Οι αντιδράσεις στην εξαγγελία Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα πάρει και τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο το 2015 εξακολουθούν να προκαλούν σχόλια και αντιδράσεις στον γερμανικό τύπο. Ορισμένοι σχολιαστές προσπαθούν να στηρίξουν την άποψη ότι και αυτό το πακέτο δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τον «λαβύρινθο της ύφεσης από 5% έως 6% και της ανεργίας του 27%».
«Ανίκανη ελληνική πολιτική ελίτ»

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το τρίτο πακέτο δεν θα βοηθήσει. Ο σχολιαστής της παραπέμπει σε δήλωση του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Τζωρτζόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης πολύ πριν την

εξαγγελία Σόιμπλε.

Το συμπέρασμα του: Η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκιστή της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας. Ο γερμανός σχολιαστής αναφέρεται στις δυσκολίες ιδιωτικοποιήσεων στο παράδειγμα του λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεχίζει: «Από τη διαφορά ανάμεσα στις μεγαλόστομες προβλέψεις και τη φειδωλή πραγματικότητα προκύπτει το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε –τουλάχιστον ρητορικά– να το «κλείσει» σημειώνοντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης. Για να προσθέσει ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τέλος του χρόνου.

«Ήδη όμως», συνεχίζει ο γερμανός σχολιαστής, «το ΔΝΤ προέβλεψε ότι εάν δεν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τότε του χρόνου θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων, αριστεροί και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, θα ενίσχυαν τη δύναμή τους (...) Ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Ευρώπη δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αν δηλαδή δώσει περισσότερα χρήματα. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση ποιος ξέρει τι αυγή χαράζει στις δωρήτριες χώρες» καταλήγει το σχόλιο.

«Θα ισοδυναμούσε με εισιτήριο ελευθέρας»

«Ψέματα και αλήθειες» είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου στην εφημερίδα Südeutsche Zeitung του Μονάχου. Τα ψέματα αναφέρονται στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που το 2002 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ξεπέρασε το όριο δανεισμού του 3% όπως ορίζει η συμφωνία του Μάαστριχτ. Και η αλήθεια αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο που επέλεξε για να εξαγγείλει την αναγκαιότητα ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα. «Ο Σόιμπλε παρέμεινε πιστός στη γραμμή του» παρατηρεί ο σχολιαστής. «Απορρίπτει για άλλη μια φορά κούρεμα χρέους. Τώρα εάν θα κρατήσει την ίδια στάση και μετά τις εκλογές, θα φανεί».

Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που κάνουν απαγορευτικό ένα νέο κούρεμα, « γιατί θα ισοδυναμούσε με εισιτήριο ελευθέρας για όλες τις υπόλοιπες χώρες με προβλήματα χρέους». Και υποστηρίζει ότι το 2015 δεν θα πρέπει να αφήσει κανείς την Ελλάδα στο έλεος των αγορών. «Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί βοήθεια και μάλιστα περισσότερη για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Γι αυτό είναι ορθό που ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα οικονομική στήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο της η εφημερίδα.
newpost.gr