Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για την κοινωνική στέγαση

Το ‘πε και το ‘κανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ώρες μετά από την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του την Τετάρτη, όπου στην πραγματικότητα έδωσε το στίγμα της δράσης που θα πρέπει να έχει αυτή στο εξής, «δημιουργώντας γεγονότα» και «φτιάχνοντας ατζέντα» μέσα στη Βουλή, έσπευσε πρώτος να κάνει αυτό ακριβώς.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τον κάλεσε να απαντήσει πώς σκοπεύει η κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση. Το ερώτημα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού σχετίζεται αφενός με το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες, την ακρίβεια, αφετέρου αποτελεί ένα απολύτως προνομιακό πεδίο για τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού πρώτη ασχολήθηκε σε βάθος με το ζήτημα, πριν από τις εκλογές ακόμα, καταθέτοντας δέσμη τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, στη βάση μοντέλων που έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό.

Κάνοντας λόγο για αλματώδη αύξηση στο κόστος της στέγασης, για αδυναμία εξεύρεσης αξιοπρεπούς κατοικίας για νέους, φοιτητές και οικογένειες και για στεγαστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών, ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταλογίζει αδιαφορία στην κυβέρνηση, με αφορμή και την ελάχιστη παρέμβαση που ενέταξε στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούσε την ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζει, δε, πως ακόμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα, αφορούν στην ιδιοκατοίκηση και δε βοηθούν τους νέους που δεν έχουν δικό τους σπίτι, να αποκτήσουν ένα, ενώ την ίδια ώρα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», που χρηματοδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών με δημόσιους πόρους, δεν προβλέπεται το ύψος του ενοικίου που θα πρέπει να ζητηθεί στη συνέχεια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καρπώνονται την υπεραξία χωρίς να προσφέρουν οτιδήποτε στο κοινωνικό σύνολο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτά τον πρωθυπουργό ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της διαρκώς εντεινόμενης στεγαστικής κρίσης και αν σκοπεύει να υιοθετήσει μέρος έστω των προτάσεων του κόμματός του, σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Πρόκειται για ένα τρικ, με το οποίο θυμίζει αφενός τις προτάσεις αυτές για κατασκευή νέων κατοικιών και ανακαίνιση παλιότερων ώστε κατόπιν να διατεθούν προς εκμίσθωση αντί χαμηλού μισθώματος σε νέους κυρίως, καθώς και για ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, αλλά και για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή, να απαντήσει για το θέμα και να αντιπαρατεθούν οι δύο τους πλέον κυρίως σε επίπεδο προτάσεων για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας.

Έτσι, αφενός εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της κύριας αντιπολίτευσης στη χώρα, όπως έχει σκοπό να κάνει, αφετέρου δίνει την εντύπωση ότι έχει τις λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών όταν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα περί άλλων τυρβάζουν.
https://www.matrix24.gr/2023/09/kinovouleftiki-protovoulia-androulaki-gia-tin-kinoniki-stegasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...