Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ένα όνειρο, 50 χρόνια μετά


photo: francis miller@life


Οι στιγμές που τα κλισέ συναντούν την πραγματικότητα και παντρεύονται με την κυριολεξία είναι εξ ορισμού ενδιαφέρουσες. Κάποιες φορές είναι και μοναδικές και σίγουρα μια τέτοια ήταν η 28η Αυγούστου του 1963, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ άνοιγε το στόμα του και ακουμπούσε τα βιβλία της Ιστορίας με τον λόγο του.
Σαν σήμερα, ακριβώς 50 χρόνια πριν, ο 34χρονος τότε Αμερικανός ξεσήκωνε 250.000 κόσμου στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι διαδήλωναν ζητώντας εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «δουλειά και ελευθερία» και στη διαδήλωση συμμετείχαν κυρίως Αφροαμερικανοί, με τους πολιτικούς αναλυτές να στέκονται ιδιαίτερα στη συμβολή εκείνης της ημέρας για τη μετέπειτα ψήφιση της Πράξης Πολιτικών Δικαιωμάτων, έναν χρόνο μετά.

Ήταν μια περίοδος ταραγμένη, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον κόσμο. Χρόνια παράξενα, κινηματικά. Χρόνια που έβαλαν τις βάσεις για τις μετέπειτα δεκαετίες.
Η περίφημη φράση για το όνειρο ειπώθηκε στο τέλος της ομιλίας, σχεδόν από λάθος. Αν και η εμφάνιση του Κινγκ είχε καταγραφεί σε βίντεο, ολόκληρη η ομιλία του χωρίς παρεμβάσεις και μοντάζ δεν υπάρχει διαθέσιμη, εξαιτίας των ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που εγείρονται. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Κινγκ ήταν αυτός που προστάτευσε το υλικό εκείνης της ημέρας, θέλοντας να συγκεντρώσει χρηματικά ποσά για τη χρηματοδότηση των αγώνων του.
Η τελετή «Let Freedom Ring» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ στις 21:45, ώρα Ελλάδας, ο Μπαράκ Ομπάμα θα σταθεί εκεί ακριβώς που βρέθηκε ένας άλλος Αφροαμερικανός, 50 χρόνια πριν, στο Lincoln Memorial on the National Mall και θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό. Θα είναι μία καλή ομιλία; Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε πως όχι. «Πρόκειται για μια από τις πέντε καλύτερες ομιλίες σε ολόκληρη την αμερικανική Ιστορία. Και αυτά που είπε σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, με τόσα πολλά να διακυβεύονται, και ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασε τις ελπίδες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, πιστεύω είναι απαράμιλλα».
Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο της ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου