Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ολλανδία: Eπιχειρηματίας «βοηθούσε» τον Σαντάμ για τα χημικά όπλα

ollandia-Epixeirimatias-voithouse-ton-santam-gia-ta-ximika-opla


Σε πληρωμή αποζημιώσεων σε θύματα των χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν καταδίκασε ολλανδικό δικαστήριο επιχειρηματία, ο οποίος παρείχε την πρώτη ύλη στο καθεστώς του πρώην ηγέτη του Ιράκ για την παραγωγή αερίου μουστάρδας.

Η απόφαση έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και αφορά 16 επιζώντες καθώς ο επιχειρηματίας, Χανς Βαν Ανράατ, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για την πώληση του υλικού στο προ του 2003 ιρακινό καθεστώς.

Αποτελεί ωστόσο δεδικασμένο για άτομα ή επιχειρήσεις που πιθανόν να προσπαθήσουν να πουλήσουν υλικά αντίστοιχης φύσης σε απομονωμένα καθεστώτα.

«Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που η υπόθεση τελεσιδίκησε και μάλιστα υπέρ μας», σημείωσε στο
πρακτορείο Associated Press ο Ρεμπάς Καντίρ, το μόνο από τα θύματα το οποίο παρίστατο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο κ. Καντίρ, κάτοικος Ολλανδίας σήμερα, ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν έπεσε θύμα επίθεσης του καθεστώτος Χουσεΐν στην κουρδική πόλη Χαλάμπγια του Ιράκ, στην οποία υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 5.600 άμαχοι. Έχασε όλη του την οικογένεια στην επίθεση, ενώ καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και η λειτουργία των πνευμόνων του.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε διατάξει την επίθεση στην Χαλάμπγια σαν μέρος μιας εκστρατείας «καμένης γης» για να συντρίψει κουρδική εξέγερση στο βορρά της χώρας, η οποία είχε θεωρηθεί ευνοϊκή για το Ιράν, με το οποίο το Ιράκ βρισκόταν τότε στους τελευταίους μήνες ενός οκταετούς πολέμου.

Ο επιχειρηματίας Βαν Ανράατ εκτίει ποινή κάθειρξης 16,5 ετών για την πώληση στο τότε ιρακινό καθεστώς του χημικού TDG, με πλήρη γνώση της χρήσης του για την παρασκευή δηλητηριωδών αερίων.

Το δικαστήριο τον διέταξε να πληρώσει σε κάθε επιζώντα ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...