Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Φ. Κουβέλης: Δεν θα «κόψουμε κεφάλια γενικώς» στο Δημόσιο, αλλά θα κόψουμε...

Δεν θα «κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως» στο Δημόσιο, αλλά θα κόψουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Δεν απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο ερώτημα εάν και μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν. Δήλωσε, πάντα ακριβής στο λόγο του, ότι οι μη επίορκοι «στη βάση της αξιολόγησης θα κριθούν», ενώ σε όποιο οργανισμό του δημοσίου δεν έχει λόγο ύπαρξης «το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και σύμφωνα με την προστασία που παρέχει ο νόμος θα τίθεται εκτός». Σε ασυνήθιστα όμως έντονο ύφος για τον κ. Κουβέλη , ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε : «Δεν είμαστε μια χώρα, η οποία αποφασίζει για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως».
Οι δηλώσεις που έκανε για τη δημόσια διοίκηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, έχουν ως εξής:

«Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με πιο έντονους ρυθμούς. Βεβαίως θα ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα πειθαρχικά συμβούλια. Έτσι, όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι επίορκοι, είναι πειθαρχικά υπόλογοι, όλοι εκείνοι που δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα θα έχουν- σύμφωνα με το νόμο- εκείνες τις συνέπειες που προβλέπονται. Από εκεί και ύστερα, η κινητικότητα παραμένει το κύριο, το βασικό χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κατά συνέπεια, ο αριθμός που έχει σχέση με τη μείωση του προσωπικού προκύπτει. Θα προκύψει. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι μέχρι το 2015 θα έχουμε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού σε βαθμό μεγαλύτερο από τις 180.000. Νομίζω ότι με αυτή την ρύθμιση θα προχωρήσουμε και με βασικό στοιχείο την αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, οργανισμών και βεβαιότατα προσώπων."

Ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν οργανισμοί, απάντησε: «Οι οργανισμοί, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, θα αξιολογηθούν και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν. Το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και σύμφωνα με την προστασία που παρέχει ο νόμος θα τίθενται εκτός. Αλλά προσωπικό από συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αυτό θα ενταχθεί στην κινητικότητα και θα αξιολογηθεί».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των επίορκων υπαλλήλων δήλωσε ο κ. Κουβέλης: «Δεν είναι δυνατόν να δοθεί κανένας τέτοιος αριθμός. Θα επρόκειτο για αυθαιρεσία. Θα επρόκειτο για μια αναξιόπιστη συμπεριφορά από τη μεριά μας. Πως είναι δυνατόν να δώσει κανείς αριθμό πειθαρχικά εκτεθειμένων, υπολόγων, όταν δεν έχουν κριθεί από τα πρωτοβάθμια- έστω από τα πρωτοβάθμια- πειθαρχικά συμβούλια. Θέλω να σας πω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο δημόσιο. Υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος. Δεν είμαστε μια χώρα, η οποία αποφασίζει για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Και τα κριτήρια είναι αυτά που σας ανέφερα: αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να έχει σχέση με ένα κράτος δικαίου, με ένα κράτος που πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Ερωτηθείς για το αν θα γίνουν απολύσεις μη επίορκων , δήλωσε: «Να μιλήσω πρώτα για τους επίορκους. Στη βάση των αποφάσεων του πειθαρχικού συμβουλίου και των διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται. Μη επίορκος στη βάση της αξιολόγησης θα κριθεί».

Στο ερώτημα εάν η τρόικα τη δέχεται αυτή τη συμφωνία που έκανε η Κυβέρνηση, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε: «Εγώ σας ανέφερα τη συγκεκριμένη πρότασή μας. Από εκεί και πέρα, και η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι επιβολή απόψεων. Η πρόταση αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αυτή που λίγο πριν σε γενικές γραμμές σας εξέθεσα, είναι μια πρόταση η οποία ανταποκρίνεται απολύτως στο ζητούμενο, που είναι ο εξορθολογισμός του Ελληνικού δημοσίου και οι διαρθρώσεις, οι αναδιαρθρώσεις που πρέπει να υπάρξουν. Υπερασπιζόμαστε την εργασία είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και τα στοιχεία υπεράσπισης της εργασίας στο δημόσιο είναι αυτά τα οποία λίγο πριν σας ανέφερα».

Συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ»
«Δεν είμαι ευχαριστημένος όσο θα ήθελα», με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης δηλώνει εξάλλου, στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο κ. Κουβέλης.

Απαντώντας εμμέσως στον κ. Βενιζέλο, ξεκαθαρίζει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται θεσμικά. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πρέπει να δω την τρόικα».Χαρακτηρίζει, πάντως, πολύ καλές τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση των δύο κομμάτων για το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας ή του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ασκεί κριτική στην τρόικα, αλλά και τους θεσμικούς εταίρους, λέγοντας ότι «οφείλουν να αντιληφθούν την ανάγκη να υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα.
eklogika  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...