Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συναγερμός για θερμό φθινόπωρο


Συναγερμός για θερμό φθινόπωρο


Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος πιστεύουν ότι η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών στόχων (AP)
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό εν όψει του κρίσιμου Σεπτεμβρίου, ενός μήνα όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, η αξιολόγηση των πιστωτών, οι κινητοποιήσεις κυρίως των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, αλλά και η επιθετική στρατηγική της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ρευστή, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να είναι ετοιμοπόλεμη η κυβέρνησή του για τις κρίσιμες μάχες που έρχονται.

Στη σκιά των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το αν θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, που κανείς δεν γνωρίζει με τι μέτρα θα συνοδευθεί, ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός εισέρχεται πλέον στη διακεκαυμένη ζώνη.

Μπορεί, στα μέσα της εβδομάδας, ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο να αποφάσισαν να παραταθεί η ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με τη λογική να μην πληγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά όλα είναι ανοιχτά. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο θέμα, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο δικομματικό κυβερνητικό στρατόπεδο και στην κοινωνία, τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με την επιλογή τους, αφενός επεχείρησαν να κατευνάσουν την οργή της κοινής γνώμης, αφετέρου να καθησυχάσουν τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που είχαν σηκώσει… μπαϊράκι.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας κήρυξε ανένδοτο κατά της δικομματικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο «χρήσιμος» συμπαραστάτης της αντιπολίτευσης κρίνεται ότι θα είναι τα συνδικάτα που έχουν σηκώσει τη σημαία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παρά την πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική για κατάληψη των… χειμερινών ανακτόρων, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αν και αναγνωρίζουν τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, εν τούτοις δεν πιστεύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να εκφράσει αυτόν τον κόσμο και να δώσει κατεύθυνση και στόχο.

Γι' αυτό και επιλέγουν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, αν και δεν υπάρχει συμφωνία επ' αυτού, να επιτίθενται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν ότι με τη στάση του δείχνει ότι του περισσεύει το θράσος. Μάλιστα, θυμίζουν ότι προ ημερών στη Βουλή δεν ψήφισαν τη διάταξη για την αναστολή των πλειστηριασμών και τον κατηγορούν για «απότομες στροφές».

Η επιστροφή των πολιτών στην καθημερινότητα, μετά τη θερινή ραστώνη, αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά. Ως εκ τούτου, κρίσιμο δεδομένο που θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα είναι αν αυτή η επαναστατική διάθεση των συνδικάτων ενισχυθεί από την ίδια την κοινωνία που μέχρι στιγμής επιδεικνύει νωχελικότητα και καρτερία.

Για τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου στη βάση συγκεκριμένων στόχων είναι, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη, η κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών στόχων μας και τη διασφάλιση του μέλλοντος για τους έλληνες πολίτες.

Και αν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ προτιμούν να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο φοβούνται τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος το φθινόπωρο που μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Αλλοι, πιο μυημένοι στις διεργασίες που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον, δεν μιλάνε για τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος ή μιας «αστικής εξέγερσης» μη πληρωμής φόρων, λόγω φοροδοτικής αδυναμίας, αλλά προβληματίζονται για την επικείμενη σφοδρή σύγκρουση Γερμανίας και ΔΝΤ (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) για τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Πρωθυπουργός - που θα ήθελε μια παρέμβαση των ΗΠΑ μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου - έχει αρχίσει και χαράσσει τη στρατηγική του για την επόμενη ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο, σε πλήρη συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο.

Οι δυο τους είναι σε διαρκή επαφή και την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν δύο φορές, συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα και έδωσαν λύση στο μείζον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο των πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες εκείνους που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ανέδειξε το θέμα της έλλειψης συνεργασίας των κυβερνητικών στελεχών και της προβληματικής επικοινωνίας των υπουργών με το ΠαΣοΚ και τους βουλευτές της ΝΔ.

Μάλιστα, πηγές της Χαρ. Τρικούπη, στην οποία επικρατεί αρνητικό κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, αναφέρουν ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ανοίγουν κυβερνητικά στελέχη άκαιρα και ανεπεξέργαστα θέματα, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους πολίτες».

Παράλληλα, προχωρεί η συνεννόηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου για να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία, με βάση την οποία θα δουλέψει η κυβέρνηση για όλο το επόμενο διάστημα ως την εξάντληση της τετραετίας.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση φροντίζει να στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εν όψει του καυτού φθινοπώρου. Χαρακτηριστική ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο προ ημερών, ενώ είχε προηγηθεί και άλλη παρόμοια κίνηση σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη επέμβαση προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για κλίμα τρομοκρατίας και αναβίωση της θεωρίας των δύο άκρων και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος, ώστε να αλλάξει η ατζέντα.

«Δεν υπάρχει άβατο για τη νομιμότητα»
διαμηνύει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να χειριστεί με διπλωματικό τρόπο τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ απειλεί ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία και δεν δέχεται τις διαβεβαιώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου, που εμμένει στον διάλογο, είναι ευέλικτος και διαμηνύει ότι δεν θα απολυθούν εκπαιδευτικοί. Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης έχει απέναντί του τους εργαζομένους στους δήμους, η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί με καυτό Σεπτέμβριο, διαφωνώντας με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης συναντά το μέτωπο των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και λέει ότι αν γίνει έστω και μία απόλυση θα παραιτηθεί.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια την κάλυψη τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους σε ανθρώπινο δυναμικό που θα προέλθει από εκείνους τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Την καταγραφή των απαιτήσεων έχει ζητήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει αναφερθεί στην ανάγκη, ξεπερνώντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου, να δημιουργηθεί ένα νέο Δημόσιο, πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Κινητικότητα
Το μεγάλο στοίχημα

Επί του προγράμματος της κινητικότητας, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης, θα συνεδριάσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρουσία των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, θα εξετασθεί η πορεία της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό. Στη συνέχεια προγραμματίζεται - για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων - και ενημέρωση ξεχωριστά των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται να έχει με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και κατ' ιδίαν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, εμμένοντας στην εντολή ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα. «Δεν πρέπει να δώσουμε την παραμικρή αφορμή εν όψει της αξιολόγησης» τονίζει σε κάθε ευκαιρία και όλα πλέον είναι στα χέρια των υπουργών, μετά τον προγραμματισμό του κ. Μητσοτάκη.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου