Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

«Ομολογία» Στουρνάρα για τρίτο πακέτο 10 δισ. «χωρίς νέο μνημόνιο και όρους»

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας μίλησε για τρίτο πακέτο 10 δισ «χωρίς νέο μνημόνιο και όρους»

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αποφάσισε να άρει την πολιτική των συνεχών διαψεύσεων από μέρους της κυβέρνησης. Είπε, ότι ακριβώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, χθες, δηλαδή όσα έχει επιτρέψει το επιτελείο της κ. Μέρκελ να ειπωθούν, μέχρι τη λήξη συναγερμού και τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου

Ο κ. Στουρνάρας στην ίδια συνέντευξη υπενθυμίζει ότι «εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι
-οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».
Επίσης, αποκλείει, πιστός στην γραμμή Μέρκελ, και το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Τι μπορεί να γίνει; Ο κ. Στουρνάρας απαντά:

«Υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν». Δεν αποκλείει μάλιστα, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: «Έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.
«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», τονίζει, μετατρέποντας τη βεβαιότητα για πρωτογενές πλεόνασμα, σε αισιοδοξία για το μέλλον.
Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ
«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, Γερμανός και μέλος του κόμματος της κ. Μέρκελ, Γκίντερ Έτινγκερ, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Όσο «κομψά» και να το έθετε καθώς το ελληνικό ζήτημα πλήττει την προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, η δήλωση του κ. Ετινγκερ, είναι σαφής για την ανάγκη νέου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis

Το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη του, δίνουν τον αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis. Όλα πρέπει να γίνουν στα πλαίσ...