Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και η πίεση των κυβερνητικών εταίρων

oi-eisigiseis-poy-dexetai-o-prothypoyrgos-kai-i-piesi-ton-kyvernitikon-etairon-


Η απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας- Θράκης, ενώ δημιουργείται και μια ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού, πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού.

Κάποιοι, όμως, ερμηνεύουν την κίνηση αυτή, ως εκτονωτική της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί τα τελευταία 24ωρα το ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μήνυμα
ανασχηματισμού αλλά κρατάει κρυφά τα χαρτιά του για το χρόνο, την έκταση και τη δομή του.

Με το άγχος του ανασχηματισμού θα περάσουν, ως φαίνεται, το Πάσχα οι υπουργοί της κυβέρνησης, αφού και οι δύο εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για τον χρόνο πραγματοποίησής του, τον τοποθετούν μετά την εορταστική περίοδο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μάλιστα, μάλλον ενισχύεται η εκδοχή της δρομολόγησης των αλλαγών μετά τον Ιούνιο. "Η ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές αποτελεί κοινό τόπο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και ο χρόνος όμως έχει τη σημασία του" λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και των δομών που πιθανότατα χρειάζονται ενίσχυση προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίησή του κυβερνητικού έργου.

Άλλωστε, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέδειξαν ανάγλυφα τις ανεπάρκειες, τις καθυστερήσεις και τους τομείς που χρειάζονται ενίσχυση.

Από όσα συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μάλλον σαφές ότι ο κ. Σαμαράς προτιμά να σηκώσει για άλλη μια φορά προσωπικά το κύριο βάρος της προετοιμασίας για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τον Ιούνιο, παρά να διακινδυνεύσει τις εσωτερικές ισορροπίες της τρικομματικής κυβέρνησης ή μία ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση λόγω της περιόδου που θα απαιτηθεί μέχρι να …ρολάρει το νέο σύστημα.

Ένας πρόσθετος λόγος είναι και το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να διεξαχθεί σε κλίμα εσωτερικής ηρεμίας.

Η εκδοχή της πραγματοποίησης του ανασχηματισμού μετά τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου και στη σχέση του με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, η οποία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμεί την περαιτέρω διατάραξη των εσωτερικών της ισορροπιών που ήδη δοκιμάστηκαν σκληρά το προηγούμενο διάστημα.

Συνεργάτες του κ. Σααρά που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, αφήνουν να εννοηθεί ότι τουλάχιστον στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης φάνηκε να πείστηκε ότι από τη στιγμή που δεν θα ακυρωθεί στην πράξη η κινητικότητα στο δημόσιο, η οποία αποτελεί προσωπικό του στοίχημα, δεν συντρέχει λόγος να μην υλοποιηθεί η δέσμευση για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους με νέες προσλήψεις.

"Για την υπέρβαση του αδιεξόδου, σημαντική ήταν και η στάση του κ. Βενιζέλου" λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού και προσθέτουν ότι ο κ. Μανιτάκης επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα το επόμενο δ ιάστημα, τότε δεν θα τεθεί θέμα απομάκρυνσής του, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τους εσωτερικούς χειρισμούς, αφού ο κ. Κουβέλης δεν επιθυμεί την αντικατάσταση ούτε του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ούτε του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη.

Παρ' ότι στο παρελθόν ο κ. Ρουπακιώτης προκάλεσε αρκετό "στρές" στο Μέγαρο Μαξίμου με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, το κλίμα φαίνεται ότι έχει αλλάξει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και το μόνο που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης οι οποίες συχνά είναι δύσκολες...

Για τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Σαμαρά είναι μάλλον σαφές ότι στους σταθερούς πυλώνες της κυβέρησης περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιανν. Στουρνάρας ( επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης), Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Αντιστοίχως, στους πιο ευάλωτους περιλαμβάνονται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τομέα που χρίζει ενίσχυσης, Εσωτερικών και Περιβάλλοτος.

Για το τελευταίο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι απαιτείται να αναλάβει την ευθύνη του Περιβάλλοντος ένα πρόσωπο που θα συμμερίζεται πλήρως τη στρατηγική Σαμαρά για την ανάπτυξη και θα διευκολύνει την υλοποίηση πολιτικών που θα προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να δημιουργεί προσχώματα στην άσκηση της αναπτυξιακής πολιτικής.

Οι τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν αλλά και εκείνα που θα εισέλθουν στο νέο σχήμα, πάντως, θα ληφθούν σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Βενιζέλος δεν κρύβει ότι επιθυμεί πιο κεντρική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι που θα προσδιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη τελική σύνθεση του νέου σχήματος
newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...