Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Δεν έχουν λυθεί τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης»

«Δεν έχουν λυθεί τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης»

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2013 σύμφωνα με τον Ρουμπινί


Τους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκόσμιας οικονομίας το 2013, παρουσιάζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης και η απώλεια πρόσβασης στις αγορές για την Ισπανία και την Ιταλία υποχώρησε μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης (χαμηλή ανάπτυξη, συνεχιζόμενη ύφεση, απώλεια της ανταγωνιστικότητας) δεν έχουν
επιλυθεί.

Ο Ρουμπινί τονίζει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη οικονομική θέση, ακολουθεί η οικονομία της Ιαπωνίας, ενώ ευρωζώνη και Βρετανία βυθίζονται στην ύφεση.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο «μεγάλο παζάρι» μεταξύ των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, της ΕΚΤ και της περιφέρειας, καθώς οι χώρες του Βορρά κουράστηκαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα πακέτα διάσωσης, και, αφετέρου, οι χώρες του Νότου κουράστηκαν από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος διαπιστώνει ότι η επιτυχία που σημειώνουν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της λιτότητας στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία την Πορτογαλία και η οργή στην Κύπρο για την κακότεχνη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, δείχνει την κόπωση των λαών του Νότου.

Εστιάζοντας πέρα των συνόρων της ευρωζώνης, ο Ρουμπινί υπογραμμίζει ότι η Βρετανία προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, ενώ οι αντιδράσεις κατά της λιτότητας εντείνονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...