Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι ο έλεγχος από την τρόικα το Σεπτέμβριο ώστε ακολούθως να δοθεί το «πράσινο φως» για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
• Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
• Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
• Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
• Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα. Αυτό θα συμβεί γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά..
• Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
• Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.
Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδίου θα βεβαιωθούν συνολικά φόροι 4,15 δισ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία, με στόχο οι τελικές εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Φοροελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων;
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, με στόχο την πλήρη κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις ή τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% των σημερινών επιβαρύνσεων.
Ο λόγος είναι η τεράστια πτώση που έχει σημειωθεί στις μεταβιβάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και η φοροκαταιγίδα επί των ακινήτων, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες και έχει επιφέρει σημαντικό πρόβλημα στην κτηματαγορά. Αυτά θα είναι και τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πείσει την τρόικα ότι οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται στην κατοχή του ακινήτου και όχι στις μεταβιβάσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ελάφρυνση των μεταβιβάσεων, έχοντας στην ατζέντα δύο προτάσεις: είτε την πλήρη κατάργηση του φόρου είτε τη μείωσή του ακόμη και έως 50%.
Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως υπάρχει μια τεράστια «βουτιά» στις εισπράξεις, αφού από φόρους 1 δισ. ευρώ, που εισπράχθηκαν το 2007 από τις μεταβιβάσεις ακίνητων, τα έσοδα μειώθηκαν σε 895.600.824 ευρώ το 2008, σε 603.354.550 ευρώ το 2009, σε 554.472.047 ευρώ το 2010, σε 399.684.973 ευρώ το 2011, ενώ το 2012 οι εισπράξεις βυθίστηκαν στα 201.013.987 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την εικόνα της αγοράς, αφού, από 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το 2007, δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ξεσπάσει η κρίση, τα νέα συμβόλαια δεν έφτασαν ούτε στις 75.000.
Σύμφωνα με τα ίδια, εξάλλου, στοιχεία των κτηματομεσιτών, το 2011 υπογράφτηκαν 42.814 συμβόλαια και μόλις 29.584 συμβόλαια το 2012, ενώ για το 2013 τα πρώτα στοιχεία τριμήνου δείχνουν ότι έγιναν μόνο με 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων!
Οι προτάσεις
Η πρώτη πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση του φόρου από το 2014 σε κάθε μεταβίβαση (αγροτεμάχια, βοσκότοποι, κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικοδομή κ.λπ.).
Οι απώλειες φορολογικών εσόδων, που εκτιμώνται μάλιστα στα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αναμένεται να αντισταθμιστούν, εάν πάρει και πάλι μπρος η αγορά των ακινήτων, γεγονός, φυσικά, που θα συμβάλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το σχέδιο, λοιπόν, αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.
Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή απορριφθεί από την τρόικα, τότε η κυβέρνηση θα θέσει ως εναλλακτική πρόταση τη μείωση των συντελεστών που ισχύουν, 8% και 10%, στο 4% και 6% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος στις μεταβιβάσεις υπολογίζεται, σήμερα, με συντελεστή 8%, μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται, ενώ άνω των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%.
eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου