Παράλληλα, έκδηλη είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές αλλά και για το κλίμα που υπάρχει στις προσφυγικές δομές, ενώ οι συνέπειες στην οικονομία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου.
Ο φόβος της κυβέρνησης έχει να κάνει με το που θα φτάσουν οι τιμές στα καύσιμα σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αδύναμων νοικοκυριών, αν η τιμή του πετρελαίου εκτιναχθεί, συμπαρασύροντας στο διάβα της, τα υπόλοιπα καύσιμα αλλά και πολλά είδη διατροφής.
«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη, αν η κατάσταση δυσκολέψει» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η τιμή του βαρελιού ανέβει από ένα ύψος και πάνω, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναβιώσει τόσο το market pass, όσο όμως και το επίδομα στην αντλία.
Χαρακτηρίζουν, ωστόσο, τη συζήτηση πρόωρη, υπονοώντας ότι αν και υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια – όχι ανεξάντλητα – η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες μόνο αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι.
Αύριο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να μεταβεί στην Αίγυπτο για να πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει προσκαλέσει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Νορβηγίας, ενώ πρόσκληση απηύθυνε και στις Η.Π.Α., στη Ρωσία, στην Κίνα και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Κορυφαίες διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας αλλάζει όλη η αντιμετώπιση του θέματος και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για την επόμενη μέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του δεν έκρυψε άλλωστε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα σας το πω πολύ ειλικρινά, είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη».
Η κυβέρνηση πάντως έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τα σύνορα, καθώς θεωρεί ότι ένα κομμάτι των παλαιστίνιων προσφύγων μπορεί να κατευθυνθεί προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και τον παλαιστινιακό λαό υπάρχουν στενές παραδοσιακές σχέσεις.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του τόνισε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ροών στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές στη Νότια Ευρώπη.
Υπογράμμισε πως υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα που θα επιτείνει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και επισήμανε πως υπήρχαν διαμαρτυρίες σε δομές στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί μέτρα, όπως είναι η ενίσχυση των ΜΑΤ σε όλα τα νησιά.
«Φύλαξη των συνόρων χωρίς συμβιβασμούς» είναι το βασικό δόγμα της κυβέρνησης έτσι όπως το εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό. «Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εν τω μεταξύ η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς όπως λένε κυβερνητικά στελέχη οι επιθέσεις μπορεί να έρθουν μεμονωμένα από μουσουλμάνους και φυσικά πάντα υπάρχει και ο φόβος για οργανωμένη ισλαμική τρομοκρατία, με χτυπήματα του ISIS.
https://www.topontiki.gr/2023/10/20/i-metanasteftikes-roes-ke-i-ektoxefsi-tis-timis-tou-petreleou-tromazoun-tin-kivernisi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου