Υποστηρίζει, πως μία τέτοια επιχείρηση θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και επισημαίνει ότι, η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμιχθεί σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σχεδιάζουν οι πλέον πολεμοκάπηλοι κύκλοι διεθνώς, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κατάφωρα.
Επίσης κατηγορεί τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πως οδηγεί σε απαράδεκτες εμπλοκές τη χώρα και μάλιστα χωρίς το ελληνικό Κοινοβούλιο να έχει λάβει γνώση και σαφή ενημέρωση και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση του ελληνικού λαού.
Η Πρωτοβουλία στηλιτεύει τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του οποίου οι κυνικές προσχηματικές και ευθυγραμμισμένες με τις επιταγές και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε., αξίζουν την περιφρόνηση κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη.

«Η πολιτική προθυμία και οι διασυνδέσεις του ευτελίζουν και απαξιώνουν περαιτέρω την ιστορική πορεία της ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου που τάχθηκε σταθερά απέναντι στον ιμπεριαλισμό ενώ αποτελούσε πάγια θέση του, η καλλιέργεια της πολιτικής συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου και το αραβικό έθνος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος βασικές επιδιώξεις της επικείμενης επίθεσης είναι η βίαιη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, η δρομολόγηση επέμβασης στο Ιράν στο άμεσο μέλλον, η προώθηση πολιτικών αλλαγών στα καθεστώτα της περιοχής, η ποδηγέτηση και όχι η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ο πλήρης έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων και εν τέλει ο βίαιος επανασχεδιασμός του χάρτη της Μ. Ανατολής.
Ως ενδεδειγμένη επιλογή για τη Συρία προτείνει μία λύση βασισμένη στη Συμφωνία της Γενεύης που θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία: Καμιά εξωτερική στρατιωτική επέμβαση, ένταση των διπλωματικών προσπαθειών για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και δημοκρατική διέξοδο, εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη έρευνα του Ο.Η.Ε. σχετικά με τη χρήση ή μη χημικών όπλων, διενέργεια εκλογών για εκλογή συντακτικής συνέλευσης για τη δημιουργία Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα
και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Κοινοβουλίου και Προεδρικών εκλογών.
Matrix 24