Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Άπληστη Νοημοσύνη;

Επείγον: Οι άπληστοι κολοσσοί της τεχνολογίας παραβλέπουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο όνομα του κέρδους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πιέζουν την ΕΕ να αφαιρέσει προστατευτικά μέτρα απ’ τον πρώτο νόμο για την AI, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπταν την οικονομία! Δεν πρέπει να αφήσουμε την απληστία να κερδίσει! 

Η Γερμανία κι η Γαλλία θα μπορούσαν να ταχθούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι υπουργοί τους είναι με το μέρος του λόμπι της τεχνολογίας, ελπίζοντας ότι κανείς δεν δίνει προσοχή. Ας τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος! Όταν η έκκληση αποκτήσει δυναμική, θα την παραδώσουμε απευθείας στην επόμενη συνάντησή τους και θα τους δείξουμε πως έχουμε στραμμένο το βλέμμα πάνω τους.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες και φίλοι,

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ κι είναι γεμάτη υποσχέσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που μπορεί να χαλάσει τα πάντα.

Κι αυτό είναι η απληστία.

Το έχουμε ξαναδεί, με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να στέκονται εμπόδιο στην προστασία του περιβάλλοντος για να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρόλο που γνώριζαν τους κινδύνους, επιταχύνοντας έτσι την κλιματική κρίση, που πλέον απειλεί όλη τη ζωή στη Γη.

Ο κίνδυνος της AI μόλις εμφανίστηκε, αλλά είναι εξίσου σοβαρός: Είναι η μόνη μορφή τεχνολογίας που μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνη της, να μας παρακολουθεί χωρίς να το γνωρίζουμε, να επικοινωνεί μαζί μας και, μια μέρα, μπορεί να γίνει κι εξυπνότερη από εμάς.

Τελικά ποιος είναι ο σκοπός της AI; Να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί ή να κάνει μερικούς δισεκατομμυριούχους ακόμα πλουσιότερους;

Η Ευρώπη αποφασίζει τώρα: οι νομοθέτες συζητούν τους νόμους που θα διέπουν την AI. Το ανησυχητικό (αλλά όχι απροσδόκητο) είναι πως τα λόμπι της τεχνολογίας πιέζουν τους πολιτικούς να βάλουν τα κέρδη πάνω απ’ τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Αν αρκετές κι αρκετοί υπογράψουμε, μπορούμε να εντείνουμε την πίεση στους Γάλλους και τους Γερμανούς υπουργούς που τάσσονται με την απληστία αντί για τους ανθρώπους, και να βγάλουμε στη φόρα το σκάνδαλο πριν την επόμενη συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Κύριοι Υπουργοί, Ζαν-Νοέλ Μπαρό (Γαλλία) και Φόλκερ Βίσινγκ (Γερμανία):

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά κι επικίνδυνη. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα χρησιμοποιηθεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξάλειψη της ανθρωπότητας.

Σας ζητάμε να προστατεύσετε την κοινωνία από αυτούς τους κινδύνους, βάζοντας στο επίκεντρο του νέου ευρωπαϊκού νόμου για την AI ουσιαστικά προστατευτικά μέτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρωταρχικό σας καθήκον είναι να προστατεύετε τους ανθρώπους, κι αν δεν υιοθετήσετε ισχυρά μέτρα ελέγχου και προστασίας ενάντια στην AI, μπορεί να χάσουμε βασικά δικαιώματα που η ανθρωπότητα κατέκτησε με αγώνες.

Αναλάβετε δράση όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ







Η AI χρησιμοποιείται ήδη ως εργαλείο καταπίεσης, μαζικής παρακολούθησης και διακρίσεων, καταστρέφοντας ζωές. Στρατοί αναπτύσσουν θανατηφόρα, αυτόνομα όπλα AI και πρόσφυγες στοχοποιούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη AI στα σύνορα. Παιδιά χάνουν τις οικογένειές τους επειδή συστήματα AI προγραμματίζονται να φακελώνουν τους γονείς τους ως εγκληματίες.

Κι η κατάσταση πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερη, αν δεν μπει όριο στην AI.

Ωστόσο, ο έλεγχός της, χωρίς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της νομοθεσίας, δεν θα είχε κανένα νόημα. Θα αποδυνάμωνε τον ρόλο της ΕΕ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα έθετε σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αλλά μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε την κατάσταση! Αν πάρουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εντείνουμε την πίεση στους υπουργούς, μπορούμε να αρπάξουμε την ευκαιρία για μια AI ασφαλή για όλες κι όλους, βάζοντας τους ανθρώπους πάνω απ’ το κέρδος!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ!

Όταν η παραπληροφόρηση πλημμύρισε τα κοινωνικά δίκτυα, το Avaaz την αντιμετώπισε με δημιουργικές εκστρατείες κι ακτιβιστικές δράσεις, βοηθώντας να ψηφιστούν ισχυροί νόμοι για την προστασία των πολιτών. Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τις φωνές μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το ξανακάνουμε, κι αυτή τη φορά το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Marco, Fadi, Sarah, Joana, Nadia, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...