Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Έγινε το …βήμα

Ένα διακύβευμα υπήρχε για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όλο το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές χθες. Να σταλεί μήνυμα ανατροπής των συσχετισμών, με τους πολίτες να επιλέγουν Αυτοδιοίκηση βγαλμένη από την κοινωνία και όχι από τα κομματικά γραφεία. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούσαν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι θα στελνόταν σαφές πολιτικό σήμα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία καταλογίζουν ότι χρησιμοποιεί τις Περιφέρειες και τους επικεφαλής τους ως το ‘μακρύ χέρι’ της.
Τυχόν τέτοιο μήνυμα ανατροπής θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς τον τελικό στόχο, όπως τον περιέγραψε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον απόηχο της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για προοδευτική κυβέρνηση μετά από τις επόμενες εθνικές κάλπες. Και μπορεί βασικότερος σταθμός να παραμένουν οι ευρωεκλογές, από την κάλπη των οποίων προκύπτουν παραδοσιακά και πολιτικά συμπεράσματα, μία καλή επίδοση όμως στις Αυτοδιοικητικές, θα μεταφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως βήμα επανασύνδεσής του με τον κόσμο.

Ήταν άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που …πολιτικοποίησε το διακύβευμα, δηλώνοντας ότι «θέλουμε ένα κράτος, το οποίο θα είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι του κ.Μητσοτάκη. Δεν θα είναι πελατειακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου», ενώ απευθύνθηκε και στο θυμικό των ψηφοφόρων του κόμματός του, χρησιμοποιώντας τη λέξη «Αλλαγή», ήτοι το ιστορικό σύνθημα που έφερε για πρώτη φορά στην εξουσία τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Είπε, δηλαδή, ότι στην Χαριλάου Τρικούπη επελέγησαν πρόσωπα που δεν είχαν ως προτεραιότητα την καταγραφή, αλλά την αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δε, έβαλε στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τις καταστροφές των τελευταίων μηνών λόγω φυσικών φαινομένων, ως την ‘αισχροκέρδεια’ στο ράφι, που πλήττει κυρίως τους αδύναμους οικονομικά και τελικά τις κινήσεις απαξίωσης των θεσμών εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως «διάβασαν» στην Χαριλάου Τρικούπη την «υπόγεια συνεργασία» μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης για την αλλαγή στη σύνθεση της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσουν τις όποιες, μικρές ή μεγάλες ‘νίκες’ τους, από νωρίς χθες έσπευσαν να θυμίσουν ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει δικές του υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τονίζοντας με νόημα ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη φορά έχει την στήριξη και της ΝΔ, κάτι που δεν συνέτρεχε τα προηγούμενα χρόνια, με το 2019 μάλιστα να αποτρέπει η εκλογή του στην ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης το “total blue” στον εκλογικό χάρτη. Αντιστοίχως, από νωρίς θύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε σε αυτές τις εκλογές τρεις υποψηφίους περιφερειάρχες ανακοινωμένους ήδη με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, μετά την αδυναμία του να συγκροτήσει εκεί δικά του ψηφοδέλτια, ήτοι τον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του κόμματος το 2016, τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και τη Βάσω Χοχλάκα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με πολύ καλές μάλιστα επιδόσεις.

Αντιστοίχως, σε επίπεδο δήμων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είναι Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ επί χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά στήριξε τον Γιάννη Μώραλη, στην Πάτρα τον Βασίλη Αϊβαλή, στον Βόλο τον Νίκο Παπαπέτρο, στη Λάρισα τον Απόστολο Καλογιάννη, στις Συκιές – Νεάπολη τον Σίμο Δανιηλίδη, στην Καλλιθέα τον Κώστα Ασκούνη, στη Θέρμη τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, στην Κομοτηνή τον Γιάννη Γκαράνη, στην Χίο τον Κώστα Τριαντάφυλλο κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν αναμενόμενοι οι κάποιοι …πανηγυρισμοί της Χαριλάου Τρικούπη από νωρίς χθες το βράδυ, όταν στελέχη της έλεγαν ότι το κόμμα έδειξε τη δυναμική του στους τρεις μεγάλους δήμους, με τον Γιάννη Μώραλη, στέλεχος του κόμματος που είχε υποστηριχθεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014 να επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο, τον Χάρη Δούκα να δείχνουν όλα ότι περνά στον δεύτερο γύρο και τον Στέλιο Αγγελούδη το ίδιο. Τον τελευταίο πάντως, δεν τον στήριξε η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο είναι στέλεχος του κόμματος. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους σε σχέση με το 2019, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας που στηρίχθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και αργότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται ότι θα δώσει τη μάχη στον ΄β γύρο. Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως χθες το βράδυ χαίρονταν και για τις επιλογές τους σε νέα πρόσωπα, όπως τον Σπύρο Σκιαδαρέση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Νικηφόρο Παπανικόλα σε εκείνη Νοτίου Αιγαίου και του Χρήστου Παπαστεργίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
https://www.matrix24.gr/2023/10/egine-to-vima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...