Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της κρίσης με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Κορυφώνεται σήμερα η αγωνία για τον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανάδειξη νέου προέδρου, με διεκδικητές της ηγεσίας τον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου. Στον πρώτο γύρο ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 44.9% ανατρέποντας τα δεδομένα και καθιστώντας εαυτόν «φαβορί» πάνω στην τελική ευθεία της κούρσας διαδοχής, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε 36,18%.


Μετά από 15 χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην πιο κρίσιμη ίσως εσωκομματική διαδικασία της πολιτικής του πορείας η οποία θα κρίνει όχι μόνο τη φυσιογνωμία του αλλά και την επιβίωσή του, το αν θα συνεχίσει να είναι κόμμα εξουσίας.


Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται με το κόμμα χωρισμένο ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα και πρωτοφανώς πολωμένο κλίμα που εκ των πραγμάτων έχει ήδη τραυματίσει την επόμενη μέρα.

Από τη Δευτέρα το πρωί, ανάλογα και με το αποτέλεσμα – το αν δηλαδή θα υπάρξει οριακή ή καθαρή νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς – ο όλος ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μια τεράστια δοκιμασία. Κι αυτό διότι θα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει ενιαίος ή όχι. Η ευθύνη είναι μεγάλη για τα δύο στρατόπεδα που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα έρθουν σε συνεννόηση και θα καταβάλουν προσπάθεια για ενότητα και κοινή πορεία ή αν θα συνεχίσουν τις μάχες χαρακωμάτων μέχρι τελικής πτώσεως και … διάλυσης.

Οι δύο υποψήφιοι έστειλαν χθες τα μηνύματά τους:

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ένα ακόμη βίντεο περιέγραψε το «πώς ξεκίνησαν όλα». Απευθύνθηκε σε όλους όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο καλώντας τους ανεξαρτήτως τι είχαν ψηφίσει, να τον επιλέξουν για πρόεδρο:


«Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά.

Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Μετά, για ένα Κράτος που δε θα αφήνει τον πολίτη μόνο του.


Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν».

Στο δικό της μήνυμα, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως τα μέλη ψηφίζουν για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όχι απλώς Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) καλώντας να αποφασίσουν με πρώτιστο κριτήριο το περιεχόμενο της πολιτικής και ειδικότερα για «Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους.

Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα.



Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές».

Μόνο έτσι, τονίζει:

-«θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας.

–θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

-θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες».

«Εγώ μπορώ» διαμηνύει επαναλαμβάνοντας το μότο των τελευταίων εβδομάδων «Γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική. Κάνουμε πολιτική».
Ψηφίζουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη

Με δεδομένο το συγκρουσιακό κλίμα Κουμουνδούρου και τα επιτελεία των δύο υποψηφίων είναι σε επιφυλακή ώστε η σημερινή διαδικασία να κυλήσει ομαλά, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει το ίδιο μεγάλο κύμα συμμετοχής που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή.

Στον πρώτο γύρο προσήλθαν περί τις 148.000 άτομα εκ των οποίων περίπου 40.000 νέα μέλη. Υπάρχουν άλλα τόσα (40.000) παλαιά μέλη που δεν προσήλθαν την περασμένη Κυριακή για να ψηφίσουν. Από αυτά γύρω στις 7.500 έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά έως τα μέσα της εβδομάδας μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, επομένως θα μπορούν να ταυτοποιηθούν γρήγορα μέσω των τάμπλετ. Ωστόσο για τα παλιά μέλη που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο και που δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους εντός της προθεσμίας, η ΚΕΦΕ αποφάσισε ότι θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά και η ταυτοποίηση θα γίνεται επί τόπου.
Οι οδηγίες της ΚΕΦΕ για το πώς ψηφίζουν τα μέλη

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ. Εφόσον υπάρξει ξανά μεγάλη προσέλευση και παρατηρηθούν ουρές αναμένεται να ισχύσει ό,τι και την προηγούμενη Κυριακή, θα δοθεί δυνατότητα για παράταση ώστε να ψηφίσουν όλοι.

–Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

–Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

–Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

–Τα μέλη πρέπει να επιδεικνύουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

– Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.
Πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι δύο υποψήφιοι

Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω, στο εκλογικό τμήμα του Δημαρχείου Αιγάλεω, Ιερά Οδός 364, στις 11:00.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Νέα Σμύρνη, στο εκλογικό κέντρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΓΑΛΑΞΙΑΣ, Πλ. Νέας Σμύρνης, στις 12.00.
https://www.topontiki.gr/2023/09/24/ekloges-siriza-i-ora-tis-krisis-me-to-vlemma-stin-epomeni-mera-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...