Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Απλώς ψηφίζουμε για την αυτοδιοίκηση;

Σε λίγες ημέρες διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε περιφέρειες, δήμους και κοινότητες. Η ευθύνη μας για ανάδειξη των ικανών και άξιων, εκείνων που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν έργο για την επίλυση των εκατοντάδων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, αναδεικνύοντας σημαντικό παράγοντα ασφαλείας για την αποτροπή αλλά και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών την τοπική αυτοδιοίκηση.
Υποψήφιοι που στηρίζονται μόνον στην επωνυμία τους, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν –δεν σημαίνει ότι η επωνυμία είναι αντίθετη με τη διάθεση για προσφορά και την ικανότητα συμμετοχής στα κοινά–, αλλά και άλλοι που θέτουν υποψηφιότητα για αυτοπροβολή ή άλλους λόγους, πρέπει να μείνουν εκτός των επιλογών μας.

Η αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα έχει αρμοδιότητες εξαιρετικά σημαντικές, που αν λειτουργεί σωστά και όπως αξίζουν οι τόποι και οι πολίτες, μπορεί να προσφέρει καθοριστικά σε όλα τα επίπεδα και στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την κλιματική κρίση.

Αυτοδιοικήσεις χωρίς όραμα, χωρίς σκληρή δουλειά, προγραμματισμό και πολιτική βούληση, στην εποχή μας που διαμορφώνεται και από την κλιματική συγκυρία, μόνο ζημιά κάνουν. Ζημιά που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πολίτες και τον τόπο. Αυτό άλλωστε έγινε απολύτως αντιληπτό στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου υστερήσεις σε έργα από αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, παραλείψεις σε καθαρισμούς και σε πρόνοιες για εφαρμογή πολεοδομικών κανόνων, συνετέλεσαν αποφασιστικά στις βιβλικές καταστροφές και πάντως κατέδειξαν πως και μετά τη θεομηνία λίγοι ήταν εκείνοι από τους αυτοδιοικητικούς που μπόρεσαν να κινητοποιήσουν δυνάμεις και να συμβάλουν σημαντικά στην ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του χάους.

Μετά ταύτα, όταν όλοι βρεθούμε στο παραβάν σε λίγες ημέρες στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στον δεύτερο, όπου υπάρξει, απαραίτητο είναι να σκεφτούμε πριν ψηφίσουμε. Με κριτήρια μόνον την ικανότητα, την αξιοσύνη, την εργατικότητα, τη διάθεση για προσφορά και το έργο, χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Αλλωστε οι υποψηφιότητες είναι τόσο πολλές, το 2% των πολιτών μετέχει από διάφορα πόστα στην εκλογική διαδικασία, ώστε άνετα ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διαλέξει εκείνους που είναι σε θέση να εργαστούν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, αλλά και εκείνων που ενδέχεται να προκύψουν από έκτακτες καταστάσεις και έκτακτα γεγονότα. Στην εποχή που ζούμε και έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, μόνον ικανές αυτοδιοικήσεις αξίζει να εκλεγούν.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562649308/aplos-psifizoyme-gia-tin-aytodioikisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια Ελλάδα βαλκανική

Τις τελευταίες ημέρες, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, οι πρωτοβουλίες των ηγετών γειτονικών χωρών χαρακτηρίστηκαν περιττές ή αχρείαστες....