Σύμφωνα με το ΔΝΤ η δραστηριότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά, παρά το αναιμικό ξεκίνημα του τρέχοντος έτους, με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) να έχουν το προβάδισμα. Όσο για τις αναδυόμενες αγορές εκτιμάται ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε σταθερή πορεία. Συνολικά, για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμά ότι το 2013 θα φτάσει
το 3,3% (με αρχική πρόβλεψη το 3,5%) και το 4% την επόμενη χρονιά.
το 3,3% (με αρχική πρόβλεψη το 3,5%) και το 4% την επόμενη χρονιά.
Παρότι η ευρωζώνη απέφυγε τη διάσπαση και οι ΗΠΑ τον «δημοσιονομικό γκρεμό», το ΔΝΤ επισημαίνει ότι όχι μόνο παραμένουν τα χρόνια προβλήματα αλλά πιθανόν να προκύψουν και νέα. Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται βραχυπρόθεσμα με την ανησυχία που προέκυψε από τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και τις ευπάθειες των χωρών της περιφέρειας. Μεσοπρόθεσμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης από τη σκληρή προσπάθεια προσαρμογής, την ανεπαρκή θεσμική μεταρρύθμιση και την παρατεταμένη στασιμότητα. Από την άλλη, ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια χωρίς καμία χαλάρωση.
Αναλυτικά, για την ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει ύφεση 0,3% το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1,1%. Η περιφέρεια της ευρωζώνης, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έναν επικίνδυνο συνδυασμό μεταξύ της χαμηλής ανάπτυξης, των υψηλών επιτοκίων, του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους. Το Ταμείο καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους αφού η κρίση μετατίθεται πια από τις ασθενέστερες χώρες σε εκείνες του πυρήνα.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η αυστηρή λιτότητα που εφαρμόζεται στην ήπειρο καθυστερεί περισσότερο την ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης και την ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η κωλυσιεργία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Για την οικονομία των ΗΠΑ στο WEO προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,9% φέτος (από 2,2% την περασμένη χρονιά) και 3% το 2014. Οι περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού μπορεί να περιόρισαν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και ταυτόχρονα να μείωσαν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα φανέρωσαν την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επιπλέον, το Ταμείο αποτιμά θετικά την ανάκαμψη ης αγοράς ακινήτων αλλά και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Τα σχέδια της Ιαπωνίας για δημοσιονομική τόνωση αλλά και η ιδιαίτερα επιθετική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον νέο κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Χαρουχίκο Κουρόντα, αποτυπώθηκαν στην έκθεση του Ταμείου με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος και 1,4% το 2014 (από 1,2% και 0,7% αντίστοιχα των αρχικών προβλέψεων).
Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η έκθεση βλέπει ανάπτυξη τη φετινή χρονιά κατά 0,2% σε σχέση με το 2012 στο 5,3% και στο 5,7% το 2014. Κατά το ΔΝΤ κινητήρας της ανάκαμψης στις περιοχές αυτές αποτελούν οι εύκολες μακροοικονομικές συνθήκες αλλά και η βελτίωση της ζήτησης από τις αναπτυγμένες οικονομίες. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου η ανάπαυλα στη ζήτηση πετρελαίου και οι πολιτικές αναταραχές θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας το 2013 στο 3,1% (από το 4,7% το 2012) αλλά ξανά σε ανάκαμψη το 2014 με ρυθμό 3,7%.
TO BHMA online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου