Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ο στόχος της Αχτσιόγλου για εκλογή από τον πρώτο γύρο ώστε να αποφύγει περιπέτειες στον δεύτερο

Τέσσερις μέρες απομένουν ως το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και διεργασίες, οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν.

«Φαβορί» παραμένει η Έφη Αχτσιόγλου η οποία χθες επανέλαβε την εκτίμησή της ότι διαμορφώνεται μια πλειοψηφία -σε ό,τι αφορά το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ – προς την δική της υποψηφιότητα. Δεν απέκλεισε τον δεύτερο γύρο αντιθέτως είπε ότι είναι ένα σοβαρό σενάριο με δεδομένη την πληθώρα υποψηφιοτήτων. «Δεν είμαστε λίγοι» σημείωσε «είμαστε 5 υποψήφιο, είναι αρκετοί» επομένως μπορεί να υπάρξει δεύτερος γύρος, «θα το δούμε». Την Δευτέρα πάντως μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στα Χανιά εκτίμησε ότι έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο: «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μια δυναμική γύρω από την δική μου υποψηφιότητα, η οποία δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε δεύτερο γύρο».

Τα παραπάνω δείχνουν κι έναν προβληματισμό για το τι θα ήθελε η κ. Αχτσιόγλου – να «καθαρίσει το παιχνίδι» απ’ τον πρώτο γύρο – και τι είναι ρεαλιστικό. Αλλά και μία άσκηση ισορροπίας μεταξύ του αρχηγικού προφίλ και της μέριμνας να μην υπάρξει αποσυσπείρωση αν θεωρηθεί ότι έχει την εκλογή, από την πρώτη Κυριακή, σίγουρη.

Τις προηγούμενες μέρες πάντως υπήρχε μια εκτίμηση στο επιτελείο της για εκλογή από τον πρώτο γύρο, υπό το σκεπτικό ότι μεγάλη μερίδα κομματικών μελών, ακόμη και κάποια που προσανατολίζονταν να ψηφίσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα στρέφονταν προς τη δική τους κάλπη ώστε να καθαρίσει γρήγορα το παιχνίδι και να κοπούν τα φτερά του Στέφανου Κασσελάκη. Κι αυτό διότι ο 35χρονος επιχειρηματίας, κατ’ άλλους θεωρείται ότι θα είναι δεύτερος, κατ’ άλλους φλερτάρει μεν με τη δεύτερη θέση αλλά «παίζεται» ακόμα.



Αν η κ. Αχτσιόγλου δεν καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο τότε τα πράγματα περιπλέκονται και δυσκολεύουν.

-Αν στο δεύτερο γύρο πάει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο απέναντι πιθανόν αποδυναμώνεται καθώς δε θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη δεξαμενή ψηφοφόρων του, τουλάχιστον όχι στο μέγιστο βαθμό, ενώ πιθανόν να έχει απέναντι μια συμμαχία Κασσελάκη – Παππά.


-Αν στον δεύτερο γύρο πάει με τον Στέφανο Κασσελάκη κι εκεί πάλι η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Θα βαρύνει πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και η διαφορά μεταξύ των δύο «αντιπάλων» στο πώς θα συμπεριφερθεί στην συνέχεια το εκλογικό σώμα αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι κάποιοι εκ των οποίων θα σπεύσουν σε διαπραγματεύσεις με εκείνον που έχει τον αέρα του νικητή.

Σε περίπτωση που η Έφη Αχτσιόγλου μπει στο δεύτερο γύρο με αέρα νίκης, έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει ο Νίκος Παππάς ο οποίος φαίνεται να «συγγενεύει» πολιτικά περισσότερο με τον κ. Κασσελάκη.

Από την άλλη η Ομπρέλα φαίνεται αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για τη δεύτερη θέση, την οποία θεωρεί ίσως και πιο κρίσιμη. Σε αυτή την πλευρά, ειδικότερα, το κλίμα είναι ότι πρέπει πάση θυσία να βγει δεύτερος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς θεωρούν τυχόν καταγραφή του Στέφανου Κασσελάκη ως δεύτερου, πολύ αρνητική εξέλιξη για το κόμμα συνολικά και θεωρηθούν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πρέπει να «αποθαρρυνθεί», καθώς τον θεωρούν ως ένα προϊόν «μεταπολιτικής». Μάλιστα θεωρείται ότι είναι δυνατόν, υπό το παραπάνω σκεπτικό κάποιοι ψήφοι της κ. Αχτσιόγλου να κατευθυνθούν τελικά στον πρώην ΥΠΟΙΚ, ώστε να πάρει μια καλή καταγραφή ως δεύτερος και να ενισχύσει έτσι την αίσθηση μιας αριστερής πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ενδεικτική και η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι προτιμά στις πρώτες θέσεις τους Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.

Βέβαια οι παραπάνω σχεδιασμοί δεν εξυπηρετούν την κ. Αχτσιόγλου η οποία θέλει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και προφανώς και την ισχύ που το συνοδεύει, έναντι όλων.
https://www.topontiki.gr/2023/09/06/siriza-o-stochos-tis-achtsioglou-gia-eklogi-apo-ton-proto-giro-oste-na-apofigi-peripeties-ston-deftero/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...