Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς… ομπρέλα – Ηγεσία και εσωκομματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών στην Κεντρική Επιτροπή

Στην εισήγησή του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ενωτικός. Δήλωσε πως δεν «παίρνει ευχαρίστηση από τη διαμάχη» και υποσχέθηκε «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ενότητα». Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, ότι θα πάρει πίσω τις διαγραφές, όπως του ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντηση που είχαν πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του οργάνου. Και από τη στιγμή που οι διαγραφές πάρουν τον δρόμο τους και, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 11 και 12 Νοεμβρίου, η διάσπαση του κόμματος όχι μόνο βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα δείχνουν να την επιδιώκουν, να «ποντάρουν» σε αυτήν.

Τις ακρότητες που αντάλλαξαν ένθεν κακείθεν τα στελέχη του κόμματος την περασμένη εβδομάδα ακολούθησαν οι διαγραφές και μια σειρά από εκατέρωθεν «πολεμικές» ανακοινώσεις. Την Τετάρτη κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τους αντιφρονούντες, που συνέχισαν τις επιθέσεις από τα ΜΜΕ, ως «συστημικούς πυλώνες που λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και τη νικηφόρο πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα». Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα, που ανέπτυξε δημοσίως τους συλλογισμούς του για το όνομα του νέου κόμματος (Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά – ΑΟΡΑ), πηγές της Κουμουνδούρου κατήγγειλαν «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος», στο οποίο ενέτασσαν την κλιμάκωση της κριτικής απέναντι στον Στ. Κασσελάκη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του «να φύγουν όσοι θέλουν να φύγουν», όπως είπε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας. Από την άλλη πλευρά, οι υπό διαγραφή και όχι μόνο ανέβασαν στα ύψη το θερμόμετρο.




Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ο Στ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες και ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «κατάντια» το ότι πήρε το κόμμα ο Στ. Κασσελάκης. Την Τρίτη, μάλιστα, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο κείμενο 117 στελεχών της αριστερής πτέρυγας, που ανακοινώνουν ότι ήδη συζητούν «για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Οπως αναφέρει το κείμενο, «οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.-Π.Σ., θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μέσα ή και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.-Π.Σ., για την Αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα κριθεί στην Κεντρική Επιτροπή της 11ης Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις Κασσελάκη για διαγραφή και, κυρίως, θα μετρηθούν οι δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και τρεις από τους υπό διαγραφή (Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας) ανήκουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν εκείνη να γνωμοδοτήσει για την περίπτωσή τους, ο Στ. Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα, που γνωρίζουν ότι δεν ελέγχουν αυτό το όργανο, θεωρούν πλέον ενδεδειγμένο και σύμφωνο με το καταστατικό η γνωμοδότηση να δοθεί από την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία.

Στην ατζέντα του οργάνου προστίθεται δηλαδή και αυτό το πολύ δύσκολο θέμα και θεωρείται ότι η συνεδρίαση θα είναι εκρηκτική, ενώ και οι υπό διαγραφή που θα μιλήσουν προσέρχονται με διάθεση να το κάνουν… Κούγκι. Πάντως, δεν τρέφουν αυταπάτες. Κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας» εκτιμούσε σε συνομιλία με τη Realnews ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική του ομάδα θα καταφέρουν να ελέγξουν την Κεντρική Επιτροπή και η γνωμοδότηση για τις διαγραφές θα είναι θετική.

Οπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης δείχνει αποφασισμένος να ωθήσει εκτός κόμματος όσους τον αμφισβητούν και αρνούνται να αποδεχθούν τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. Και για να ελέγξει το κόμμα πιο εύκολα, αλλά και για να μπορεί να χρεώσει την ευθύνη για τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια που προκαλεί η κριτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και κυρίως της «Ομπρέλας», στην οποία ανήκουν οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Δ. Βίτσας. Στον Ευκλ. Τσακαλώτο αλλά και στο Εκτελεστικό Γραφείο κατέστησε σαφές ότι «θέλει πειθαρχία στο κόμμα». Στο Εκτελεστικό Γραφείο είπε ότι οι διαφωνίες θα πρέπει να περιοριστούν στα όργανα και ότι στα ΜΜΕ θα πρέπει να υπάρχειενιαία έκφραση, προτείνοντας μάλιστα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, καθώς και συντονισμός με το γραφείο Τύπου για τα στελέχη που εμφανίζονται στα κανάλια.

