Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Η δίκη του αιώνα για το κλίμα

Σε λίγες μέρες, 6 νέες και νέοι θα αναμετρηθούν με 32 κυβερνήσεις σ’ έναν ιστορικό δικαστικό αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων τους απ’ το κλιματικό χάος. Ετοιμάζονται να δώσουν μια γενναία μάχη ενάντια σε μια στρατιά κρατικών δικηγόρων που αντιστέκονται στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ας τους στείλουμε ένα κύμα υποστήριξης καθώς μπαίνουν στη δικαστική αίθουσα για να τους δείξουμε πως ο κόσμος είναι με το μέρος τους. Δείξε την υποστήριξή σου με ένα μήνυμα:
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Φίλες και φίλοι,
Οι πυρκαγιές έχουν αφανίσει ολόκληρα δάση στη χώρα τους, σκοτώνοντας πάνω από 100 ανθρώπους.

H Κλαούντια, η Καταρίνα, ο Μαρτίμ, η Σοφία, ο Αντρέ κι η Μαριάνα μεγαλώνουν βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια τι σημαίνει κλιματικό χάος, καθώς τα κύματα καύσωνα δυναμώνουν κάθε χρόνο.

Αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Μηνύουν 32 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική, σ’ ένα απ’ τα ισχυρότερα δικαστήρια του κόσμου. Αν νικήσουν, αυτές οι χώρες θα έχουν νομική υποχρέωση να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αντιμετωπίζουν μια στρατιά δικηγόρων που δουλεύουν για τις κυβερνήσεις, οι οποίοι ελπίζουν πως η υπόθεση θα περάσει απαρατήρητη. Τώρα, μετά από χρόνια προετοιμασίας, τα γενναία αυτά παιδιά πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι μόνα τους. Το Avaaz θα προβάλλει τα μηνύματά μας έξω απ’ το δικαστήριο ώστε να δουν όλοι πως ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα πάνω τους.
ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ❤︎

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά επιλεκτικό σχετικά με τις υποθέσεις που αναλαμβάνει -- κι όμως θεωρεί αυτή την υπόθεση τόσο σημαντική, που οι δικαστές επισπεύδουν τις διαδικασίες.

Αυτή η δίκη μπορεί να αναγκάσει ορισμένες ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να δώσει δυναμική και σ’ άλλες υποθέσεις για το κλίμα που βρίσκονται στα δικαστήρια σ’ όλο τον κόσμο!

Η αδράνεια των κυβερνήσεων για το κλίμα αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι αυτά τα παιδιά αγωνίζονται για να προστατευτούν απ’ την κλιματική κρίση. Και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς μέλη του Avaaz όπως εσύ.

Μαζί βοηθήσαμε αυτά τα παιδιά να προσλάβουν μια δυναμική νομική ομάδα και χρηματοδοτήσαμε μια πρωτοποριακή έρευνα που δείχνει πώς οι κυβερνήσεις ευθύνονται για το κλιματικό άγχος των νέων.

Τώρα χρειάζονται ξανά τη βοήθειά μας. Θα στείλεις την υποστήριξή σου πριν μπουν στη δικαστική αίθουσα;

ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ❤︎

Έχουμε δει πως οι νομικές διαδικασίες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα: H Γερμανία πρόσφατα αναγκάστηκε να αναδιατυπώσει τη νομοθεσία της για το κλίμα ως αποτέλεσμα μιας μήνυσης που ασκήθηκε από νέους. Στην Ολλανδία, ένας δικαστής διέταξε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και τώρα μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά που προσπαθούν να κάνουν 32 κυβερνήσεις να αναλάβουν ουσιαστική δράση για το κλίμα. Βοήθησε να εντείνουμε την πίεση πριν απ’ την ετυμηγορία, και να γράψουμε ιστορία!

Με αλληλεγγύη,

Ruth, Nell, Pascal, Mélanie, Nick, Alice, Daniel, Fey, Emilie, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...