Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος ως αριστερό κόμμα;

Η«παλαιά φρουρά» της Αριστεράς και όσοι γενικώς και ειδικώς απορρίπτουν το αρχηγικό μοντέλο Κασσελάκη, μοιράζονται έναν βασικό φόβο: ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα έπαψε να υπάρχει ή ότι θα πάψει να υπάρχει σε λίγο καιρό.

Την άποψη αυτή εξέφρασε πρώτος ανοιχτά ο Στέλιος Κούλογλου, ακολούθησε με ένταση ο Νίκος Φίλης, για να πάρει τη σκυτάλη ο Νίκος Ξυδάκης. Ο τελευταίος παρατήρησε ότι τη λέξη «Αριστερά» ο Στέφανος Κασσελάκης την έχει πει δημοσίως μία φορά μόνον. Επίσης, και ο Νίκος Βούτσης δήλωσε πως «αν μεταλλαχθούμε επειδή τάχατες χάσαμε επειδή ήμασταν πολύ αριστεροί, θα είναι ένα κορυφαίο λάθος». Μεταλλάσσεται όντως ο ΣΥΡΙΖΑ; Μετακινείται ιδεολογικά; Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι η πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα;

Με αυτόν τον απότομο, κάθετο τρόπο και, μάλιστα, από έναν άγνωστο, άπειρο πολιτικό που εμφανίστηκε ουρανοκατέβατος, ναι.

Παλαιότερα, είχε ειπωθεί πως το ΠΑΣΟΚ είχε ιδεολογικά μεταλλαχθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη, στα πρότυπα του βρετανικού Νέου Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ. (Οπου μετάλλαξη, βλέπετε μετατόπιση προς το φιλελεύθερο φάσμα και απομάκρυνση από τη σοσιαλιστική βεντάλια).

Κάπως ανάλογα, από την εποχή του Κώστα Καραμανλή ακόμα, στη Ν.Δ. έχουν πάψει εν πολλοίς να μιλούν για «Δεξιά». Ειδικά επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ν.Δ. είναι «κεντροδεξιά».

Με άλλα λόγια, και τα δύο κόμματα μετακινήθηκαν προς το κέντρο. Αυτό όμως είναι εξέλιξη, όχι μετάλλαξη ούτε μεταμόρφωση. Δύο αστικά κόμματα που εξελίχθηκαν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο διότι δεν είναι το αστικό κόμμα που είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί λοιπόν ένας «αλεξιπτωτιστής» να αλλάξει την ταυτότητα ενός κόμματος (με τη βοήθεια, φυσικά, κάποιων «παλαιών» που τον στηρίζουν); Ναι, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ συμπαγές κόμμα αλλά άθροισμα συνιστωσών και τάσεων, ευρωπαϊκών κεντροαριστερών ρευμάτων αλλά και ακραιφνώς ακροαριστερών.

Τα πρώτα βήματα του κ. Κασσελάκη πάντως είναι ενδεικτικά: παίρνει αποφάσεις μόνος του. Στελέχη πληροφορούνται για την αντικατάστασή τους μέσω ιστοσελίδων δίχως καμία ενημέρωση από συνεργάτες του νέου αρχηγού. Δύσκολα θα ξανακούσουμε για συνελεύσεις επιτροπών και ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ συντρόφων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, βέβαια, είχε ήδη ξεκινήσει και επί Αλέξη Τσίπρα (το έθιξε ο κ. Φίλης). Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε –τότε– να πάει παρακάτω…

Ισως να έχουν δίκιο όσα παλαιά στελέχη του κόμματος μιλούν για το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, πώς θα εξελιχθεί.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562640557/syriza-telos-os-aristero-komma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...