Στο Εκτελεστικό Γραφείο ο Στ. Κασσελάκης είπε ότι έχει προτεραιότητα να βρούμε ρυθμό και να προβάλλουμε τις θέσεις του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όπου ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Στην Κεντρική Επιτροπή προσέρχεται αποφασισμένος να περάσει τη γραμμή του, τις αποφάσεις που πήρε από την Πολιτική Γραμματεία για το Συνέδριο, αλλά και τις διαγραφές.
Ηρωική έξοδος

Στον αντίποδα, η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο, μετά τη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή. Χωρίς να συνδέσει ευθέως, στη συζήτηση με τον Στ. Κασσελάκη, τις αποφάσεις για τις διαγραφές με τα δικά του σχέδια για το μέλλον, ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να υπάρχει καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές». Σε συνέντευξή του στο Κontra Channel την Τετάρτη το βράδυ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση της παραμονής του στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα έκφρασης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είπε δύο φορές ότι δεν διαπιστώνει στους κόλπους της ηγεσίας διάθεση για κάτι τέτοιο, κάτι που δείχνει πως είναι υπ’ ατμόν. Κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» εκτιμούν ότι, αν προχωρήσουν οι διαγραφές, κοντά στα Χριστούγεννα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος και μια ομάδα στελεχών της «Ομπρέλας» (προερχόμενα κυρίως από την τάση των «53») θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσουν σε πρώτη φάση έναν φορέα προβληματισμού για την Ανανεωτική Αριστερά, που θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε κόμμα και θα διεκδικήσει τον Ιούνιο την είσοδό του στην Ευρωβουλή.

Σε αυτόν τον φορέα αναμένεται να ενταχθούν και τα υπό διαγραφή στελέχη της Ομπρέλας (αν και ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν έδειξε να συμμερίζεται απόψεις για θέμα ηγεσίας και καθαίρεση του προέδρου του κόμματος, λέγοντας ότι ο Στ. Κασσελάκης ασφαλώς και έχει νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας, πάντως, ότι δεν έχουν τεράστια απήχηση στην κοινωνία, τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα ήθελαν να φέρουν κοντά τους άφθαρτα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Δημήτρη Τεμπονέρα (ο οποίος, ωστόσο, πλέον στηρίζει τον Στ. Κασσελάκη μέσα από ένα νέο σχήμα 27 στελεχών) , αλλά και την ομάδα των «6+6» περί την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Αυτό, πάντως, δεν αναμένεται να συμβεί, σε κάθε περίπτωση όχι τώρα. Σε κοινή τους δήλωση το μεσημέρι της Τετάρτης, Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και Ν. Ηλιόπουλος εξέφρασαν την αγωνία τους για τα φαινόμενα διάλυσης στο κόμμα, έκαναν όμως ταυτόχρονα και έκκληση για ενότητα. Την Τετάρτη, στη σκιά των αρνητικών μετρήσεων, η τάση των «6+6» και μια μεγάλη μερίδα μελών του κόμματος, σε μια μαραθώνια διαδικτυακή διάσκεψη, προχώρησαν σε οργανωτική ανασυγκρότηση και εμφανίζονται πλέον ως ο τρίτος πόλος στο κόμμα.

Με βάση όσα αποφασίστηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση, οι «6+6» παραμένουν στο κόμμα τόσο έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όσο και έως το Συνέδριο και αυτό σημαίνει ότι δεν σκέφτονται την αποχώρηση. Μάλιστα, θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι η Ε. Αχτσιόγλου δηλώνει παρούσα στο κόμμα και τελειώνει με το επιχείρημα των νεοπροεδρικών περί «λευκής απεργίας». Δεν ήταν τυχαίο ότι προσήλθε με διάθεση συνεννόησης στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπου επεσήμανε όμως στον Στ. Κασσελάκη ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ενότητα του κόμματος την έχει ο πρόεδρος. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της με τις διαγραφές, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ο Στ. Κασσελάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα έχει θορυβήσει πολλά στελέχη, τα οποία ζητούν επίμονα την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ζήτησαν τόσο οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Δ. Βίτσας όσο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε μιλήσει. Ωστόσο την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα ζήτησαν και στελέχη που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη, όπως ο Χρήστος Γιαννούλης, που είπε ότι θα ευχόταν να είχε παρέμβει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου, πάντως, κόβουν κάθε τέτοια συζήτηση. Η Δώρα Αυγέρη, μάλιστα, «ζήτησε να αφήσουμε έξω από όλο αυτό τον πρόεδρο».
https://www.enikos.gr/politics/o-syriza-choris-obrela-igesia-kai-esokommatiki-antipolitefsi-etoimazontai-gia-ti-mitera-ton-machon-stin-kentriki-epitropi/2052411/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...