξε και ίδια η ζωή τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την απλή αναλογική βαριά, όπως και τον τρόπο με τον οποίο σχεδόν εκλιπαρούσε τα όμορα πολιτικά κόμματα για συνεργασία.

Κρίσιμη περίοδος

Η τελική αναμέτρηση με άλλα λόγια για τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά καθιστά τους επόμενους επτά μήνες ως τις ευρωεκλογές μία εξαιρετικά κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο, κατά την οποία αναπόδραστα οι σχέσεις των δύο κομμάτων εκ των πραγμάτων θα διαμορφωθούν αντιπαραθετικά, ανταγωνιστικά και με πολλά θερμά επεισόδια μεταξύ τους. Άλλωστε, οι ευρωεκλογές δεν είναι μία απλή πολιτική μάχη, αλλά είναι η μάχη που είτε θα ανατρέψει είτε θα επαναβεβαιώσει τους συσχετισμούς στο χώρο της κεντροαριστεράς. Με άλλα λόγια, ΣυΡιζΑ και ΠΑΣΟΚ εισέρχονται σε μία περίοδο σκληρού ανταγωνισμού με τελικό έπαθλο το ποιος απ’ τους δύο είναι το μεγάλο κόμμα στο χώρο του κέντρου. Βεβαίως, το σενάριο της συνεργασίας και συμπόρευσης υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, ένθεν κακείθεν. Όμως στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποιος, ηγεμονικά, ως ο «μεγάλος» του χώρου, θα καλέσει τον άλλον σε συνεργασία και ποιος απ’ τους δύο θα έχει το πολιτικό περιθώριο να θέσει τους περισσότερους όρους και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την όποια συνεργασία και συμπόρευση...
https://www.matrix24.gr/2023/10/emfilios-os-tis-evroekloges-ke-meta-vlepoume/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...