Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Το αντιεπιτελικό κράτος

Το «επιτελικό κράτος» δεν είναι σαν την «επανίδρυση», ένα ωραίο σύνθημα που έμεινε υπόσχεση. Το πρώτο εφαρμόστηκε, αλλά αποτελεί μια ακόμη βαθμίδα συγκεντρωτισμού, σε ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος. Απλώς, προστέθηκε ένα στρώμα διοίκησης, στα πολλά που μπουρδουκλώνο-νται μεταξύ τους.

Το συγκεντρωτικό κράτος έχει πολλά οφέλη σε εκείνους που το διαχειρίζονται. Αλλά μόνο όταν όλα πάνε καλά. Τότε, τα χειροκροτήματα του λαού πλεονάζουν. Δουλειές μοιράζονται, πολλάκις με το αζημίωτο, είτε υπό τη μορφή μπαχτσισιού είτε με την επιρροή που αποκτούν οι πολιτικοί στους εργολάβους-ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει και άπλετος χώρος για ρουσφέτια. Πολλά ρουσφέτια. Σύμφωνα με το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, «μέχρι 31/3/2004 στην εταιρεία [Αττικό Μετρό] απασχολούνταν 1.139 άτομα… Μέχρι 21/10/2009 το σύνολο του προσωπικού ανήλθε στα 1.688 άτομα. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση κατά 549 άτομα ή ποσοστό 50%… Ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο 12/8/2009 – 4/9/2009 (σε 23 ημέρες) ελήφθησαν πέντε αποφάσεις Δ.Σ. για τη διενέργεια 210 συνολικά προσλήψεων» (Φεβρουάριος 2010).

Οταν όμως αρχίζουν οι στραβές, εκείνοι που καρπώνονται το χειροκρότημα (συν τα υπόλοιπα «μπόνους») έχουν ολόκληρο το ανάθεμα. Γι’ αυτό αρχίζει η μετάθεση ευθυνών. Και επειδή οι χείμαρροι δεν βρίσκονται «σε γνωστά περάσματα μεταναστών» (που έλεγε και ο Ανδρέας Πετρουλάκης), ξεκινά το τηλεοπτικό συμπούρμπουλο των αρμοδιοτήτων. «Οι περιφερειάρχες είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των ρεμάτων», θα πει ο υπουργός. «Ναι, αλλά δεν έχουμε λεφτά», θα πει ο περιφερειάρχης. «Φέτος δώσαμε τόσα εκατομμύρια», θα ματαπεί ο υπουργός. «Δεν φτάνουν», θα ανταπαντήσει ο περιφερειάρχης. «Ας ζητούσατε κι άλλα», θα φανεί γαλαντόμος ο υπουργός. «Ζητήσαμε, αλλά δεν δώσατε», θα πει πικραμένος ο αυτοδιοικητικός κ.ο.κ.

Μια μεταρρύθμιση χρειάζεται μόνο το κράτος για να γίνει επιτελικό: την αποκέντρωση δράσεων και κονδυλίων. Από το 2012 ακούμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα δοθεί στους δήμους, έτσι ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν ότι όσα δίνουν, τέτοια ποιότητα ζωής θα έχουν και τόσους κινδύνους θα υφίστανται. Δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει ειδικώς στο θέμα των πλημμυρών, αλλά σίγουρα κάτι πάει στραβά σε μια χώρα που χρειάζεται «με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό (…) σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας» (Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, 7.9.2023).
https://www.kathimerini.gr/opinion/562606633/to-antiepiteliko-kratos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...