Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Έρχεται και το τρίτο μνημόνιο

Τόσο τα παραπάνω όσο και το γεγονός πως το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, οπότε και θα συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα, αλλά ενδεχομένως και με τον κ. Σαμαρά, δείχνει πως το ζήτημα είναι υπό συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα διαψευστούν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τα οποία... προετοίμαζαν το έδαφος για επιστροφή στις αγορές από το 2014, ενώ είναι βέβαιο πως ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ θα συνοδεύεται από νέο σκληρό Μνημόνιο, το οποίο θα εμπεριέχει σειρά νέων μέτρων.




Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και το κενό


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. «Θα πρέπει να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας σε πόλη της Νότιας Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο για πολλοστή φορά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν ο Γερμανός αξιωματούχος έχει αναφέρει ξανά πως οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς τη χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του 2014, ποτέ όμως δεν υπήρξε τόσο κατηγορηματικός στην ανάγκη επιπλέον βοήθειας.
Η αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, αναζωπύρωσε τα σενάρια για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας, το οποίο και θα καθορίσει ενδεχόμενο τρίτο πακέτο, ενώ το εν λόγω πακέτο θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το αναμενόμενο χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2016, το οποίο προσδιορίζεται στα 10,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πάντως, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, δήλωσε: «Πάντα λέγαμε στην Ευρωζώνη ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι.


Η αναφορά της τρόικας στον Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η... αρχή για το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του πακέτου με την ελληνική πλευρά έγινε προς τον κ. Στουρνάρα από τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της τριμερούς στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στις δηλώσεις Σόιμπλε, που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας: «Δεν κουβεντιάσαμε τέτοια θέματα εδώ». Επιπλέον στο ενδεχόμενο να ανοίξει η Ελλάδα συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου (σ.σ.: περί κουρέματος του ελληνικού χρέους) επισήμανε ότι αυτό εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε. Έχουμε θετικές ενδείξεις, αλλά ας περιμένουμε το τέλος του έτους», ανέφερε.
Βέβαια, χθες υπήρξε και δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο αναφερόταν πως για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014 -16 θα χρησιμοποιηθεί ενδεχόμενο τρίτο πακέτο, αποδίδοντας την παραπάνω δήλωση σε αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.


Συναντήσεις με Άσμουνσεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα σενάρια θα εξεταστούν σε σημερινή συνάντηση που θα έχει ο κ. Άσμουσεν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Επίσης, ο κ. Άσμουσεν αναμένεται να συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο, αλλά και με επιχειρηματικούς παράγοντες. Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη στη χώρα μας του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.


_______________________

Τα σενάριο για το τρίτο πακέτο στην Ελλάδα


Σε συνέχεια των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδας, η εφημερίδα SZ του Μονάχου κάνει λόγο για το εύρος και τον τρόπο χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung το πιθανώς αναγκαίο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον εν μέρει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Φαίνεται πως συζητείται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αναφέρει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας προσθέτοντας ότι με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεδομένου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μοναδικές επιλογές παραμένουν «αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων».

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο η SZ σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έχει σαφώς μικρότερο εύρος από τα δύο πρώτα. «Και οι συνοδευόμενοι όροι για μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών», υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο «ομαλή» επιστροφή» της Ελλάδας στις χρηματαγορές.


«Όχι στο κούρεμα, πιθανό νέο πρόγραμμα βοήθειας»

Την όλη συζήτηση πυροδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Άρενσμπουργκ. Εκεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα, ότι οι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, ώστε να μην πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια. Εντούτοις απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος.

Σε άλλη ομιλία του λίγο αργότερα στο Ίτσεχόε επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και κριθεί αναγκαίο να υπάρξει νέα βοήθεια, τότε θα εξετάσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η νέα γερμανική κυβέρνηση, όπως είπε, θα ασχοληθεί με το θέμα και πάλι το 2014, και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς. «Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ή πρόσθετα μέτρα είναι πιθανά, όπως έχουμε ήδη πει», επανέλαβε ο κ. Σόιμπλε.



Σάλος από τις δηλώσεις Σόιμπλε. Κριτική από την αντιπολίτευση

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και πως ο υπουργός έχει επανειλλημένως εκτιμήσει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί. Και το Eurogroup είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας μετά το 2014, εφόσον ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είναι γεγονός ότι ήδη τον Φεβρουάριο του 2012 ο Β. Σόιμπλε δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης πέραν του δεύτερου προγράμματος. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχει χαραχθεί θα στεφθεί με επιτυχία», είχε γράψει ο γερμανός υπουργός σε επιστολή του προς τους γερμανούς βουλευτές, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα δεν είναι η τελευταία φορά που η γερμανική βουλή ασχολείται με το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα». Έκτοτε ο κ. Σόιμπλε τόνισε επανειλλημένως ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη βοήθεια μετά το 2014.

Στο μεταξύ δριμεία είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλεί μέσω σημερινής του συνέντευξης στην Kolner Stadtanzeiger την Άγκελα Μέρκελ να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα: «Ο υπουργός της Β. Σόιμπλε εξέφρασε αυτά που ήθελε να κρύψει η καγκελάριος από τους πολίτες. Η κα. Μέρκελ θα πρέπει να πει επιτέλους την αλήθεια στους Γερμανούς, κι αυτό πριν από τις εκλογές». Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού του κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι λέει μόνον την μισή αλήθεια. «Εάν τώρα λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πει πόσο θα κοστίσει. Οι αριθμοί θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τις εκλογές», όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.
LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου