Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των αναπληρωτών υπουργών


PASOK

«Κύκλοι» του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους ότι δεν υπήρξε ενημέρωση της Ιπποκράτους για την απόφαση του Σαμαρά να συστήσει έξι θέσεις αναπληρωτών υπουργών.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που μοιράστηκε από το ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος ότι «το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό, ιδιαίτερη δε έμφαση πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική τόσο για το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που δεν ψηφίστηκε ούτε από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ για ακόμα μια φορά η Ιπποκράτους εξέφρασε την αντίθεσή της στο ζήτημα της λειτουργίας των μαγαζιών και τις Κυριακές.
Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

1. H ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφενός μεν επιτρέπει να στραφεί όλο το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία (ρευστότητα- στήριξη επιχειρήσεων, ουσιαστική αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ευκαιρίες για νέους κοκ) και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής (ανάσχεση ανεργίας, προστασία ευπαθών ομάδων κοκ), αφετέρου δε επιβάλλει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή με χαρακτηριστικότερο αυτό της δημόσιας διοίκησης.
2. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι την εβδομάδα που τελειώνει αναδείχθηκαν οι βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως με τις παλινωδίες που καταγράφηκαν στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα. Κατέστη προφανής η αδυναμία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μία καθαρή και ολοκληρωμένη θέση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του να διεξαχθεί, ει δυνατόν πριν τις γιορτές του Πάσχα, συζήτηση στη Βουλή, τόσο για την προοπτική της χώρας μέσα στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και για την Κύπρο. Συζήτηση που είχε άλλωστε ζητήσει, μεσούσης της κυπριακής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάλυση για την Ευρώπη, τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού Νότου και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών την Πέμπτη, είναι η βάση των προτάσεων του προς τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων που είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 22 Μαΐου στη Λειψία και στις 15 Ιουνίου στο Παρίσι.
3. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί θετική ένδειξη για τη λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας την αποδοχή της πρότασης νόμου που είχε υποβάλει από τον Ιούλιο 2012 για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, που από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων θα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αποδοχή της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εργασίας κατά τη συζήτηση της στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων συνεννοήσεων των τριών αρχηγών. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι την πρόταση νόμου εισηγήθηκε στην επιτροπή ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρόταση νόμου « πράξη προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ), πράξη αναπτυξιακής προοπτικής, μέσα από την αξιοποίηση των ενδογενών πόρων και δείγμα μίας νέας αντίληψης για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή».
4. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει επίσης στην αποδοχή της ολοκληρωμένης πρότασής του για την ανάσχεση της ανεργίας με την μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 1 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μεταφορά που αποδέχεται η τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αρμόδιος για τα θέματα απασχόλησης Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αντορ, δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Επιτροπή αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, με ομάδα
στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΟΑΕΔ προέκυψε η πλήρης ετοιμότητα του οργανισμού να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης 100. 000 ανέργων στους δήμους (κοινωφελής εργασία) για τη στήριξη κυρίως των οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος. Παρόμοια ετοιμότητα υπάρχει εδώ και καιρό και για τα προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων, για την απασχόληση μέσω επιχειρήσεων και συνεταιρισμών κοινωνικής εργασίας, αλλά και για την οργανωμένη μαθητεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι είναι εφικτό να καλυφθεί ο στόχος των 200.000 θέσεων εργασίας για ανέργους. Απομένει βεβαίως η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν η αγορά εργασίας μπορεί να ισορροπήσει από μόνη της ή χρειάζεται οργανωμένη παρέμβαση στήριξης υφισταμένων θέσεων εργασίας την κρίσιμη αυτή περίοδο μέχρι το τέλος του 2013, καθώς η προοπτική ενός θετικού ρυθμού ανάπτυξης έχει τώρα τοποθετηθεί το 2014. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μέσα από την ευελιξία της αγοράς εργασίας και τα φαινόμενα της «μαύρης εργασίας» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, αλλά χρειάζεται οργανωμένη παρέμβαση η οποία μπορεί να γίνει με εύκολο και αυτόματο τρόπο μέσα από την μείωση των εισφορών, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν -και διατηρούν- τις θέσεις εργασίας. Έτσι μπορούν να προστατευθούν περίπου 500.000 θέσεις εργασίας σε κρίσιμους κλάδους, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε δοκιμασία.
5 Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αρνητικά δείγματα που αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, αυτά που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, που καταψηφίστηκε τελικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει αποδεκτή, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Αρνητικό δείγμα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά με «εκβιαστικές» δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
7. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί για την δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ απόφαση του Πρωθυπουργού με την οποία συστάθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία, ακόμα και σε εκείνα όπου δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις. Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό, ιδιαίτερη δε έμφαση πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Αυτό που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαίο- προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό το άρθρου 19 του νομοσχεδίου της Ναυτιλίας ή το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές ή για να επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε θέματα όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση- είναι η ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων. Κάτι που έχει αναδειχθεί ως ανάγκη καθώς πρέπει η συμφωνία αυτή να αποτελεί το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν μπορεί να αφεθεί ως έννοια στα χείλη του κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και ένα περίπου χρόνο, ήδη πριν από τις εκλογές. Είναι δε προφανές ότι όλα όσα συμφωνούνται για τον συντονισμό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας -όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κάθε υπουργείου- πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη γιατί η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε εβδομάδα, από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για τις επόμενες 55 περίπου εβδομάδες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και μηχανισμό αξιολόγησης του αποτελέσματός σε εβδομαδιαία βάση. Όπως τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, αυτός ο μηχανισμός αξιολόγησης πρέπει να βασίζεται σε μία δίκαια κατανομή «κόστους και οφέλους» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του βάρους δηλαδή μεταξύ «δυσάρεστων και ευχάριστων» αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Δεν είναι δυνατόν π.χ. το ΠΑΣΟΚ να καλείται να σηκώνει συνεχώς το βάρος επώδυνων αποφάσεων χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή, κοκ.
8. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί επίσης πάρα πολύ στενά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεδομένου ότι η συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται με τους παλαιούς όρους μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, καθώς το κρίσιμο πλέον είναι να λειτουργεί μέσα στο τραπεζικό σύστημα ευκρινής πυλώνας δημοσίου ενδιαφέροντος. Με ιδιωτικοοικονομικά βεβαίως κριτήρια, αλλά πάντα σε στρατηγική συνάφεια με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, η οποία λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης και μίας ανοικτής στον κόσμο οικονομίας. Αυτό όμως δεν ακυρώνει τις εθνικές προτεραιότητες μίας διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας .
9. Στο ΠΑΣΟΚ η τελευταία τεχνική έκθεση των πραγματογνωμόνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τον φορητό υπολογιστή του τέως Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και θλίψης. Στην Ιπποκράτους αναρωτούνται τι άλλο πρέπει να συμβεί προκειμένου οι «συνασπισμένοι» σκευωροί και συκοφάντες που επένδυσαν σε πρόσωπα όπως ο κ. Διώτης, με κορυφαία την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιληφτούν το τεράστιο ηθικό, θεσμικό και πολιτικό τους λάθος.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...