Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Ξαναβλέπουν» την Ελλάδα τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια


«Ξαναβλέπουν» την Ελλάδα τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια


Το επενδυτικό κλίμα έχει αναστραφεί προς το καλύτερο, ενώ η χώρα έχει διανύσει τα 3/4 του δρόμου για να γίνει ανταγωνιστική και τα 2/3 για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από το Ευγενίδειο Ιδρυμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε έρευνα του ΙΟΒΕ για τη συμβολή της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας. Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, δεν προλαβαίνει να βλέπει ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απέφευγε μέχρι πρόσφατα να χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα, από τον περασμένο Δεκέμβριο απέσυρε τις επιφυλάξεις της και ξανάρχισε τις
χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας.
Αναφερόμενος στη συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης, είπε ότι η εθελούσια φορολογική συμβολή των ελλήνων εφοπλιστών υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου νηολόγησης πλοίων, με την απλοποίηση, την τυποποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της εγκριτικής πράξης νηολόγησης. Επίσης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση σπουδαστών στις ΑΕΝ και τη δημιουργία μιας ευρείας δεξαμενής εκπαιδευμένων ελλήνων ναυτικών, που θα ενισχύσουν τη ναυτιλία και παράλληλα θα διατηρήσουν την ελληνική ναυτική παράδοση.
- Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, είπε ότι η δύναμη του ελληνικού εφοπλισμού - αντιπροσωπεύει το 43% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές - προσφέρει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στις διεθνείς της σχέσεις. Αφού αναφέρθηκε ακόμη στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου έχουν πέσει δραματικά τα ναύλα και έχει μειωθεί σημαντικά η αξία των πλοίων, είπε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πάντοτε συμπαρίσταται στην πατρίδα, ενώ ζήτησε τη συνεργασία Πολιτείας και εφοπλισμού.
- Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι παγκόσμια πρώτος σε χωρητικότητα, ενώ σε αριθμό πλοίων δεύτερος με περίπου 3.600 πλοία. Το 2012 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που μπήκε στη χώρα ανήλθε στα 12,8 δισ. ευρώ, οι έμμεσες θέσεις εργασίας που τροφοδοτούνται από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες ανέρχονται σε 180.000, ενώ η συμμετοχή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 6,4%. 
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...