Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Κασσελάκη έναντι Αχτσιόγλου και «ρυθμιστή» τον Παππά

Πρωτιά Κασσελάκη και δεύτερο γύρο έβγαλε η χθεσινή κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανάδειξη νέου προέδρου, μετά από μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από την πέρα από κάθε προσδοκία υψηλή συμμετοχή – προσέγγισε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα το 2022. Από τα 146.635 ψήφους ένα 30% υπολογιζόταν χθες ότι αντιστοιχεί σε νέα μέλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος εισήλθε στην κούρσα της διαδοχής στα τέλη Αυγούστου, πέρασε πρώτος με ποσοστό 45,47% και 51.615 ψήφους, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου αν και «φαβορί» ήρθε δεύτερη με 36, 21% και 41.098 ψήφους. Τρίτος αν και με σημαντική απόσταση, ήρθε ο Νίκος Παππάς με ποσοστό 8,64% με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε οριακή απόσταση (8,4%) και τον Στέφανο Τζουμάκα πέμπτο, με 1,28%.

Μετά το αρχικό μούδιασμα της Κουμουνδούρου πλέον το βλέμμα στρέφεται στον δεύτερο γύρο και τα όσα θα μεσολαβήσουν: τη σκληρή μάχη των δύο διεκδικητών της ηγεσίας με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση αλλά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρώτου και του τρίτου, καθώς εκ των πραγμάτων ο Νίκος Παππάς έχει έναν σχετικό ρυθμιστικό ρόλο.

Χθες οι δύο «μονομάχοι» Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου κάλεσαν τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε ένα σήμα στήριξης προς την Έφη Αχτσιόγλου, των οποίων άλλωστε οι δηλώσεις είχαν ως κοινό στοιχείο την αναφορά στην ουσία της πολιτικής και τον διαχωρισμό τους από την επικοινωνιακή στρατηγική Κασσελάκη.


«Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική» ανέφερε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς «θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για την «μεταπολιτική» και την έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα «που έχουν διεισδύσει πολύ, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της πολιτικής». «Στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την αριστερά και την ουσία της πολιτικής» διεμήνυσε, δείχνοντας προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.


Από την άλλη ο Νίκος Παππάς με τη δήλωσή του έδειξε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ δεν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο. Ανέφερε ότι «η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή από αυτή την διαδικασία», μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα ο μετασχηματισμός, αλλά και για την ενότητα της παράταξης και διεμήνυσε πως «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι (…) έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Τις προηγούμενες ημέρες άφηνε να εννοηθεί ότι η ατζέντα του βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, αυτό δε σημαίνει ότι η στήριξη προς το νικητή του πρώτου γύρου θα δοθεί άνευ όρων.


Αν το κλίμα υπήρξε τεταμένο την περασμένη εβδομάδα, οι επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη πιο έντονες και με πολύ παρασκήνιο, ενώ μένει να φανεί από σήμερα πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη της παλαιάς φρουράς τώρα που έχει δοθεί μια πολύ ισχυρή πρώτη εικόνα για την επόμενη μέρα, η οποία βέβαια για πολλούς δεν ήταν ούτε αναμενόμενη ούτε επιθυμητή.


Αν και η Κουμουνδούρου έλαβε χθες πολλά μηνύματα ότι μεγάλο κομμάτι της προσέλευσης ψηφοφόρων εξέφραζε οργή και δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση – στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας υπήρξε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εκλογικά τμήματα, όπως μετέφεραν κομματικές πηγές – εντούτοις, το μήνυμα είναι και προς την Κουμουνδούρου και το στελεχιακό της δυναμικό.
https://www.topontiki.gr/2023/09/18/siriza-defteros-giros-me-provadisma-kasselaki-enanti-achtsioglou-ke-rithmisti-ton-pappa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...