Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Δυσβάσταχτες αυξήσεις φόρων για το 2014 προαναγγέλλει έκθεση του ΔΝΤ

Δυσβάσταχτες αυξήσεις φόρων προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ
Μεγάλες αυξήσεις της άμεσης φορολογίας για το 2014, οι οποίες φτάνουν το 12,4%, προαναγγέλλει έκθεση του ΔΝΤ, μετά από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία και ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2013, τα οποία θα υπερφορολογηθούν.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία το 2014 θα αυξηθούν κατά 2,1 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθούν σε 19,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που εκτιμώνται ότι θα εισπραχθούν φέτος. Την ίδια στιγμή, μικρότερης έκτασης αύξηση θα παρουσιάσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, μιας και, όπως υπολογίζει το ΔΝΤ, θα διαμορφωθούν σε 23,7 δισ. ευρώ, από 23,3 δισ. ευρώ φέτος.
Στο μεταξύ, μείωση θα εμφανίσουν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τις οποίες θα διαμορφωθούν σε 24,2 δισ. ευρώ, από 24,6 φέτος και έναντι 26,5 δισ. ευρώ το 2012. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-
2017, που καταρτίζεται, όπως και στον προϋπολογισμό του 2014.
Αναφορικά με την άμεση φορολογία, τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, αλλά και την αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως οι φόροι στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2014 θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί, μας και θα περιλαμβάνουν αισθητά υψηλότερο επιπλέον φόρο για καταβολή, εξέλιξη που θα εντείνει το οικονομικό αδιέξοδο των νοικοκυριών και θα διογκώσει περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται το 2014 με την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και με το φόρο επί των ακινήτων, που, είτε θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είτε μέσω των ΔΟΥ, θα αποδίδει τα ίδια έσοδα, δηλαδή 2,7 με 2,9 δισ. ευρώ.
Οι εν λόγω νέοι αυξημένοι φόροι επιβάλλονται σε διαρκώς μειούμενα εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Προειδοποίηση για νέα μέτρα
Η ανησυχία που έχει προκαλέσει στο ΔΝΤ η αμφιβολία για το αν η ελληνική κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι σε θέση να εισπράξουν τα προβλεπόμενα έσοδα και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή ανάγκασε τον διεθνή οργανισμό να προειδοποιήσει πως, σε περίπτωση που σημειωθούν αστοχίες, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, ώστε να αποτραπεί το δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη φορολογική διοίκηση με μεγαλύτερη επιτακτικότητα μέσα στους επόμενους μήνες, η δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών.
Επιπλέον, εφόσον υπάρξει υστέρηση και στα έσοδα από το νέο φόρο ακινήτων, στην περίπτωση που η κυβέρνηση τον εισπράξει μέσω των ΔΟΥ, τότε θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερη εξάρτηση το 2014 από μέτρα περικοπής δαπανών σε σχέση με αυτά που σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές, περιλαμβανομένων ενδεχομένως «στοχευμένων μειώσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές».
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αμφιβάλλουν έντονα για τα κυβερνητικά σχέδια αναφορικά με το νέο φόρο ακινήτων, σημειώνοντας πως μόνο για την εξασφάλιση της επιτυχούς παρακολούθησης πληρωμών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμηθεωρούν πως για το 2014 ο φόρος θα πρέπει να έχει μια μεταβατική μορφή, με βάση την οποία αυτός θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο ανάλογα με τα δικαιώματά του στο ακίνητο μέχρι να οριστικοποιηθεί στην τελική μορφή, οπότε και ο φόρος θα επιβάλλεται στο ακίνητο.
Στο μεταξύ, την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία ζήτησε το ΔΝΤ, καθώς θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα της φοροεισπρακτικής μηχανής. Επιπλέον, ζήτησε να μεταβιβαστούν μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που χειρίζεται σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Συγκεκριμένα για τη φορολογική διοίκηση επισήμανε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα των μονάδων για φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα, αλλά η είσπραξη χρεών έχει μείνει πίσω.

Επώδυνες πληρωμές φόρων για το 2013
Εκτός από τα τεράστια φορολογικά βάρη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι το 2014, επώδυνες είναι και οι πληρωμές φόρων στις οποίες υποχρεώνονται μέχρι το τέλος του 2013.
Η αρχή γίνεται με την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, με μεγάλο όγκο φορολογουμένων, που έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι και 31 Ιουλίου, να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ πολλοί δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό και πρέπει να ενημερωθούν ηλεκτρονικά από το Taxis.
Ειδικότερα οι φόροι που θα βεβαιωθούν στους φορολογουμένους, για να καταβληθούν στο προσεχές πεντάμηνο, μέχρι και το Δεκέμβριο ή το αργότερο έως το Φεβρουάριο του 2014, είναι:
1. Ο φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2012, που θα αποδώσει έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
2. Η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης», που θα αποδώσει 960 εκατ. ευρώ. 
3. Το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδώσει 200 εκατ. ευρώ και θα συμβεβαιωθεί στο εκκαθαριστικό.
4. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα καταβάλουν 1,9 δισ. ευρώ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
5. Από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των τριών τελευταίων ετών οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 1,5 δισ. Ήδη ταχυδρομήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 σε 500.000 ιδιοκτήτες, στα οποία ο μέσος φόρος ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ.
6. Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα πληρωθούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2013 και εκτιμάται πως θα αποδώσουν 1,2 δισ. ευρώ.
7. Ο νέος φόρος πολυτελείας, θα αποδώσει 150 εκατ. ευρώ.
8. Η είσπραξη ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...