Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

“Θεραπεία για την Ελλάδα η προσωρινή εισαγωγή της δραχμής! “


greek-crisis-police

Η άποψη ότι η προσωρινή «αναστολή» της συμμετοχής στην ευρωζώνη και η αντίστοιχη υιοθέτηση της δραχμής μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην θεραπεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζεται στο τελευταίο βιβλίο του Think-Tank του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων με τίτλο: «Το ευρώ: Η αρχή, η μέση … και το τέλος;».
Συγκεκριμένα, προτείνεται η προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την δραχμή να επανεισάγεται και να κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ. Οι οικονομολόγοι Pedro Schwartz, Francisco Cabrillo και Juan E. Castaneda που συνέταξαν το κείμενο, θεωρούν ότι οι λύσεις που δοκιμάσθηκαν ως τώρα ήταν υπερβολικά ακριβές, δεν θεράπευσαν την Ελλάδα ούτε και εμπόδισαν την μόλυνση άλλων οικονομιών. Ισχυρίζονται ακόμα ότι η
χρησιμοποίηση του ευρώ ως μοναδικού νομίσματος αποδείχθηκε κοινωνικά και πολιτικά δαπανηρή.
Τα λάθη χειρισμού της ελληνικής κρίσης μπορούν κατά τους συγγραφείς να μετατραπούν, μολαταύτα, σε ευλογία. Παρότι η αποβολή ή η οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, προτείνουν έναν άλλο δρόμο:
«Γιατί να μην εξετασθεί μια προσωρινή αναστολή της συμμετοχής στην οικονομική και νομισματική ένωση και να επιτραπεί στην Ελλάδα η επαναχρησιμοποίηση της δραχμής, παράλληλα με την διατήρηση του ευρώ σε κυκλοφορία; Η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί χρησιμοποιώντας παράλληλα δραχμές και ευρώ, πλήρως μετατρέψιμα σε κυμαινόμενες τιμές. Αυτό θα της επέτρεπε να θεραπεύσει την οικονομία της, χωρίς να απομακρύνεται οριστικά από την ευρωζώνη. Μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να σχεδιασθεί με προσοχή, αλλά είναι νοητή», λένε.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης εκτιμούν οι οικονομολόγοι ότι θα είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα καταστεί θελκτική στις ξένες αγορές, αλλά και η επίτευξη των απαραίτητων προσαρμογών στις τιμές. Κατ’ αυτή την φάση, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν εν ανάγκη τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας για την παροχή ρευστότητας.
Μεγαλύτερο κίνδυνο ενός τέτοιου σχεδίου οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανό πανικό των Ελλήνων καταθετών και άρση των καταθέσεών τους στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποφύγουν την υποτίμηση των χρημάτων τους. Υποστηρίζουν όμως, ότι και αυτό το πρόβλημα μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί αν οι τράπεζες εγγυηθούν το ισόποσο των καταθέσεων σε ευρώ. Επίσης, παραδέχονται ότι μια τέτοια λύση είναι δύσκολο να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεδομένου ότι δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ στο παρελθόν. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι η άνω επιλογή της παράλληλης χρήσης εγχώριου νομίσματος θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...