Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Αγκάθια στον δρόμο προς την ενότητα...

Αντιμέτωπος με το στοίχημα της ενότητας για την επόμενη μέρα είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενόσω το κλίμα στην Κουμουνδούρου μυρίζει «μπαρούτι» και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο.

Το άσχημο εσωκομματικό κλίμα, έτσι όπως αυτό ανέδειξε η απολύτως κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, εντάθηκε και από τις πρώτες επιλογές του νέου προέδρου του κόμματος.

Υποψία ρεβανσισμού
Για την ακρίβεια, κριτική δεν ξεσηκώθηκε για τις επιλογές αυτές καθ’ εαυτές, αλλά για τους χειρισμούς του νέου προέδρου και των συνεργατών του. Με άλλα λόγια, προφανώς δεν περίμενε κανείς να μην τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου Τύπου ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο ότι ανέλαβαν καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου η Δώρα Αυγέρη και διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γιώργος Τσίπρας, αλλά πως αυτό έγινε με τέτοιους όρους, ώστε οι κάτοχοι των εν λόγω θέσεων να το μάθουν από τις... ενημερωτικές ιστοσελίδες. Με άλλα λόγια, δεν τηλεφώνησε κανείς στον έως χθες διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλο και στον έως χθες εκπρόσωπο του κόμματος, Στέργιο Καλπάκη, ώστε να τούς ενημερώσει, έστω για την απόφαση του προέδρου του κόμματος.
Παράγοντες που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι όλα τούτα αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής για τον σχεδιασμό «ρεβανσισμού» που υποψιάζονται οι εν λόγω ότι έχει ο Στέφανος Κασσελάκης –και, κυρίως, το περιβάλλον του. Τούτου δοθέντος, τώρα αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του προέδρου –και, κυρίως, το κατά πόσον θα θελήσει να εντάξει στον σχεδιασμό του κάποια προβεβλημένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία στρατεύθηκαν δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου. Προσώρας, η πλευρά Αχτσιόγλου κρατά κλειστά τα χαρτιά της και μένει να φανεί αν η ίδια η υποψήφια πρόεδρος θα αποδεχθεί κάποια πρόταση –αν τής γίνει ασφαλώς...- ή αν θα συμβεί το ίδιο με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση.

Σύγκρουση για το συνέδριο

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του πώς θα μοιράσει την τράπουλα ο νέος πρόεδρος, ως μείζον θέμα εσωκομματικών τριβών παραμένει το κατά πόσον θα διεξαχθεί συνέδριο και πότε. Ο Νίκος Παππάς, ήδη από χθες το πρωί, με διαδοχικές εμφανίσεις του, παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, ενώ όλα δείχνουν ότι οι «προεδρικοί» θέλουν να περάσει αρκετός χρόνος ώστε να σημειωθούν μετατοπίσεις και να υπάρχουν πιθανότητες συγκρότησης «προεδρικής πλειοψηφίας». Στον αντίποδα, η πλευρά της μειοψηφίας επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί –δηλαδή να διεξαχθεί το Συνέδριο τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μάλιστα, αυτό το αίτημα εξέφρασε χθες και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου θεωρούν ότι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι μονόδρομος.
http://www.matrix24.gr/2023/09/agkathia-ston-dromo-pros-tin-enotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...