Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Σάλος από την αποκάλυψη της "Αυγής" για νέα μέτρα με υπογραφή Σαμαρά

Στην πλήρη επιβεβαίωση της κυβερνητικής κατεύθυνσης για νέα μέτρα από το φθινόπωρο προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε σχετική προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αποκάλυψη, χθες, από την "Αυγή", της επιστολής του Αντ. Σαμαρά με την οποία ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Μιλάμε για διαρθρωτικά, διαρρέει το Μαξίμου, ενώ οι εκθέσεις Κομισιόν - ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι είναι δημοσιονομικά

Αιφνιδιασμένο και ενοχλημένο σε πρώτη φάση από την αποκάλυψη της εφημερίδας μας, το πρωθυπουργικό επιτελείο επεχείρησε να υποβαθμίσει, τελικώς όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε να απαντήσει.
Είχε προηγηθεί το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωνε για το θέμα της επιστολής ειδικότερα ότι με αυτήν ο πρωθυπουργός "δεσμεύεται για ακόμα περισσότερες ανθρωποθυσίες και τη λήψη νέων, ακόμα πιο δυσβάστακτων μέτρων".
"Το παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται", ήταν η λακωνική απάντηση του εκπροσώπου της... στριμωγμένης κυβέρνησης, Σ. Κεδίκογλου, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν όμως τα
σχόλια κύκλων της κυβέρνησης. Απαντούσαν λοιπόν πως πρόκειται για την επιστολή που παγίως συνοδεύει την αξιολόγηση από τους δανειστές (αυτό έγραφε και η «Αυγή» από χθες, στο εν λόγω δημοσίευμα). Και, κυρίως, ότι τα μέτρα θα είναι διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά.

Στο σημείο αυτό πάντως θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι η χρονική επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης ώς το 2016 προφανέστατα δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά είναι δημοσιονομικό μέτρο. Επιπλέον ότι η συνέχιση της είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι και αυτό μέτρο με καθαρά δημοσιονομική στόχευση. Και, τέλος, αν οι κυβερνητικοί κύκλοι είχαν διαβάσει επιμελέστερα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα θυμόντουσαν ότι στο σημείο που γίνεται λόγος για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών και από την οποία θα προκύψει μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, οι υπηρεσίες της Κομισιόν ζητούν δημοσιονομικό ισοδύναμο. Άρα, με δυο λόγια, και τα νέα μέτρα θα έλθουν (όσο είναι η ίδια κυβέρνηση βεβαίως) και δεν θα είναι μόνο διαρθρωτικά.

Στην απάντησή του, συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά, γιατί "προτρέπει τους υπουργούς του να τηρήσουν απαρέγκλιτα το Μνημόνιο, πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο και βγάζοντας στο σφυρί τα σπίτια τους". Τελικώς, "ο μνημονιακός κατήφορος δεν έχει τέλος για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, όπου για την υλοποίηση της καταστροφικής αυτής πολιτικής καταπατούνται δικαιώματα, υποβαθμίζονται θεσμοί και εν τέλει συρρικνώνεται η δημοκρατία".

Τη νέα κοινωνική πλειοψηφία -όρο που είχε χρησιμοποιήσει από την Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Τσίπρας- η οποία θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, επικαλείται, κλείνοντας, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: "Το δίλημμα που προκύπτει είναι 'Μνημόνιο ή δημοκρατία', και η πλειοψηφία της κοινωνίας μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα της θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία, απαλλάσσοντας τη χώρα από την ανάλγητη κυβέρνηση, διαμορφώνοντας μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, όπου με την κυβέρνηση της Αριστεράς θα βάλει τέλος στον κατήφορο και θα επαναφέρει την ελπίδα και την προοπτική".

Στο θέμα πήρε θέση και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, που ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση νόμου για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας "ανεξάρτητα από τις γραπτές υποσχέσεις που έδωσαν προσωπικά στην τρόικα οι κ. Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος».

LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου