Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πρώτος γύρος για τον κατώτατο!


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό θα βρεθούν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι. Η πρόταση της ΓΣΕΕ έγινε τελικά αποδεκτή από την πλευρά των εργοδοτών και έτσι οι ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ θα συμμετάσχουν στην πρώτη συζήτηση που γίνεται έπειτα από περίπου 15 μήνες για μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι να επανέλθουν οι κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα στα 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα επίπεδα που είχαν συμφωνήσει εργοδότες και εργαζόμενοι στην ΕΓΣΣΕ που υπέγραψαν το 2010. Μόνο που μεσολάβησε η κυβερνητική απόφαση για πετσόκομμα του κατώτατου μισθού κατά 22% και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%, με συνέπεια σήμερα ο
κατώτατος να βρίσκεται στα 586 ευρώ και τα 511 ευρώ, αντίστοιχα.

Στόχος της συνομοσπονδίας είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες για μια νέα ΕΓΣΣΕ, η οποία θα δεσμεύει ως έναν βαθμό το υπουργείο Εργασίας. Οπως είναι γνωστό τώρα πια, την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει η κυβέρνηση, που πρέπει να νομοθετήσει σχετικά έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η ΓΣΕΕ θέλει να επαναφέρει την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων για το σύνολο των εταιριών, ακόμα δηλαδή και για όσες βρίσκονται εκτός των ομοσπονδιών τους. Επίσης επιθυμεί την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους έξι μήνες, από τους τρεις μήνες που βρίσκεται σήμερα.

Στα θεσμικά αιτήματα της ΓΣΕΕ συγκαταλέγεται η διατήρηση όλων των επιδομάτων που χορηγούνταν με την προηγούμενη ΕΓΣΣΕ, η οποία λήγει στις 15 Μαΐου. Αυτό σημαίνει να παραμείνουν το επίδομα γάμου, το επίδομα αδείας, οι τριετίες αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα ως έχουν.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τους εργοδότες θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα η πάγια θέση της, ότι οι διατάξεις που συμφωνήθηκαν με το δεύτερο Μνημόνιο και οδήγησαν σε μείωση του κατώτατου μισθού είναι αντισυνταγματικές.
Dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...