Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Οι επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τη φόρμουλα η οποία θα τους κάνει να πρωταγωνιστήσουν τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και στην αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ μετά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να παίρνουν δημόσια θέση. Κορυφαία στελέχη εκφράζουν στο «Π» τον προβληματισμό τους, χωρίς όμως να δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς «οι εξελίξεις ακόμα τρέχουν».
Δεν το περίμεναν
Παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει έμπειρα στελέχη με πλούσια κυβερνητική θητεία, τα οποία ειδικεύονται στις πολιτικές αναλύσεις, σχεδόν κανείς δεν προέβλεψε τα όσα επρόκειτο να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κασσελάκη μάλιστα υπήρχαν διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη οι οποίες έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα».

Βαδίζοντας προς τον πρώτο γύρο των εκλογών και με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας υπήρξαν στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη τα οποία δεν απέκλειαν ένα καλό πλασάρισμα του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά κανείς δεν έβλεπε πως θα μπορούσε να είναι πρώτος και μάλιστα με αυτά τα ποσοστά. Βέβαια, αυτό δεν είναι μακριά από το γενικό κλίμα που επικρατούσε, αλλά οι βιαστικές αναλύσεις του πρώτου διαστήματος δημιουργούσαν συνθήκες εφησυχασμού, οι οποίες, όπως τονίζουν στο «Ποντίκι» στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη, μπορεί να ταρακούνησαν ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ.

//


Το σίγουρο είναι πως, σε περίπτωση που ο Κασσελάκης καταφέρει να εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν νέο σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής του, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα νεανικά κοινά, για τα οποία δίνεται η μεγάλη μάχη. Αυτό που παραδέχονται κορυφαία στελέχη είναι πως ο Κασσελάκης «ανέστησε» επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε σχέση με τα νέα μέλη που ψήφισαν δεν υπάρχει ακόμα η απάντηση αν πρόκειται για έναν κόσμο που είχε γυρίσει την πλάτη στην πολιτική ή πρόκειται για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα πρώτα δείγματα του μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα σχόλια που έγιναν αναφορικά με τη σύγκριση της συμμετοχής. «Για να έχουμε την πλήρη κλίμακα των μεγεθών, 140.000 ήταν όσοι ψήφισαν τον Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021» αναφέρουν στα μηνύματά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πιο πολιτικός λόγος – «Νέα τυφλή διαμαρτυρία»

Μία από τις προσπάθειες που θα κάνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρουν να κυριαρχήσει στη σκηνή ο πολιτικός λόγος. Είναι σαφές πως την επικοινωνιακή ικανότητα του Κασσελάκη δεν την αμφισβητεί κανένας, ωστόσο ο πολιτικός του λόγος είναι ακόμα άγνωστος.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε μια αντιπολίτευση δομική, τεκμηριωμένη, αυστηρή, ορθολογική, πάντοτε με αντιπρόταση. Αυτή είναι η ανάγκη που έχει η πατρίδα μας. Αυτό κάνουμε εμείς και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία. Είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη. Δεν έχουμε ζητήματα με το παρελθόν μας. Οι αφετηρίες μας δεν βρίσκονται στην τυφλή διαμαρτυρία. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται σήμερα έτοιμος να κάνει μια υπαρξιακού τύπου μετάβαση θα φανεί όχι τόσο από το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και από την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές» σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real FM) δίνοντας τα πρώτα χαρακτηριστικά της τακτικής που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη.


Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει πίσω του το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασκούσε κριτική και πίεση στην κυβέρνηση την περίοδο των εσωκομματικών διαδικασιών και γι’ αυτό το Κίνημα είχε την ευκαιρία να «σηκώσει όλο το χαρτί».


«Εμείς είχαμε πάντα μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποδείξαμε και προεκλογικά και τώρα στη Βουλή» τονίζουν, ενώ θυμίζουν (παραφράζοντας) και μία παλαιότερη δήλωση του Ανδρουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, με βαθιά ιστορία, με κοινωνική ρίζα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Μητσοτάκη, όπως θα είμαστε αντίπαλοι και με τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τη στάση που θα ακολουθήσει ο Κασσελάκης – σε περίπτωση που εκλεγεί – για την είσοδό του στη Βουλή, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επιλέξει να μείνει εκτός. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, με τη δικαιολογία ότι θέλει να είναι ενωτικός, θα επιλέξει να «κρυφτεί» από τη σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι ίδια περίπτωση με τον Ανδρουλάκη, καθώς ο Κασσελάκης ήταν υποψήφιος βουλευτής. Όσο για τη διάσπαση, δεν είναι σίγουρο ότι αυτή θα γίνει, ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξουν παραιτήσεις στελεχών.
Η… ώθηση Κασσελάκη και οι εκλογές του Οκτωβρίου

Καθώς οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, υπαρκτοί είναι και οι φόβοι για τις τοπικές εκλογές. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ισχυρά ρεύματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κανείς δεν μπορεί να «παραβλέψει» το ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες μπορεί να δώσουν μία ώθηση στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στην Αττική, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων.

Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να καταγράψει ποσοστά τα οποία θα είναι πιο υψηλά από τις εκλογές του Ιουνίου και πετύχει και κάποιες νίκες, τότε το πρώτο (μικρό) στοίχημα θα έχει κερδηθεί.
https://www.topontiki.gr/2023/09/22/i-epomenes-kinisis-tou-pasok-meta-tis-exelixis-ston-siriza/

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένων και ακάλυπτων δανείων και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε μια απάντηση στη στιγμή.

    Ένα δάνειο από μια αξιόπιστη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα διόδια δεν βγάζουν κυβερνήσεις

Βαριέμαι να ακούω την ίδια συζήτηση εδώ και δεκαετίες. Αν εξαιρέσουμε τα δυο-τρία πολύ σκληρά χρόνια της χρεοκοπίας και τα δύο της πανδημίας...