Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Kυβέρνηση σε τεντωμένο σχοινί

«Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σαν τον σχοινοβάτη πάνω στο τεντωμένο σκοινί». Με αυτή τη φράση κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν στο Ποντίκι το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα τόσο στο επίπεδο της αρωγής προς τους πληγέντες της θεομηνίας στη Θεσσαλία όσο και στην ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί στην οικονομία προκειμένου να μην διαταραχθεί η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος αυτής της χρονιάς.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η τελική εκτίμηση της καταστροφής
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σίγουρα πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στην Θεσσαλονίκη το οικονομικό επιτελείο θα έχει μία πρώτη εκτίμηση των χρημάτων που θα χρειαστούν προκειμένου να στηριχτούν όλοι όσοι επλήγησαν από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία.


Όμως η τελική εικόνα για το κονδύλι που θα απαιτηθεί θα υπάρχει στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα γίνει αναλυτικά γνωστό με την κατάθεση του προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για ένα ποσό που ξεκινά από τα 2,5 δις και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3,5 δις ή και παραπάνω.

Η θεομηνία επηρεάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς πέραν των κονδυλίων που θα πρέπει να δοθούν, μειώνονται και τα έσοδα καθώς για τους πληγέντες παγώνουν όλες οι φορολογικές κι άλλες οικονομικές υποχρεώσεις πράγμα που σημαίνει πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό πίεση που όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα στην κυβέρνηση “δεν είναι άνευ σημασίας”
Ό,τι οικονομικά θετικό ψηφίστηκε θα υλοποιηθεί πλήρως

Το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όμως κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως όσα θετικά οικονομικά μέτρα έχουν ψηφιστεί πρόσφατα στην βουλή για τους πολίτες θα υλοποιηθούν πλήρως.


«Ό,τι ψηφίσαμε και ότι υλοποιήσαμε με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν πρόκειται να το πάρουμε πίσω λένε» χαρακτηριστικά. Τόσο είναι βέβαιο πως θα τροποποιηθούν και θα αλλάξουν άλλοι κωδικοί τόσο του υπάρχοντος προϋπολογισμού όσο και του καινούργιου.

Όπως λένε χαρακτηριστικά τα κυβερνητικά στελέχη τα επόμενα χρόνια στον προϋπολογισμό θα προστεθεί μόνιμος κωδικός για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών αφού η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορεί πια να αγνοήσει κάνεις.


Μπροστά στην δύσκολη πραγματικότητα των επόμενων μηνών η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθεια και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως έγινε με τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και το περίφημο ταμείο Μολυβιάτη

Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιαστεί η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS την περασμένη Παρασκευή ήταν μια μεγάλη ανάσα για την κυβέρνηση και ένα σήμα ότι το πολυπόθητο σχέδιο της για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος αυτού του χρόνου άρχισε να υλοποιείται.

Γι’ αυτό και γίνεται απολύτως γι αυτό και υπογραμμίζεται πλήρως από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το επόμενο διάστημα να θυσιαστεί η επενδυτική βαθμίδα που θα επηρεάσει την οικονομία και το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Επίσης αναφέρεται ότι στόχος του προϋπολογισμού για φέτος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,7 έως 1% του Α.Ε.Π.



Ενδεχομένως αυτός ο στόχος να τροποποιηθεί ελαφρώς προς τα κάτω όμως είναι πολύ ριψοκίνδυνο ο προϋπολογισμός να κλείσει με έλλειμμα και όχι έστω και μειωμένο σε σχέση με το στόχο πλεόνασμα .

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της ευρωπαΐκής επιτροπής προκειμένου να εκταμιευθούν και να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση για την μεταφορά κονδυλίων και την ανακατανομή πόρων από το Ταμείο Ανακαμψης.
https://www.topontiki.gr/2023/09/11/kivernisi-se-tentomeno-schini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...